Uleiul de masline - elixirul mediteranean al longevitatii si sanatatii

Uleiul de masline – elixirul mediteranean al longevitatii si sanatatii

Farmecul plantatiilor de maslini este descris in Vechiul Testament. Sfarsitul potopului a fost anuntat cand un porumbel care se intorcea in arca lui Noe cu o ramura de maslin in cioc. Pana in prezent, ramura de maslin simbolizeaza pacea si prietenia.

In mitologia greaca si romana, maslinul simboliza rezistenta si vitalitatea. Ghirlande de masline au fost acordate castigatorilor Jocurilor Olimpice. Capetele invingatorilor si mormintele celor invinsi erau decorate cu crengute. Conform mitologiei, maslinul a fost dat grecilor de Pallas Athena.

Maslinii se cultiva de cel putin 5.500 de ani. A fost raspandit in bazinul mediteranean de catre fenicieni. Acest copac neexigent si de lunga durata este cultivat in principal in  Orientul Mijlociu si in zonele mediteraneene. Se folosesc frunze (materie prima pe baza de plante), lemn si, desigur, masline.

Maslinele in medicina

Materia prima pe baza de plante este reprezentat de frunzele de maslin ( Oleae folium ), asa-numita „Iarba biblica”. Extractul de frunze de maslin completeaza dieta zilnica cu substante nutritive de origine naturala, in special polifenoli, care au efect antioxidant si intaresc imunitatea generala a organismului.

Extractul de frunze de maslin trateaza boli legate de peste 120 de microbi patologici, virusi, bacterii si alte microorganisme rezistente la antibiotice. Studiile au aratat ca oleuropeinul intareste apararea organismului si stimuleaza fagocitoza.

Frunza de maslin are, de asemenea, puternice proprietati antifungice. Functioneaza impotriva infectiilor cu drojdie, micozei picioarelor si a unghiilor, mancarimii in zona inghinala si micozei scalpului. Are efect antiparazitar.

Uleiul de masline

Maslinul european a obtinut cea mai mare faima gratie uleiului de masline. Este de neinlocuit in bucatarie si cosmetice. Cel mai valoros ulei se obtine ca urmare a primei presari la rece a fructelor coapte, asa-numitul ulei extravirgin de masline italian Bio Agraria Riva Del Garda. Dupa centrifugare este complet curat si aproape incolor. Uleiul provensal poate fi obtinut presand mai departe. Uleiul de masline are proprietati excelente pentru sanatate.Uleiul de masline - elixirul mediteranean al longevitatii si sanatatii

Uleiul de masline contine cantitati mari de acid oleic. Acest acid reduce incidenta astmului si a rinitei alergice. Prin urmare, o incidenta mai mica a acestor boli este observata in randul locuitorilor din bazinul mediteranean.

Uleiul de masline este bogat in vitaminele A, E, D si K. Ajuta la ateroscleroza, calculi biliari, gastrita, ulceratii si constipatii gastrice si, de asemenea, previne formarea de radicali liberi. Curata si regleaza perfect procesele digestive. Incetineste procesul de imbatranire si are un efect mare asupra cresterii osoase la copii. Previne cheagurile de sange.

Ar trebui sa fie utilizat de persoanele cu diabet zaharat – asimileaza perfect zaharurile si le echilibreaza nivelul din sange. Uleiul de masline este fara sare si fara gluten.

Dar are si un gust minunat. Se foloseste pentru prajire (la o temperatura moderata), salate si celebrul sos de vinaigrette. Lipsa de filtrare face din acest ulei cel mai natural si valoros produs dintre uleiurile de masline, deoarece, in afara de gustul exceptional, pastreaza toti nutrientii valorosi pentru organism. Uleiul de masline extravirgin nefiltrat are o culoare galben verzuie si este in mod natural tulbure.

Maslinele in produse cosmetice

Uleiul de masline ofera rezultate excelente atunci cand este utilizat ca produs cosmetic. Aplicarea uleiului brut pe piele confera un aspect sanatos si stralucitor, iar vitaminele benefice patrund direct in ea. Vitamina E, un antioxidant natural, continut in ulei, are un efect de intinerire deosebit de mare.

Datorita acesteia, netezeste ridurile, reimprospateaza si calmeaza pielea care este expusa in fiecare zi conditiilor meteorologice nefavorabile si stresului. Este un filtru UV natural care protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale soarelui.

Uleiul de masline contine, de asemenea, vitamina F, care este una dintre componentele care protejeaza pielea impotriva pierderii de umiditate.  Are un efect calmant asupra pielii, ii intareste rezistenta naturala, o protejeaza impotriva deshidratarii si elimina rugozitatea pielii.

 

Leave a reply:

Site Footer