La ce este util ciocanul rotopercutor?

La ce este util ciocanul rotopercutor?

Alegerea unui ciocan rotopercutor cu siguranta nu este o sarcina atat de simpla precum pare, dat fiind faptul ca sunt necesare unele cunostinte din domeniu pentru a face alegerea corecta.

Exista pe piata o multime de astfel de unelte, de la ciocane rotopercutoare ieftine, pana la ciocane rotopercutoare profesionale, care au preturi piperate. Fiecare trebuie sa isi cunoasca necesitatile inainte de a alege o asemenea unealta.

Ciocane rotopercutoare hobby

Ciocanele rotopercutoare accesibile la pret, sunt fara doar si poate cele care fac parte din gama hobby. Acestea pot fi utilizate in diferite activitati, precum renovarea locuintei de exemplu, atunci cand este nevoie de dat o gaura in perete.

Ciocane rotopercutoare semiprofesionale

In aceasta categorie, exista o multime de unelte de calitate buna, si care au preturi destul de accesibile, chiar daca preturile sunt ceva mai mari decat in cazul uneltelor hobby.

Ciocanele rotopercutoare semiprofesionale pot fi utilizate in diferite activitati, in constructii, si vin cu un raport calitate – pret excelent.

Cand vine vorba despre alegerea unei astfel de unelte, recomandat ar fi sa optati pentru un ciocan care are cel putin 500W putere. Cu cat unealta este mai puternica, cu atat mai bine. Cu un ciocan rotopercutor care are cel putin 500W putere, puteti da gauri chiar si in beton, daca aveti la indemana burghiele potrivite.  De-asemenea, o asemenea unealta este ideala pentru a da gauri in lemn.b

Fara doar si poate, acestea reprezinta cea mai buna optiune, insa si preturile lor sunt mai mari decat ale celor din gama hobby sau decat a celor semiprofesionale.

Cu un ciocan rotopercutor profesional se face mult mai bine si mai rapid munca. Ciocanul rotopercutor este o unealta care poate fi folosita in diferite lucrari (gaurirea betoanelor, a lemnelor, a zidariei, etc.).

Ciocanele rotopercutoare profesionale au fost special create pentru a face fata cu succes tuturor sarcinilor, sunt facute sa reziste si sa functioneze perfect.

Caracteristici importante

Alegerea unui ciocan rotopercutor ieftin sau scump, depinde de mai multi factori, iar in randurile care urmeaza puteti sa descoperiti despre ce este vorba.

  1. Tipul de alimentare

Ciocanele rotopercutoare pot fi cu fir si cu baterii. Cele cu baterii (acumulator) au avantajul de a putea fi utilizate chiar daca nu exista o priza la indemana, cu conditia ca acumulatorul sa fie incarcat.

Cele cu fir, depind de o sursa de energie electrica, dar au avantajul de a fi mai puternice. In functie de necesitati, fiecare isi poate alege unealta. Spre cele fara fir de obicei isi indreapta atentia cei care folosesc mai rar unealta.

  1. Tipul de percutie

Exista pe piata doua tipuri de percutie in ceea ce priveste ciocanele rotopercutoare, si anume mandrina SDS sau mandrina cu cheie. Uneltele mai vechi au mandrina cu cheie, in timp ce uneltele mai noi si mai performante dispun de mandrina SDS. Exista ciocane rotopercutoare cu mandrina SDS, SDS Plus si SDS Max.

  1. Puterea si greutatea

Fara doar si poate, puterea si greutatea ciocanului rotopercutor conteaza foarte mult. Cele din gama hobby sunt mai usoare decat cele semi-profesionale si decat cele profesionale, dar nu sunt la fel de puternice.

Pentru cei care prefera uneltele cu acumulator, un ciocan rotopercutor cu puterea mai mare de 10 V este suficient de bun, in timp ce pentru cei care cauta o unealta cu fir, exista modele cuprinse intre 300 si 2000 W.

Cat despre greutate, o asemenea unealta cantareste intre 4 si 8 kg, dar exista si exceptii, alte unelte fiind mai grele.

  1. Viteza maxima de lucru

Aceasta caracteristica se refera la viteza de percutare, si este deosebit de importanta. Aceasta caracteristica influenteaza autonomia masinii si durata de viata a acesteia. Viteza maxima de lucru reprezinta o combinatie intre numarul de rotatii pe minut si numarul de percutii.

  1. Rezistenta la impact

Aceasta este o caracteristica exprimata in jouli (J). Rezistenta la impact difera in functie de materiale (beton, lemn, zidarie, metal, plastic, etc.). Modelele cu fir au o rezistenta la impact cuprinsa intre 3 si 60 J.

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii de cunoscut cand vine vorba despre alegerea ciocanului rotopercutor.

Leave a reply:

Site Footer