Culoarea stralucitoare similara cu a soarelui a determinat asocierea dintre aur si divinitate. Egiptenii credeau ca acest metal este un material sacru al zeului soarelui Ra si faraonii erau unicele persoane care il puteau folosi.
Dupa ce faraonii mureau acestia erau ingropati in sarcofage de aur masiv pentru ca se credea ca acest material este carnea zeilor. De exemplu, Tutankhamon a fost ingropat in 3 sarcofage din aur iar cel mai mare dintre ele continea 110 kg deu aur.
Aceasta asociere intre aur si divinitate a fost in culturile din toata lumea. Incasii spuneau ca argintul si aurului sunt transpiratia lunii si a soarelui si utilizau materialele pentru decorarea peretilor din temple.
In Grecia Antica, poetul Pindar spunea despre aur ca este un copil al lui Zeus care nu poate sa fie distrus de nimic, nici macar de rugina. Si in India aurul avea conotatii religioase si era considerat o ofranda pentru zeul focului.
Desi in prezent aurul nu mai are legatura cu divinitatea a devenit o oportunitate buna de afaceri si de aceea internetul este plin de anunturi cumpar aur si de aceea trebuie doar sa gasiti cea mai buna oferta.
In crestinism aurului a avut un loc foarte important si a fost consemnat in Biblie. Dupa ce au fost transmise lui Moise tablitele cu cele 10 porunci, Dumnezeu ii spune acestuia sa pastreze Tablele intr-un chivot din aur curat cu o cununa de aur.
Desi oamenii au cautat peste tot aurul inca dinaintea erei noastre toata cantitatea da aur care a fost extrasa pana in prezent este de 166600 tone. Capacitatea de extragere a aurului a crescut mult in ultimul secol si 75 de procente din aurul care a fost produs a fost obtinut dupa anul 1910.
Tot aurul care a fost extras in timpul istoriei incape intr-un contatiner de 20 de metri cubi.
Primele dovezi ale prelucrarii aurului au aparut la 4000 de ani inaintea erei noaste. Este vorba de mai multe obiecte decorative care au fost descoprite in Bulgaria si care indica faptul ca aurul a fost un metal prelucrat si de omul preistoric.
In 3600 inaintea erei noastre aurul a fost obtinut prin topire. Mesteri din Egipt au reusit sa topeasca minereurile si au separat metalele din el. Pentru a se incinge mecanismul utilizat la topire au fost utilizate tuburi de argila rezistenta la temperaturi mari.
In anul 2600 inaintea erei noastre au aparut si primele bijuterii. In regiunea in care se afla in prezent Irakul aurarii au conceput primele bijuterii de aur. S-a descoperit o masca mortuara facuta din carenol care dateaza din aceasta perioada si pe care erau aplicate elemente decorative de aur in forma de frunze.
In 1500 inaintea erei noastre bijuteriile devin mult mai complexe. Artizanii reusesc sa dezvolte un nou procedeu prin care pot fi turnate bijuteriile denumit ceara pierduta.
Noua tehnologie da aurului o duritate mult mai mare si o variatie mai mare de culori, si acest lucru sporeste interesul pentru aur. Pentru ca modelul poate fi repetat de mai multe ori datorita mulajelor bijuteriile pot sa fie reproduse.