Proprietatile ginsengului pentru sanatate

Proprietatile ginsengului pentru sanatate

Aceasta planta cu crestere lenta, cu radacini carnoase, poate fi clasificata in trei moduri, in functie de cat timp este cultivata: proaspata, alba sau rosie. Ginsengul proaspat se recolteaza inainte de 4 ani, in timp ce ginsengul alb se recolteaza intre 4-6 ani si ginsengul rosu se recolteaza dupa 6 sau mai multi ani.

Pentru persoanele cu varsta de peste 50 de ani recomandam Multivitamine si Minerale + Ginseng 50+, un produs cu un numar mare de vitamine la care se adauga si ginseng.

Exista multe tipuri de ginseng, dar cele mai populare sunt ginsengul american ( Panax quinquefolius ) si ginsengul asiatic ( ginseng Panax ).

Ginsengul american si cel asiatic variaza in concentratia lor de compusi activi si efecte asupra organismului. Se crede ca ginsengul american functioneaza ca un agent relaxant, in timp ce soiul asiatic are un efect revigorant.

Ginsengul contine doi compusi importanti: ginsenozidele si gintonina. Acesti compusi se completeaza reciproc pentru a oferi beneficii pentru sanatate.

1. Antioxidant care poate reduce inflamatia

Ginsengul are proprietati antioxidante si antiinflamatoare benefice. Unele studii pe eprubeta au aratat ca extractele de ginseng si compusii ginsenosidici ar putea inhiba inflamatia si creste capacitatea antioxidanta in celule.

De exemplu, un studiu a descoperit ca ginsengul rosu coreean reduce inflamatia si activitatea antioxidanta este imbunatatita in celulele pielii la persoanele cu eczeme.

2. Functii ale creierului imbunatatite

Ginsengul ar putea ajuta la imbunatatirea functiilor creierului, cum ar fi memoria, comportamentul si starea de spirit.

Unele studii pe eprubeta si animale au aratat ca componentele din ginseng, cum ar fi ginsenozidele si compusul K, ar putea proteja creierul impotriva pagubelor cauzate de radicalii liberi.

Este posibil ca ginsengul sa ajute la absorbtia zaharului din sange de catre celule, ceea ce ar putea avea performante sporite si reduce oboseala mentala.

3. Amelioreaza disfunctia erectila

Cercetarile au aratat ca ginsengul poate fi o alternativa utila pentru tratamentul disfunctiei erectile (ED) la barbati.

Se pare ca compusii din el pot proteja impotriva stresului oxidativ din vasele de sange si tesuturile din penis si ajuta la restabilirea functiei normale a acestui organ.

In plus, studiile au aratat ca ginsengul poate promova producerea de oxid nitric, un compus care imbunatateste relaxarea musculara la nivelul penisului si creste circulatia sangelui.

4. Stimuleaza sistemul imunitar

Ginsengul poate consolida sistemul imunitar. Unele studii care exploreaza efectele sale asupra sistemului imunitar s-au concentrat pe pacientii cu cancer care urmeaza o interventie chirurgicala sau un tratament chimioterapeutic. Interesant este ca aceste persoane au avut imbunatatiri semnificative ale functiilor imunitare si o recurenta mai mica a simptomelor.

Un alt studiu a examinat efectul extractului de ginseng rosu asupra markerilor sistemului imunitar la persoanele cu cancer stomacal avansat supus chimioterapiei post-chirurgicale. Dupa trei luni, cei care luau extract de  ginseng rosu aveau markerii sistemului imunitar mai buni decat cei din grupul de control.

5. Poate avea beneficii potentiale impotriva cancerului

Ginsengul poate fi de ajutor in reducerea riscului anumitor tipuri de cancer. Ginsenozidele din aceasta planta au dovedit ca ajuta la reducerea inflamatiei si asigura protectie antioxidanta.

Ginsengul poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor supusi chimioterapiei, la reducerea efectelor secundare si la imbunatatirea efectului unor medicamente din tratament.

Leave a reply:

Site Footer