Mituri din lumea piscinelor

Mituri din lumea piscinelor

In lumea insorita si placuta a proprietarilor de piscine sunt mai multe legende si mituri urbane. Scopul nostru este sa demontam o parte dintre ele mai ales pe cele foarte populare. Pentru a vedea si o serie de modele de piscine de diferite tipuri gasiti mai multe detalii aici.

Primul mit este acela ca trebuie sa asteptati macar o ora dupa ce mancati inainte de a merge la inot sau pot sa apara riscuri mari.

Acest mit nu este in totalitate adevarat, inotul dupa masa poate sa cauzeze crampe care va pot pune in pericol viata, sau cel putin asa considera un studiu foarte vechi. Autorul a utilizat aceste informatii drept tactica de intimidare pentru a ii tine pe cercetasi departe de piscina si acestea este singurul fundament real al acestei afirmatii.

Nu sunt cazuri de incec raportate care sa spuna ca din cazua crampelor de dupa masa s-au inecat oamenii.

Inotul are rolul de a face sangele sa ajunga in muschi cat mai departe de stomac in timp ce intotati si poate cauza astfel o digestie mai greoaie, dar ideea de a va ineca dupa ce ati mancat un sandwich este exagerata.

Al doilea mit spune ca in piscina sunt substante chimice care pot sa dezvalui daca exista urina in apa. Raspunsul  este ca nu sunt. Pana acum niciun producator nu a putut crea un aditiv care sa coloreze apa daca au aparut urme de urina in ea.

Conceptul se gaseste in TV si in diverse filme dar nu in bazinele din realitate. Daca sunteti constienti ca cineva a comis o indiscretie in piscina cu ajutorul unui mijloc traditional prin care puteti deduce nu trebuie sa va faceti griji, nivelul adecvat de clor din apa anuleaza efectele contaminante.

Al treilea mit este cel conform caruia se considera ca mirosul chimic intens indica un bazin curat. De fapt, in realitate se intampla exact invers.

Un bazin care a fost dezinfectat corect nu are un miros chimc. Aceste mirosuri puternice comune bazinelor publice sunt cauzate de cloramina. Cloramina este un produs secundar care rezulta din reactia clorului cu alte substante care se introduc in piscina de catre inotatori.

Impuritatile din piscina includ  si uleiuri de corp si substante cosmetice. Mirosul puternic este de fapt un semnal ca clorul existent in apa reactioneaza cu aceste substante aflate in exces. Este lesne de inteles ca acest miros nu indica o apa curata ci necesitatea unei interventii puternice.

Mitul numarul 4 si ultimul este cel ce defineste ideea ca clorul care se afla in apa duce la aparitia ochilor rosii pe timpul inotului. Cei mai multi dintre noi am experimentat sau macar am vazut ochi rorsii la piscina.

Aparitia ochilor rosii, a senzatiilor de mancarime si a iritatiilor sunt puse in general pe seama excesului de clor in bazin. Aceste probleme nu apar in general de la clor ci sunt alte cauze.

Piscinele pot sa genereze iritatii dar vinovatul real este cloramina, produsul secundar de care vorbeam mai sus si care rezulta din intretinerea abuziva a piscinei in general cu prea putin clor. In bazinele care au un nivel normal de clor in apa nu au cum sa apara aceste simptome.

Leave a reply:

Site Footer