Semne care iti spun ca ai nevoie de placute frana noi

E anotimpul rece, iar carosabilul umed si venirea zapezii fac din sofat o adevarata aventura. Acest lucru nu tine insa doar de aptitudinile tale de sofer, ci si de pregatirea masinii pentru iarna.

Iar cand spunem pregatirea masinii, nu ne referim doar la intretinerea uzuala, ce consta in schimbarea nor consumabile precum antigel sau ulei.

De o atentie deosebita ar trebui sa se bucure inclusiv elementele sistemului de franare, care vizeaza atat saboti, uleiurile sopeciale sau setul de placute frana. Desigur, multi nu au schimbat niciodata sau nici macar nu au vazut cum arata niste placute frana.

Pentru acestia, dar nu numai, vom prezenta caracteristicile generale ale placutelor de frana, precum si cateva simptome care ne arata ca acestea ar trebui schimbate.

Un prim amanunt pe care ar trebui sa-l stii este ca sunt masini care folosesc unul sau doua seturi de placute frana, in functie de modul in care este construit sistemul de franare.

Din acest punct de vedere, modelele mai vechi de masini folosesc placute frana doar pentru rotile din fata, care sunt dotate cu discuri de frana. In fond, acesta este rolul placutelor de frana, de a asigura frecarea pe disc, pana la oprirea totala a rotilor.

Totodata, rotile din spate nu vor folosi placute frana, ci un sistem de saboti. Noua generatie de automobile foloseste insa discuri pe toate rotile, astfel ca pentru acestea vom avea nevoie de doua seturi de placute frana.

Nu trebuie sa ne ingrijoreze insa costurile, intrucat placutele de frana nu sunt atat de costisitoare. In principiu, acestea au un numar de kilometri pentru care sunt garantate, dar acest lucru este relativ.

Caci, un stil de condus defectuos, doar cu piciorul pe frana si pe ambreaj, precum si condusul exclusiv prin oras poate conduce la o uzura prematura a placutelor de frana, uneori chiar inainte de a atinge numarul de kilometri prevazuti in certificatul de garantie.

Un alt lucru pe care il putem verifica la placutele de frana este grosimea acestora. Daca nu suntem siguri ca trebuie sa le schimbam, o vizita la un atelier auto ne poate elimina orice dubii. In principiu, pentru verificarea placutelor de frana este necesara urcarea masinii pe elevator.

Aici, mecanicul poate avea o vedere de ansamblu asupra placutelor si a discurilor.

O simpla masuratoare ne poate spune daca placutele noastre mai sunt in grafic sau nu, acestea trebuind sa aiba o grosime minima admisa de cel putin 6 mm. Atunci cand ele sunt uzate mai mult decat atat, ar trebui schimbate.

Leave a reply:

Site Footer