De la cumpararea actiunilor in aur pana la cumpararea aurului fizic (a metalului), investitorii din ziua de astazi au la indemana mai multe posibilitati de a investi in acest metal nobil. Cumparam aur de 18k, detalii pe Casa-Amanet.com.
Dar, care este de fapt scopul aurului? De ce ar trebui investitorii sa investeasca in piata aurului? Aceste 2 intrebari, au divizat investitorii in aur, mai ales in ultima perioada.
O anumita scoala de gandire economica, sugereaza ca aurul ar fi trebuit sa ramana de mult doar o “relicva barbara”, care nu mai cuprinde calitatile de moneda pe care le avea o data. Intr-un mediu economic modern, acolo unde banii din hartie sunt la putere si pot fi tranzactionati / produsi mult mai usor, singurul beneficiu al aurului, ar trebui sa se rezume la fabricarea de podoabe pretioase (bijuterii).
La celalalt pol al gandirii economice, sta o alta scoala, care sugereaza ca aurul este inca un bun cu varii calitati intrinseci, calitati ce il fac un metal unic si necesar investitorilor la nivel global, pentru a-si putea mentine posesiunile.
Scurt istoric al aurului si bijuteriilor.
Pentru a intelege scopul aurului intr-un mediu economic, trebuie sa ne intoarcem in timp, la inceputurile aparitiei sale pe piata. In timp ce istoria propriu-zisa a folosirii acetui metal, ne intoarce in timp pana in anul 3000 i.e.n (atunci cand vechii egipteni au inceput sa-l foloseasca pentru a produce bijuterii), folosirea lui ca si moneda a aparut cu aproximativ 2500 de ani mai tarziu. In acel moment, marii negutatori doreau sa creeze un “obiect de troc” standardizat si usor transferabil intre persoane.
Deoarece bijuteriile din aur erau deja larg acceptate si folosite in mai multe zone ale lumii, crearea unei monede din aur pur sau din aliaj, nu a fost decat un pas firesc si totodata, raspunsul potrivit la aceasta problema.
Din momentul in care aurul a inceput sa fie folosit pe post de moneda de schimb la nivel global, importanta acestui metal a crescut exponential. Istoria ne demonstreaza ca aurul a influentat diferite imperii din toate colturile lumii si in special Imperiul Roman sau Grec (Grecia Antica).
Marea Britanie a inceput sa-si produca primele monezi pe baza de metal, in anul 1066. British Pound (lira sterlina) simbolizand de fapt 1 pound de argint pur, dar si subdiviziunile acestuia, se bazau pe valoarea in aur (sau argint) pe care o reprezentau. In cele din urma, aurul a inceput sa simbolizeze bogatia in toata Europa, dar si pe continentele in care Imperiile Coloniale ale Europei detineau importante teritorii si resurse, ca de exemplu Africa, Asia sau cele 2 Americi.
Statele Unite ale Americii si-au continuat traditia proliferarii aurului ca moneda de schimb, prin stabilirea “standardului bimetalic”, in anul 1792. Standardul bimetalic specifica foarte simplu, ca fiecare unitate monetara din Statele Unite, trebuie sa fie acoperita de un metal pretios (aur sau argint). De exemplu, 1 dolar american din acel timp era echivalentul a 1.603 grame de aur pur.