Preveniti presbiopia cu ajutorul ochelarilor de protectie pentru calculator

Preveniti presbiopia cu ajutorul ochelarilor de protectie pentru calculator

Odata cu inaintarea in varsta, se poate face simtita slabirea vederii, in special a celei de aproape. Astfel, persoanele trecute de 40 pot sesiza ca nu mai pot citi la fel de usor ca inainte si ca focalizeaza mai greu imaginea obiectelor aflate aproape. Ele au tendinta de a indeparta de ochi ceea ce doresc sa vada. Aceasta afectiune, perfect normala, este un semn de imbatranire si poarta denumirea de presbiopie timpurie sau fiziologica.

Cauzele presbiopiei

Cauza presbiopiei este slabirea muschilor irisului. Dilatarea sau contractarea irisului, sau a lentilei ochiului, este coordonata de doi muschi cu actiune antagonista, si anume sfincterul si dilatatorul pupilei. Acesti muschi se mai cunosc si sub denumirea de muschi ciliari si au un rol foarte important in calibrarea lentilei ochiului pentru a focaliza corect obiectele aflate aproape.

Slabirea muschilor ciliari este fireasca odata cu inaintarea in varsta si este cauza majora a presbiopiei timpurii sau fiziologice.

Factori care contribuie la aparitia presbiopiei

Deja stim ca inaintarea in varsta si imbatranirea duc in mod firesc la slabirea muschilor ciliari. Dar mai sunt si alti factori care contribuie la acest proces, iar unul dintre ei, cel mai frecvent intalnit si aproape inevitabil in ziua de azi, este utilizarea calculatorului, a tabletei sau a telefonului. Toate aceste operatii necesita un efort de focalizare continuu a imaginii de aproape si pun presiune pe muschii cliliari. Astfel, in timp si, uneori, la varste foarte fragede, se poate instala presbiopia.

De ce calculatorul grabeste instalarea presbiopiei

Focalizarea imaginii realizata din pixeli – deci a imaginii de pe dispay-ul calculatorului, a tabletei sau a telefonului – este diferita fata de focalizarea imaginii tiparite. Pixelii sunt o imagine complet noua si solicita intr-un alt mod ochii.

Ochiul are o distanta numita punct de odihna la care se poate relaxa. Acest punct este mai departe decat distanta de lucru la computer, deci undeva in spatele display-ului. Astfel, in timp ce folosim computerul, ochiul este intr-o tensiune continua, privirea fiind focalizata pe monitor. Din pacate, lucrand mai mult cu computerul, fara pauze, ochii nu au ocazia sa se relaxeze in punctul de odihna, ceea ce contribuie la slabirea muschilor ciliali.

Aceasta tensionare constanta a muschilor ciliali creeaza oboseala, iritarea, uscarea si usturimea ochilor, simptome cunoscute generic sub denumrea de CVS (Computer Vision Syndrome).

Care este solutia?

CVS-ul poate provoca o multime de probleme si duce la scaderea productivitatii. El poate fi insotit de dureri de cap, tulburari de vedere, dureri la nivelul gatului si a umerilor, pierderea concentrarii, oboseala si vedere incetosata. In cazul persoanelor trecute de 40 de ani, aceste simptome sunt legate si de instaurarea presbiopiei si necesita ochelari cu dioptrii, in timp ce pentru cei pana in 40 de ani, se poate vorbi doar de CSV si necesita ochelari de protectie pentru calculator.

Ochelarii de protectie pentru calculator

In momentul in care ochii se pot concentra usor pe display, efectele obositoare ale CVS-ului dispar. Ochelari protectie calculator Lensa ofera un mare avantaj in ceea ce priveste eficienta vizuala. Ei protejeaza ochii de impactul negativ al vizualizarii imaginilor formate din pixeli si cresc productivitatea. 

Leave a reply:

Site Footer