Pericole electrice care pot aparea in locuinta

Orice am spune am devenit dependenti de electricitate, iar riscurile care sunt asociate cu aceasta exista in orice locuinta. Desigur, odata cu constientizarea ca exista si pericole in utilizarea electricitatii, fiecare dintre noi poate lua masurile potrivite, iar in acest sens sfaturile venite din partea unor furnizori de energie electrica se dovedesc a fi folositoare.

Gasesti prezentate in randurile de mai jos cateva dintre pericolele electrice care pot aparea si in locuinta ta, si asupra carora expertii Eva Energy atrag atentia, precum si masurile prin care poti evita accidentele ce pot surveni.

Cabluri si stechere uzate

Desigur ca legea impune utilizarea de instalatii electrice calitative, acestea fiind de altfel esentiale in ceea ce priveste o exploatare sigura a energiei electrice. Cand insa stecherele si cablurile sunt defecte sau uzate cresc riscurile de a se crea descarcari electrice, de a aparea incendii, de electrocutare, dar si alte consecinte cu efecte grave.

Orice furnizori de energie electrica iti vor spune ca este de preferat sa soliciti serviciile unei companii cunoscute, care detine experienta solida in acest domeniu. Cere ajutorul unui electrician cu calificare, indiferent de problema electrica cu care te confrunti.

Iata care sunt cateva dintre problemele uzuale cel mai frecvent intalnite la nivelul acestora:

  • Legaturile electrice nesigure;
  • Prize sau intrerupatoare care ies din doze;
  • Mantale izolative accidental ciupite;
  • Craparea, respectiv ruperea izolatiei vechi sau afectata de caldura, flexare ori de corodare;
  • Prelungitoare supraincalzite;
  • Conductori avariati de rozatoare;
  • Electrocasnice care prezinta defectiuni.

Prize sau prelungitoare suprasolicitate

Atunci cand exista prize duble, circuitul electric se realizeaza special incat sa preia sarcina de incarcare fara a aparea probleme. Cu toate acestea, cazurile in care apar nereguli exista si aceastea vizeaza utilizarea in exces a prelungitoarelor, fara a avea in vizor consumul final efectiv. Ce e de facut in aceasta situatie?

Evitarea achizitionarii de prelungitoare de calitate indoielnica este de preferat. Acestea nu iti vor oferi siguranta in exploatare si pot prezenta diverse defectiuni – carcasa neignifugata, incalzire usoara a clemelor, conductor subdimensionat. De altfel, cand cuplezi mai multe obiecte la o priza exista posibilitatea sa creasca in mod exponential consumul de electricitate. Totodata s-ar putea sa se topeasca priza, cablul, prelungitorul etc.

Incearca pe cat de mult posibil sa nu folosesti consumatori rezistivi, care au o putere mare – caloriferul electric, instantul pentru apa calda, aeroterma electrica, fierbatorul de apa, boilerul etc. Intra toate in categoria consumatorilor a caror  conectare se face direct la priza, deci una calitativa este necesara pentru a evita socul materialului.

In cazul in care nu cunosti maximul admis pentru o priza, cel mai bine este sa vorbesti cu un electrician care detine autorizatie. Acesta va determina fara efort nivelul maxim de consum de pe care il admite priza pe un anume circuit.

Focul la contactul dintre inflamabile si becuri

De obicei becurile nu sunt vazute ca riscuri electrice. Cu toate acestea prezinta de asemenea potential inflamabil cand materialele cu care intra in contact sunt asemenea. Mare atentia si in privinta acestora.

In acest mod lista cu pericole ce pot aparea din cauza electricitatii pot continua. In calitate de utilizator trebuie sa te asiguri ca elimini orice risc in acest sens.

Leave a reply:

Site Footer