Usile si aplicatiile in arhitectura

Usile si aplicatiile in arhitectura

Usile care sunt mai rezistente la impact au colturile rotunjite si astfel disipa energia si minimizeaza efectul eventualelor ciocniri.

Varful pentru usile rezistente la impact este facut de cele mai multe ori din materiale speciale.

Usile rezistente sunt utilizate in zonele in care traficul este intens cum ar fi spitalele, hotelurile si scolile si sunt mult mai rezistente comparativ cu usile simple pentru ca asigura o rezistenta foarte buna la dezastre precum cutremurele si incendiile. Mai multe detalii pe TGG.ro .

Usile confectionate din scanduri si din placi sunt facute din rame si din bucati de panel asamblate.

Ramele sunt placi verticale confectionate din lemn sau din alt materiale din care se face usa si se intind pe intreaga suprafata a acesteia pe verticala compunand partile aflate pe dreapta si pe stanga usii. Acelasi tip de placi se afla si in partile de sus si de jos.

Balamalele se monteaza pe partea fixa si manerele si incuietoarea sunt de obicei montate in zona mobila a usii. De asemenea aceste bucati de jos si de sus, si uneori si din zona de centru a usii, se mai numesc si railuri.

Panelurile sunt zonele din fata si din spatele usii si sunt confectionate din acelasi material ca si restul componentelor.

Montantii sunt bucati de lemn de dimensiuni mici si sunt optionali. Aceste bucati de lemn se afla intre cele doua paneluri si impart in general usa in mai multe zone sau in mai multe sectoare. Aceste temen se foloseste cel mai des in cazul usilor verticale  si in special pentru usile din Marea Britanie.

Usile pot sa fie utilizate si pentru cazuri speciale si vom explica mai jos care sunt acestea.

Usile capcana sunt in general usile orientate pe orizontala in podea sau in tavane si sunt accesate in general folosind o scara sau prin rabatare

Pot fi usi rezistente la explozii care sunt facute pentru ca accesul sa se faca in siguranta in anumite structuri sau pentru protectia sporita in eventualitatea unor explozii.

Usile pentru gradina sunt usile care deschid spatiul spre gradini sau spre curti interioare. Termentul se foloseste cel mai des in cazul ferestrelor frantuzesti si pentru usile de tip fereastra.

Usile secrete sunt acele usi deghizate care sunt construite in asa fel incat se integreaza perfect in pereti si au suprafata de aceeasi textura si cu acelasi finisaj ca si peretele pe care sunt montate. Aceste usi se foloseau foarte des in trecut in Anglia si scopul lor principal era de usi pentru personalul din locuinta.

Usile pentru animale, facute in special pentru pisici sau pentru caini sunt usi care se inchid si se deschid cu scopul de a permite accesul unui animal de companie in interiorul casei fara sa mai fie nevoie de interventia omului.

Aceste usi se monteaza pe alte usi si pot sa fie unidirectionale moment in care permit doar iesirea sau pot sa fie prevazute si cu un sistem electronic si au acces in interior doar animalele utilizand un cip special.

Indiferent de care ar fi usile acestea trebuie sa se poata integra in arhitectura casei si sa nu faca nota discordanta.

Leave a reply:

Site Footer