Plosnitele sunt insecte pe care cu siguranta nu ne dorim sa le intalnim in locuintele noastre datorita faptului ca acestea ne pot crea o senzatie de disconfort.
In urmatoarele detalii veti afla tot ceea ce este mai important despre aceste insecte, incepand de la aspectul lor, continuand cu date biologice, raspandire si vom vedea cat sunt de daunatoare, vom vedea cum pot fi prevenite sau combatute.
Aspect:
Plosnitele sunt insecte care au lungimea intre 4-8 mm, si care au o culoare rosu — ruginiu pana la maro inchis cu picioarele si antenele galbui.
Aripile plosnitelor au fost reduse la forma si dimensiunea unor solzi, care sunt retezati la spate; acesta fiind principalul motiv datorita caruia plosnitele de pat nu pot sa zboare.
Antenele acestor insecte sunt alcatuite din patru segmente, iar segmentul de baza este foarte scurt. Stadiile larvare ale plosnitelor de pat sunt foarte asemanatoare insectelor adulte.
Biologie:
O femela depune zilnic intre unu si 12 oua, iar facand un calcul se poate spune ca pe parcursul vietii, femela plosnita ajunge sa depuna 200- 300 de oua. Aceste oua depuse de femela plosnita sunt prinse si lipite in locurile de clocire care pot crapaturi, sau pot fi depuse pe haine sau draperii sau chiar si in spatele tablourilor, printr-o secretie solubila in apa.
La temperatura de 25 de grade Celsius evolutia de la stadiul de ou la stadiul de insecta adulta dureaza undeva in jur de 4-6 saptamani, iar larvele eclozeaza in doua saptamani.
Plosnitele de pat trec de-a lungul vietii prin cinci stadii larvare; si este important de precizat ca dupa fiecare naparlire larvele trebuie sa se hraneasca cu sange.
In acest sens plosnitele prefera sa se hraneasca cu sangele de om, dar se hranesc si cu sange de mamifere mici si pasari in cazul in care nu au posibilitatea de a se hrani cu sange de la om.
Dupa fiecare etapa de hranire cu sange, aceste insectele pot sa reziste perioade lungi de timp fara hrana. Plosnitele sunt insecte care actioneaza doar pe timpul noptii, iar pe timp de zi se ascund in gauri si crapaturi.
Raspandire:
Se presupune ca plosnita de pat isi are originile in Asia si ca ea s-a raspandit in toate colturile lumii din cauza oamenilor. In Europa Centrala si de Est aceasta insecta apare numai in casele oamenilor si in cotetele de pasari domestice.
Daunatoare:
Este foarte important de mentionat faptul ca aceasta insecta face parte din categoria agentilor suparatori, si este totodata o insecta daunatoare pentru igiena. Plosnitele ies noaptea din ascunzisuri si vin la oamenii care dorm, pe care ii inteapa pentru a se hrani cu sangele lor.
Persoanele care sunt mai sensibile din fire, in urma intepaturilor, fac un fel de urticarie si se confrunta cu o senzatie intensa de mancarime in acele zone in care au fost intepate.

Aceste simptome sunt cauzate de o secretie anti coagulanta, pe care plosnita o injecteaza in momentul in care inteapa, pentru a impiedica coagularea sangelui.
Persoanele care au fost intepate de aceasta insecta nu trebuie sa se scarpine pentru ca in caz contrar locul intepaturii se poate infecta; iar la oamenii extrem de sensibili pot aparea chiar si tulburari de vedere din acest motiv.
Plosnita de pat este atat de periculoasa, incat poate transmite de asemenea si hepatita B; ba chiar mai mult, s-a mai constatat la plosnite si prezenta altor virusi, printre care si hepatita C si HIV. Transmiterea acestor virusi la om nu a putut fi inca dovedita stiintific.
Prevenire:
Locurile in care sunt sanse mari sa se ascunda plosnitele (gauri si crapaturi) trebuie preventiv aspirate, iar ca masura de siguranta, paturile se pot muta din apropierea peretilor.
Combatere:
Ascunzatorile posibile trebuie acoperite. Combaterea directa poate fi facuta cu ajutorul insecticidelor de contact, insa de precizat este faptul ca solutia cea mai eficienta este aceea de a opta pentru o oferta de dezinsectie plosnite, iar firma care presteaza servicii de dezinsectie, va folosi cele mai puternice otravuri si solutii, pentru a scapa definitiv de plosnite.
O alta metoda consta in cresterea temperaturii camerei la o temperatura de 55 de grade Celsius timp de o zi si jumatate. La aceste valori ridicate ale temperaturii sunt eliminate toate stadii de evolutie ale plosnitei de pat.
Masurile de combatere a invaziei ar trebui intreprinse de-asemenea de o firma specializata de dezinsectie.