Microsoft vrea ca tu sa crezi in holograme

Microsoft vrea ca tu sa crezi in holograme

Holograme ne-au captivat imaginatia de o lunga perioada de timp. Mai recent, am avut concerte rap, campanii electorale si chiar sitcom-urile incearca sa capitalizeze valoarea hologramelor. Acum, Microsoft vrea sa paseasca in epoca holografica, cu noul sau dispozitiv HoloLens.

Prezentat pe scena de la compania Windows in cadrul evenimentului de presa din aceasta saptamana, HoloLens seamana foarte mult cu ochelarii Google si cu Oculus Rift. Ca Oculus, arata intregul camp vizual, dar, ca Google Glass, ofera doar o acoperire pentru lumea din jur, nu o lume captivanta proprie. Poi interactiona cu lucrurile din “lumea holografica” prin comenzi gesticulate – atingand cu o mana sau comenzi prin voce.

In timp ce detaliile specifice despre HoloLens sunt inca rare – mai mult va fi prezentat la conferinta Microsoft Build in aprilie – tehnologia construita in HoloLens pare impresionanta la prima vedere. Dispozitivul este de fapt un calculator fara fir auto-suficient: spre deosebire de Googe Glass si Oculus, acesta nu trebuie sa fie asociat sau conectat la orice alte componente hardware.

Nu exista alta cale, decat comenzile gesticulate si vocale, pentru a-l controla – nu poti reveni inapoi la o tastatura, de exemplu. Pentru acest dispozitiv, Microsoft va avea totul pe aceasta noua paradigma.

Deci, ce se poate face cu acest dispozitiv care se presupune revolutionar? Microsoft a prezentat o serie de sarcini, de la pamantesti – sa chemi un instalator pentru a-ti repara chiuveta – la știintific – folosind-o pentru a vizualiza si controla ceea ce se vede pe Marte. Si, desigur, jocurile sunt o mare parte a dispozitivului: o versiune de Minecraft intercaleaza lumea virtuala cu cea reala, ceea ce sigur va face copii sa saliveze.

Pe cat de bine suna “holografic”, abordarea Microsoft nu implica cu adevarat holograme – este mai mult pentru marketing. Ceea ce ne furnizeaza cu adevarat este realitatea augmentata, informatii suplimentare generate de calculator suprapuse pe lumea noastra existenta.

Constructiile si grafica pe care le vezi prin HoloLens au aspectul a trei dimensiuni, sigur; te poti plimba in jurul unei imagini pentru a-i vedea spatele. Dar grafica 3D nu este noua – uita-te la orice joc video de pe piata – Microsoft, in esenta, doar a mutat aparatul si a contopit ceea ce se vede cu ceea ce proiecteaza computerul. Indeparteaza HoloLens de la ochi, iar acele imagini au disparut.

Microsoft sustine ca asa-numitele hologramele sunt urmatoare era in lumea computerelor, dar mai sunt o multime de pasi inainte ca asta sa se intample. Chiar prezentarea demo live a fost puternic in neconcordanta cu ceea ce promite videoclipurile de promovare Microsoft, in acelasi mod in care animatia prezentata pentru jocurile video este adesea reminiscenta a ceea ce vei vedea in timpul jocului.

Si cel mai important, viitorul computerului holografic cere dezvoltatorilor sa creeze software care functioneaza cu HoloLens – ceea ce inseamna ca trebuie sa vina cu scenarii unde utilizarea acestora este mai utila si mai convingătoare decat platformele traditionale. Asta e o sarcina mult mai grea.

Leave a reply:

Site Footer