Sistemul de irigare micro poate fi clasificat in functie de varietatea de parametri. Micro-irigarea cuprinde mai multe moduri de aplicare a apei la plante: irigare prin picurare, pulverizare subterana si periere.
Irigare prin picurare
Irigarea prin picurare sau prin picurarea este cea mai noua dintre toate metodele comerciale de aplicare a apei. Este descrisa ca aplicarea frecventa si lenta a apei pe soluri prin dispozitive mecanice numite emitatoare sau aplicatoare situate in punctele selectate de-a lungul liniilor de livrare.
Emitentii disipeaza presiunea din sistemul de distributie cu orificii, vortexuri si cai curgatoare sau curgatoare, permitand astfel descarcarea unui volum limitat de apa. Majoritatea emitatorilor sunt asezati pe sol, dar pot fi si ingropati.
Apa emisa se deplaseaza in sistemul solului, in mare parte, prin debit nesaturat. Suprafata umeda a solului pentru emitentii cu distante mari va avea o forma in mod normal eliptica. Intrucat suprafata udata de fiecare emitator este in functie de proprietatile hidraulice ale solului, poate fi necesar unul sau mai multe puncte de emisie pe planta.
Irigare prin pulverizare
Irigarea prin pulverizare este o forma de irigare in care apa presurizata este pulverizata peste plante pentru a le furniza apa. Acest tip de irigare se mai numeste uneori si irigare prin aspersoare si este foarte utilizat pe scara larga in intreaga lume. Marimile de irigare prin pulverizare pot fi proiectate pentru toate dimensiunile fermelor, variind de la un stropitor pentru a mentine un gazon verde pana la stropitoare de dimensiuni industriale utilizate pentru irigarea culturilor.
Aplicarea apei de un spray mic sau ceata pe suprafata solului, calatoria apei prin aer devine esentiala in distributia apei. In aceasta categorie sunt utilizate doua tipuri de echipamente (micro-pulverizatoare si micro-stropitoare).
Micro-pulverizatoarele si micro-jeturile statice sunt de tip ne-rotative, cu debite cuprinse intre 20 si 150 l / h, in timp ce, micro-pulverizatoarele sunt de tip rotativ, cu debite cuprinse intre 100 si 300 l / h.
Aplicarea apei prin sistem de micro-aspersoare
Atunci cand discutam despre sisteme irigatii si aspersie si microaspersie , precizam faptul ca acestea sunt similare cu modul in care se poate uda gazon ul acasa; astfel ca practic stai acolo cu un furtun si se pulverizeaza apa in toate directiile.
Sistemele pot fi pur si simplu furtunuri lungi cu stropitoare pe lungime sau un sistem cu pivot central care traverseaza un cerc in campuri. Cu un sistem de irigare prin pulverizare, stropitoarele de irigare pot fi fixate pe loc sau amplasate pe cadre mobile. Unele capete de stropire vor pulveriza doar intr-o directie, necesitand o plasare atenta, in timp ce altele se vor roti pe masura ce pulverizeaza si vor furniza apa pe o zona mai larga. Capetele rotative sunt deseori preferate, deoarece permit instalarea unui singur sistem de aspersoare pentru a acoperi o suprafata mare.
Sistemele cu pivot central au un numar de cadre metalice (pe roti rulante) care tin tubul de apa in campuri. Motoarele electrice deplaseaza fiecare cadru intr-un cerc mare in jurul campului (tubul este fixat la sursa de apa din centrul cercului), starnind apa. Adancimea apei aplicate este determinata de viteza de deplasare a sistemului.
Unitatile unice au in mod obisnuit aproximativ 1.250 – 1.300 de picioare si iriga aproximativ o suprafata circulara de 130 de acri. In sistemele de inalta presiune, pot exista tunuri de apa foarte mari de-a lungul tubului.
O alternativa mai „moderna” la armele cu apa de inalta presiune este sistemul de stropire cu presiune joasa. Aici, apa este pulverizata usor in jos pe plante, in loc sa fie impuscata in aer. Sistemele cu presiune joasa sunt mai eficiente prin faptul ca se evapora mult mai putina apa sau este aruncata in afara campurilor, daca exista un vant puternic.
Sursele de apa pentru irigarea prin pulverizare variaza. Trebuie incurajata utilizarea apei uzate tratate. Aceasta este o alegere ecologica care reduce cererea de apa dulce, hraneste plantele si reduce scurgerile de ape uzate in caile navigabile. Apele uzate tratate pot fi utilizate pe culturi ornamentale si peisagistica, dar pot fi interzise pentru utilizarea culturilor. Sursa de apa poate fi din fantani, rezervoare, rauri, lacuri si paraie.
Sistem sub-suprafata
Este un sistem in care apa se aplica lent sub suprafata terenului prin emitatoare. Astfel de sisteme sunt de obicei preferate in instalatii semipermanente / permanente.
Irigarea sub-suprafata prin picurare (SDI) este un sistem de irigare de joasa presiune, de inalta eficienta, care utilizeaza tuburi de picurare ingropate sau banda de picurare pentru a satisface nevoile de apa ale culturii. Tehnologiile SDI au facut parte din agricultura irigata inca din anii ’60; cu tehnologia avansand rapid in ultimele doua decenii.
Un sistem SDI este unul flexibil si poate oferi irigatii usoare frecvente. Acest lucru este potrivit in special pentru zonele aride, semi-aride, fierbinti si vantoase, cu alimentare cu apa limitata. Operatiunile agricole sunt de asemenea lipsite de impedimente care exista in mod normal deasupra solului cu orice alt sistem de irigare sub presiune.
Deoarece apa este aplicata sub suprafata solului, efectul caracteristicilor de infiltrare a suprafetei, cum ar fi crusting, starea saturata a apei de apa si potentialul scurgere de suprafata (inclusiv eroziunea solului) sunt eliminate in timpul irigarii. Cu un sistem SDI dimensionat si bine intretinut, aplicarea apei este extrem de uniforma si eficienta.
Umezirea are loc in jurul tubului si apa se deplaseaza in toate directiile. Irigarea sub-suprafata economiseste apa si imbunatateste randamentele prin eliminarea evaporarii apei de suprafata si reducerea incidentei bolilor si a buruienilor.
Apa se aplica direct pe zona de radacina a culturii si nu pe suprafata solului in care iarna mai multe seminte de buruieni. Ca urmare, germinarea semintelor de buruieni anuale este mult redusa si scade presiunea asupra buruienilor asupra culturilor benefice.
In plus, unele culturi pot beneficia de caldura suplimentara furnizata de conditiile de suprafata uscata, producand mai multa biomasa a culturii, cu conditia ca apa sa fie suficienta in zona de radacina. Cand au fost gestionat corect, eficientele de aplicare a apei si ingrasamintelor au fost sporite, iar nevoile de forta de munca reduse. Sunt posibile si operatii pe teren, chiar si atunci cand se aplica irigarea.
Sistem de dezvaluire
In acest sistem apa este aplicata pe suprafata solului intr-un mic curent sau fantana. Rata de descarcare a emitatorilor cu surse de punct este mai mare decat emitatorii de picurare sau de subteran, dar, in general, mai mica de 225 l / h.
Deoarece rata de evacuare a emitatorului depaseste, in general, rata de infiltrare a solului, un bazin mic este de obicei necesar sa contina sau sa controleze apa. Sistemele de difuzoare nu necesita sisteme de filtrare elaborate.
Acestea sunt potrivite in situatiile in care o cantitate mare de apa trebuie aplicata intr-o perioada scurta de timp si potrivita pentru irigarea copacilor cu zone cu radacini largi si cerinte mari de apa.