La ce trebuie sa fii atent cand cumperi o centrala termica?

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi o centrala termica?

In momentul in care locuiesti la bloc, iar tu inca ai parte de incalzire de la sistemul centralizat de incalzire, in timp ce vecinii tai au deja cumparate centrale termice, cu siguranta te gandesti ca ar cam fi timpul sa iti cumperi si tu o centrala termica.

Inainte de a face acest pas insa, ar trebui sa cunosti cat mai multe detalii despre aceste centrale, pentru a le intelege modul de functionare, si pentru a stii care este centrala termica ideala pentru locuinta ta.

Un prim factor important pe care trebuie sa il ai in vedere in momentul in care vrei sa iti cumperi o centrala termica, este reprezentat de capacitatea acesteia de a furniza apa calda.

De ce acest lucru? Pentru ca producerea apei calde depinde in mod automat de cat de puternica este centrala termica. Cu cat aceasta putere este mai mare, cu atat debitul apei calde va fi mai mare, si la fel va fi si numarul de consumatori simultani.

Sa zicem ca debitul unui robinet este de 10 – 11 litri de apa pe minut, iar debitul pe care il are o para de dus este de 7 – 8 litri de apa pe minut. Tocmai din acest motiv, pentru ca sunt doi consumatori de apa simultani, ar trebui ca puterea cenralei sa fie de minim 28 – 30 KW.

Eficienta energetica a centralei termice este iarasi un criteriu foarte important, de care trebuie sa se tina cont in momentul in care se doreste achizitionarea unei centrale termice. Pentru ca aceasta sa aiba un randament cat mai bun, si sa fie cat se poate de eficienta, se poate opta si pentru o centrala termica in condensare.

Acest tip de centrale termice, se diferentiaza de centralele termice clasice datorita eficientei energetice, iar aici este important de mentionat faptul ca o centrala clasica are un randament de pana la 92% – 94%, in timp ce o centrala termica in condensare poate ajunge si la o eficienta de 107% – 109%, insa aici depinde de modelul ales eficienta.

Centralele termice prin condensare, pot sa functioneze fie prin calorifere, fie prin pardoseala, si pot sa aiba un randament mai bun decat ai sperat.

Deasemenea, in momentul in care iti cumperi o centrala termica, trebuie sa fii atent la perioada de garantie, dar si la serviciile post garantie. Tocmai de aceea, inainte de a cumpara centrala ar fi bine sa te informezi putin referitor la acest aspect.

Firma de la care vei cumpara centrala, va trebui sa iti puna la dispozitie un service la care sa apelezi in situatia in care centrala nu functioneaza, sau nu mai functioneaza bine.

Referitor la perioada de garantie a unei centrale termice, trebie mentionat faptul ca aceasta ar fi de 2 ani de zile, dupa care fiecare operatiune de reparare a centralei daca situatia o cere, se va efectua contra cost.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa iti cumperi o centrala termica.

Leave a reply:

Site Footer