Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca soferii inainte de a porni cu masina la drum, este sa isi verifice luminile. Multi oameni considera acest lucru ca un subiect usor, dar este important sa fiti constienti de toate luminile de pe masina dvs., sa va asigurati ca sunt corect functionale, si este foarte important sa va asigurati ca stiti cum sa le folositi, mai ales cand conduceti noaptea, in ploaie sau ceata.
Lumini de zi
Nu trebuie confundate cu farurile joase, luminile de zi de la Gotek LED auto sunt concepute pentru a va face mai vizibil pentru alti soferi. De obicei, sunt formate din lumini care se regasesc in partea din fata si din spatele masinii, care se pot aprinde automat atunci cand porniti motorul. Legislatia locala poate fi diferita, dar in general o masina moderna este configurata pentru a satisface cerintele locale.
Faruri cu fascicul redus / faruri cu cuptor
Spre deosebire de fasciculele pline (vezi sectiunea urmatoare), fasciculele joase (sau farurile de faza scurta) ofera suficienta lumina pentru a-ti arata unde mergi fara o stralucire excesiva care ar putea orbi soferii care circula pe sensul opus de mers.
Aceste fascicule reduse sunt esentiale atunci cand conduceti noaptea, dar s-au dovedit ca imbunatatesc vizibilitatea si siguranta atunci cand sunt utilizate in timpul zilei, de exemplu in timpul vremii nefavorabile (ploaie, zapada, caldura sau ceata) sau chiar dupa rasarit si chiar inainte de apusul soarelui. Acest lucru se datoreaza faptului ca in aceste perioade poate fi mai dificil sa vezi alte vehicule.
Faruri cu fascicul complet
La fel ca farurile cu fascicul redus, farurile cu fascicul complet ajuta soferul sa vada drumul in intuneric. De asemenea, semnaleaza catre alti soferi unde va aflati. Farurile cu fascicul complet ofera o distributie intensa, centrata a luminii, cu multa stralucire.
Din acest motiv, acestea trebuie utilizate doar atunci cand este dificil de vazut si nu exista alte masini vizibile in nicio directie, sau ai cel putin 150 de metri distanta fata de traficul care urmeaza si ai nevoie de faza lunga obligatoriu pentru a vedea drumul.
Este important sa opriti faza lunga in anumite situatii, pentru a evita riscul de a orbi sau de a distrage atentia celorlalti participanti la trafic care se afla in fata dvs. pe aceiasi directie de mers, sau a celorlalti participanti la trafic care circula din sens opus si se apropie de dvs.
Daca lasati pornita faza lunga, vederea celorlalti participanti la trafic poate avea de suferit, iar din acest motiv pot fi provocate accidente de circulatie, care pot fi mortale. Deci, folositi faza lunga doar cand este necesar, si nu mai mult.
Lumini de ceata
Lampile de ceata cu forma lor unica si plata larga de la Gotek LED auto, sunt de obicei plasate jos pe partea din fata a masinii, langa bara de protectie fata. Forma fasciculului se taie prin ceata pentru a lumina suprafata drumului, in timp ce pozitia evita reflectarea luminii inapoi si ametirea soferului.
Masinile au de asemenea cel putin o lumina de ceata spate pentru a ajuta alti soferi sa va localizeze masina. Intrucat luminile de ceata sunt atat de puternice, incat pot distrage ceilalti soferi, asa ca trebuie folositi aceste lumini de ceata numai in timpul ceatei sau al zapezii (dar nu si in ploaie) atunci cand farurile normale sunt ineficiente.
Stopuri
Stopurile spate sunt luminile rosii din spatele masinii dvs. care se aprind automat de fiecare data cand farurile sunt aprinse. Acestea lasa soferii care vin in spatele tau sa stie ca esti acolo si cat de departe esti.
Lumini / indicatoare de semnal
Lampile de semnalizare, cunoscute si sub denumirea de semnalizare, indicatoare sau intermitente, sunt amplasate in fata si in spatele masinii. Luminile de semnal pot fi gasite si in oglinzile laterale. Acestea sunt folosite pentru a anunta alti soferi ca intentionati sa faceti virajul in directia semnalizata, iar soferii din spate trebuie sa incetineasca.
Lumini de frana
Lampile de frana le spun altor soferi ca incetinesti sau opresti. Deoarece se activeaza numai atunci cand aplicati franele, nu trebuie sa va ganditi cand sa le utilizati.
Lumini de pericol
Luminile dvs. de semnal sunt, de asemenea, utilizate ca lumini de pericol, cunoscute si sub denumirea de intermitente sau de avertizare, ori lumini de avarie. Cand luminile de pericol sunt aprinse, acestea palpaie pentru a avertiza ceilalti soferi de probleme de trafic.
De exemplu, pentru a avertiza alti soferi cu privire la un pericol pe drumul care urmeaza, atunci cand v-ati oprit si provocati o obstructie temporara sau s-au defectat, trebuie sa folositi aceste lumini. Acestea nu trebuie utilizate atunci cand parcati temporar.
Lumini interioare
Cunoscute si sub denumirea de lampi de conducere, aceste lumini sunt utile pentru a verifica o harta sau directii de mers, sau pentru a gasi ceva in intuneric. Acestea nu trebuie utilizate la conducere, deoarece pot distrage soferul.