Cei care se ocupa de agricultura, cu siguranta deja cunosc utilajele precum motocultoare, motosape, motocultivatoare sau motofreze. Trebuie facuta insa precizarea ca fiecare dintre aceste utilaje Rabota sunt diferite unele de celelalte, chiar daca poate exista o confuzie datorita prefixului “moto”.
Motofreza de exemplu, este utilajul prevazut cu motor electric, care are freze nu mai mari de 20 de centimetri, si se foloseste pentru a lucra pamantul din gradini, sere sau solarii.
Motosapele de exemplu, sunt utilaje care au transmisia bazata pe ansamblul melc-roata (transmisie melcata), iar latimea frezelor acesteia este de maxim 50 de centimetri. Unei motosape nu ii pot fi atasate alte accesorii pentru a lucra pamantul si pentru a intretine solul.
Caracteristicile unei motosape de calitate:
- motosapa de calitate superioara, are motor in 4 timpi, pentru a putea fi confortabil de utilizat, si are de-asemenea un consum redus.
- Motosapa de calitate are manere ergonomice pentru a fi confortabil de utilizat.
- Greutatea unei motosape este redusa, pentru a putea fi usor de utilizat
- Cutitele motosapei au forma arcuita corect; sunt fabricate din aliaje de oteluri (care au fost tratate pentru a permite ca solurile sa fie maruntite cu efort minim).
- Motosapa de calitate permite o reglare usoara a inaltimii si a latimii de lucru.
Motocultoare si motocultivatoare
Motocultorul este utilajul cu transmisia bazata pe sistemul melc – roata (melcata), lanti si curea, lant si cutie de viteza, si cutie de viteza si pinioane conice.
Motocultivatorul este utilajul ce are transmisia prin cutie de viteze, reversibila si care dispune de un sistem de accesorii prin priza de putere, indiferent de conformatia rapoartelor de viteza.
Tipuri de motocultoare
Motocultoarele pot fi impartite intrei categorii (hobby, semiprofesionale si profesionale).
- Motocultoare hobby
Aceste utilaje se bazeaza pe transmisia cu melc – roata melcata, sau pe transmisia prin curea de la motor la distributie, si cu lant de la distributie la freze. Un asemenea motocultor are freze care au maxim 90 de centimetri latime, iar suprafata de lucru ideala pentru un astfel de motocultor este cuprinsa intre 1000 si 5000 mp.
- Motocultoare semiprofesionale
Acestea folosesc lant si cutie de viteze, iar latimea frezelor este cuprinsa intre 80 si 100 de centimetri. Cutitele unui astfel de utilaj vin fixate pe bara cilindrica sau pe bara hexagonala.
De precizat este faptul ca un astfel de motocultor are adancimea de lucru de cel mult 22 de centimetri. Unui motocultor semiprofesional ii poate fi atasat plug de bilonat printre altele, iar in anumite situatii poate fi utilizata treapta a doua de viteze, astfel incat durata de exploatare a utilajului sa fie mai mica, iar consumul de carburant sa fie redus.
Un motocultor profesional este potrivit pentru lucrarea unei suprafete cuprinsa intre 5000 de metri patrati si 10.000 de metri patrati; si poate fi folosit fara probleme pentru a tracta o remorcuta.
- Motocultoare profesionale
Acestea sunt fara doar si poate, cele mai performante, si se bazeaza pe transmisia de la cutia de viteze la freze utilizand ansamblul de pinioane conice.
Un astfel de motocultor are adancimea de lucru de maxim 25 de centimetri, si poate fi folosit cu succes chiar si pe suprafete de mai mult de 10.000 de metri patrati. Un motocultor profesionist poate fi echipat cu tot felul de accesorii (cultivator, set roti cauciuc, remorca, set roti metalice, rarita, plug).
Alegerea unui motocultor de calitate
- Motocultoarele de calitate au motoare in 4 timpi, astfel incat sa asigure un lucru confortabil si consum redus de carburant.
- Motocultoarele trebuie sa aiba greutate mare pentru a oferi o mai buna aderenta, si un cuplu crescut.
- Motoarele de calitate superioara a sistem antivibratii.
- Manerele motocultoarelor de calitate sunt ergonomice, astfel incat utilajele sa fie poata fi confortabil de utilizat.
Asadar, motocultoarele (hobby, semiprofesionale sau profesionale), motofrezele si motosapele pot fi utilizate de catre agricultori, pentru a-si usura munca.