Fiecare dintre noi avem un frate, o sora, un parinte, un unchi, o matusa, un verisor, un prieten sau o cunostinta plecata la munca in strainatate. Imediat dupa revolutia din anul 1989, Romania si-a deschis granitele, iar foarte multi romani au ales sa paraseasca tara.
Statisticile arata ingrijorator, dat fiind faptul ca din ce in ce mai multi romani parasesc tara, sperand la un viitor mai bun printre straini.
Cei mai multi dintre cetatenii romani care au ales sa isi incerce norocul printre strai, s-au stabilit in Italia, insa si in Spania traiesc foarte multi romani. Exista si in tarile scandinave romani plecati la munca, si in Marea Britanie, si in Germania, Austria, Franta, Belgia, Olanda, etc.
Se poate spune ca in mare parte toti cei care au ales sa paraseasca tara, si-au indeplinit obiectivele cel putin pe plan profesional. Cei mai multi dintre romanii plecati la munca in strainatate, au reusit sa aiba succes in cariera, iar acum duc o viata lipsita de orice grija.
Au existat si situatii in care romanii plecati in strainatate nu au mai apucat sa isi indeplineasca obiectivele si sa isi urmeze visele, pentru ca au pierit printre straini, iar familiile greu incercate au ales sa ii repatrieze, angajand o firma de repatriere-decedati.ro.
Odata cu trecerea timpului, au existat diferite situatii si cazuri in care au fost implicati cetateni romani in strainatate.
Dintre cei care si-au pierdut viata printre straini, unii au suferit de diferite boli, altii au fost implicati in diferite accidente. Unii romani au ales sa isi incheie socotelile cu viata, iar alti romani au fost ucisi.
Indiferent insa de felul in care acestia si-au pierdut viata, cu siguranta au lasat multe lacrimi pe chipurile celor dragi si au provocat multa durere.
Ei bine, din cauza faptului ca exista atat de multi romani plecati la munca in strainatate, veti descoperi in continuare ce trebuie sa stiti atunci cand unul dintre acestia moare printre straini.
Ce puteti face in cazul unui deces in strainatate al unei persoane dragi voua?
In cazul in care un membru al familiei sau o ruda a dumneavoastra, cetatean roman, a decedat in strainatate, este bine sa stiti urmatoarele:
- Decesul trebuie inregistrat la autoritatile locale din tara respectiva;
- Decesul poate fi inregistrat si la ambasada Romaniei sau consulatul Romaniei din tara in care va aflati (insa este important de precizat faptul ca acest lucru nu este obligatoriu);
- Daca ambasada sau consulatul Romaniei sunt informate in legatura cu decesul de catre autoritatile locale, acestea informeaza in cel mai scurt timp Ministerul Administratiei si Internelor din Romania, care mai apoi va anunta familia asupra decesului cetateanului roman;
- Inregistrarea decesului la ambasada Romaniei sau la consulatul Romaniei permite eliberarea de catre ambasada sau consulat a unui certificat de deces romanesc;
- Atentie! Eliberarea certificatului romanesc de deces, se poate face numai si numai pe baza certificatului de deces care a fost eliberat initial de autoritatile locale din tara in care a avut loc decesul, si totodata este necesara si prezentarea altor documente prevazute de legislatia romana;
- In cazul in care decesul cetateanului roman intr-o tara straina nu a fost inregistrat la ambasada Romaniei sau la consulatul Romaniei, atunci certificatul de deces romanesc va fi eliberat in tara de catre autoritatile romane, pe baza certificatului de deces strain si pe baza altor documente care sunt prevazute de catre legislatia romana;
- In cazul in care decesul a fost cauzat de o actiune violenta, atunci familia greu incercata trebuie sa solicite interventia autoritatilor locale de politie pentru a investiga cazul.
- Un alt amanunt foarte important de amintit este acela ca intreaga procedura de efectuare a investigatiilor poate intarzia procedura de transport a corpului neinsufletit in Romania;
Transportul corpului neinsufletit in Romania
Precizam faptul ca un astfel de transport se poate face numai in conditiile prevazute de legislatia nationala a tarii in care a avut loc decesul, si totodata in conformitate cu regulile internationale aplicabile.
Personalul consular va poate oferi detalii in legatura cu aceasta procedura si va poate facilita contactul cu casele funerare care asigura transportul in Romania;
Pentru transportul international al corpurilor neinsufletite este necesar pasaportul mortuar; pasaportul mortuar se elibereaza de ambasadele sau consulatele Romaniei (pentru transportul urnelor cu cenusa cremata nu este necesar pasaport mortuar).