In cele ce urmeaza va vom explica mai multe elemente importante de care e bine sa tineti cont cand alegeti un anumit tip de display. Pentru dispozitivele Apple va recomandam display iPhone original.
Definitiile sunt, de asemenea, deseori mentionate de numarul mai mic de masurare a pixelilor, astfel ca HD va fi uneori numit 720p, Full HD se numeste 1080p si asa mai departe. Cu QHD, totusi, numele 2K provin din faptul ca masuratorile mai mari ale pixelilor sunt de peste 2000 de pixeli, ceea ce poate fi putin confuz (si ar trebui sa se faca referire la 2.5K, daca am fi complet exacti).
4K sau Ultra HD
Probabil puteti vedea de unde vine aceasta denumite. La fel ca 2K, numele 4K provine de la cele mai mari dintre cele doua masuratori ale pixelilor, care sunt, din punct de vedere tehnic, 4096 pixeli in 4K si doar 3840 pixeli in Ultra HD. Deci, in timp ce acesti doi termeni sunt adesea folositi in mod alternativ, ei sunt de fapt un pic diferiti.
Ultra HD este de 3860 x 2160 pixeli, iar 4K este de 4096 x 2160. Ambele definitii se scurteaza adesea la 2160p, iar diferenta pixelilor este relativ marginala, dar exista o diferenta. Unul dintre primele telefoane lansate cu un display de 4k a fost Xperia Z5 Premium de la Sony, care a oferit rezolutie Ultra HD pe un ecran de 5,5 inch.
Sony se refera la acest afisaj ca 4K, dar utilizeaza de fapt masurarea mai mica a definitiei Ultra HD, “nereala” de 4K. Cu toate acestea, Z5 Premium are o densitate de pixeli de 806 ppi – cu mult peste ceea ce ofera multe smartphone-uri, si dincolo de ceea ce multi ar spune ca este necesar.
In timp ce ecranele smartphone-ului continua sa devina tot mai mari, rezolutia 4k nu a reprezentat un factor de decizie care sa determine producatorii sa implementeze astfel de displayuri pe telefoane. In prezent, doar Sony Z5 Premium este inca singurul disponibil.
In schimb, ceea ce a devenit norma in partea de sus a pietei este un panou 2K, mai degraba decat o optiune de rezolutie mai mare. Acest lucru, printre alte motive, probabil are mult de-a face cu preocuparile legate de putere, deoarece bannerele mai mari, cu rezolutie mai mare, necesita tot mai multa acuitate din partea ecranelor.
Cum durata de viata a bateriei smartphone-ului este deja o problema pentru multi, producatorii de telefoane nu par a fi reticenti in a face astfel de modernizari.
Cu toate acestea, 2017 ar putea fi anul in care vom vedea mai multe telefoane echipate Ultra HD la vanzare.
Exista multe tipuri de afisare utilizate in smartphone-uri: LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED, TFT, IPS si cateva altele care sunt mai putin frecvent intalnite pe smartphone-uri in zilele noastre, cum ar fi TFT-LCD.
Una dintre cele mai frecvent intalnite tehnologii pe telefoanele de diverse dimensiuni este acum IPS-LCD. Dar ce inseamna toate acestea? Despre toate aceste abrevieri vom discuta cu siguranta intr-un articol viitor, deci ramaneti alaturi de noi pentru a afla mai multe.