Rochiile din secolul XI si pana azi

Rochia este un articol de vestimentatie, pe care in mod traditional in poarta fetele sau femeile, si este creata dintr-o fusta cu corset atasat, sau corset asortat care creaza efectul unei piese de vestimentatie dintr-o singura bucata.

Este formata dintr-o piesa de sus care acopera torsul si atarna deasupra picioarelor. O rochie poate fi orice articol de imbracaminte dintr-o singura piesa care contine o fusta de orice lungime si poate fi formala sau casual.

Exista diferite modele de rochii, astfel ca unele rochii au maneci, curele sau pot fi tinute cu elastic in jurul pieptului, in timp ce lasa umerii sa fie goi. Rochiile variaza de asemenea, prin culoare.

Istoricul acestor articole de vestimentatie

Secolul al XI-lea

In secolul al 11-lea, femeile din Europa purtau rochii asemanatoare cu tunicile barbatilor si erau desfacute, cu o linie care ajungea pana sub genunchi sau mai jos.

Pana la sfarsitul secolului, aceste rochii aveau o forma mai stransa pe bratele si corpurile superioare ale femeilor. Rochiile au fost confectionate prin prezentarea unor fante pe partile laterale ale rochiei care au fost stranse pentru a se potrivi cu figura unei femei.

Secolul al XVI-lea

Incepand cu anii 1550, femeile din clasa mijlocie si superioara din Europa au purtat rochii care au inclus diferite accesorii. In Anglia, regina Elisabeta a dictat ce fel de rochii au voie femeile sa poarte.

Femeile franceze s-au inspirat din corsetele in stil spaniol si au purtat de asemenea astfel de piese vestimentare. Rochiile franceze erau cunoscute sub numele de marlottes. In Italia, rochiile erau cunoscute sub numele de ropa si semarra.

Rochiile din secolul al XVI-lea au afisat si decoratiuni de suprafata, cum ar fi broderiile, negrul fiind deosebit de popular. Rochiile de femei din Rusia, atat in ​​secolele al XVI-lea, cat si in secolul al XVII-lea, au identificat locul unei femei in societate sau in familia lor.

Secolul al XVII-lea

Olanda, ca centru de productie textila, a fost o zona deosebit de remarcata de inovatie in moda rochiei in secolul al XVII-lea. In Anglia si Franta, rochiile au devenit mai „naturale”, iar dantelele si taieturile au fost decoratiuni populare.

Fustele erau pline, cu falduri obisnuite, iar supradeava permitea afisarea unei fuste din material textil contrastant.

Necklinele au devenit de asemenea mai scazute. Broderiile care reflectau descoperirile stiintifice, precum animalele si plantele recent descoperite au fost populare.

In coloniile britanice, rochiile din mai multe piese erau de asemenea populare, desi mai putin luxoase. Femeile bogate care traiau in coloniile spaniole sau olandeze din America au copiat modele care erau populare din patrie.

Rochia din trei piese, care avea corset, guler si rochie, a fost populara pana in ultimii 25 de ani ai secolului, in care mantua sau o rochie dintr-o singura piesa, a devenit mai populara. Corsetele au devenit mai importante in rochii pana in 1680.

Femeile muncitoare si femeile aflate in sclavie in America, au folosit modele simple pentru a crea schimburi, tinute si rochii din lana sau lenjerie si rochii de bumbac.

Secolul al Al XVIII-lea

Siluetele mari, triunghiulare, au fost favorizate in timpul secolului al XVIII-lea, fustele erau largi si sunt sustinute de poalele cu cercei. Rochiile dintr-o singura piesa au ramas populare pana la mijlocul secolului.

In Franta, in anii 1760, pansamentele cu cercei au fost reduse ca marime. Au fost de asemenea favorizate culorile mai deschise si tesaturile mai deschise.

Moda franceza in ceea ce priveste rochiile a devenit foarte rapida in partea de mai tarziu a secolului XVIII. In toata aceasta perioada, lungimea rochiilor la moda a variat doar usor, intre lungimea gleznei si lungimea pana la podea. Intre 1740 si 1770, roba à la française a fost foarte populara la femeile de clasa superioara.

In Franta, stilul Empire a devenit popular dupa Revolutia Franceza.  Acest stil mai simplu a fost favorizat si de Josephine Bonaparte, sotia lui Napoleon. Alte stiluri populare din timpul revolutiei au inclus rochii de tunica sinegligée à la patriot, care prezenta culorile rosului, albului si albastrului drapelului.

Secolul al XIX-lea

Rochiile pentru femei din secolul 19 au inceput sa fie clasificate in functie de momentul zilei sau de scopul rochiei. Rochiile cu talie inalta erau populare pana in jurul anului 1830.

Rochiile de la inceputul secolului al XIX-lea in Rusia au fost influentate de clasicism si erau confectionate din tesaturi subtiri, cu unele semitransparente.

Elizabeth Vigée Le Brun a purtat aceste tipuri de rochii cu o fusta scurta (ajungand pana la glezne) cand a locuit in Rusia intre 1785 si 1801, iar multe femei rusoaice au copiat stilul ei. In anii 1840, femeile rusoaice se indreptau spre ceea ce era la moda in Europa.

Rochiile europene aveau corset „de zi” cu decolteu inalt si maneci lungi si corset „de seara” cu decolteu scazut si maneci foarte scurte. In Rusia, tocurile metalice erau cunoscute sub numele de “malakhov”. Fustele anilor 1860 erau decorate puternic.

Secolul XX

La inceputul secolului XX, aspectul popularizat de Fata Gibson era la moda. Partea superioara a rochiilor pentru femei din epoca eduardiana a inclus un aspect „piept de porumbel” care a dat loc unei talii corsetate si a unei siluete in forma de s.

Pana in 1910, aspectul eduardian a fost inlocuit cu o silueta mai dreapta, iar designerul francez, Paul Poiret, a avut un impact imens asupra aspectului vremii.

Modelele dezvoltate de Poiret erau disponibile atat in ​​buticuri, cat si in magazine. Rochiile populare ale vremii erau o singura piesa si includeau rochii de lenjerie care puteau fi stratificate.

In acelasi timp, in Statele Unite, American Ladies Tailors’Association a dezvoltat o rochie numita costum de sufragerie, ideala pentru a fi purtata de catre femei atunci cand stau sau cand lucreaza in sufragerie.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, rochiile erau mai subtiri si erau inspirate de uniformele militare. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, New Look, promovat de Christian Dior a influentat moda si aspectul rochiilor pentru femei de aproximativ un deceniu. Incepand cu anii 70, nici un stil de rochie nu a domninat pentru foarte mult timp moda.

Leave a reply:

Site Footer