Intelegerea sistemelor de fose septice

Intelegerea sistemelor de fose septice

Canalizarea si efluentii pot contine o varietate de microorganisme si paraziti cauzatori de boli umane. Boala poate fi raspandita oamenilor din acest material prin contact direct sau indirect prin consumul de alimente sau apa contaminate. Prin urmare, eliminarea in siguranta a apelor reziduale si a efluentilor este esentiala pentru a proteja sanatatea comunitatii.

Sisteme de fose septice

Cele mai multe dezvoltari nedivizate folosesc sisteme de fosa septica pentru tratarea si evacuarea apelor reziduale, denumite si apele uzate. Sistemele de fose septice constau, in general, intr-unul sau doua rezervoare cilindrice etanse, numite fosa septica si unul sau doua seturi de recipiente de drenaj care au gauri in partile lor si nu au baza, de exemplu.

Cum functioneaza un sistem de fosa septica

Cand apa uzata trece prin fosa septica, solidele mai grele se scufunda in partea de jos si sufera digestie bacteriana. Aceasta reduce cantitatea de solide si, de asemenea, isi schimba compozitia in namol, care se acumuleaza in partea de jos a rezervorului.

Materiale precum grasimea si uleiul plutesc la suprafata rezervoarelor pentru a forma o crusta peste lichid.

Lichidul ramas, numit efluent, curge din rezervoare in recipientele de scurgere pentru a se inmuia in solul din jur, unde poate suferi procese naturale de tratament.

Incepand cu 1989, majoritatea sistemelor de fosa septica menajera au fost instalate fie cu doua guri de scurgere, fie cu doua seturi de puturi de inmuiere.

Aceste sisteme se numesc sisteme alternative, deoarece au o cutie de deviere care poate schimba debitul de efluenti, permitand oricand o inchidere a unei jumatati a puturilor de inmuiere sau a unuia dintre scurgerile de scurgere. Aceasta permite uscarea portiunii neutilizate, care intinereste capacitatea solului de a primi efluenti.

Amplasarea sistemelor de fose septice

Fosa septica sau sistemele lor de eliminare trebuie sa fie instalate pentru a asigura distante minime de departare de:

  • cel mai ridicat nivel al apelor subterane.
  • aprovizionarea cu apa, precum paraul, barajele etc.
  • cladirile si limitele.
  • subsol si canale de drenare deschise.

Foselele septice nu trebuie sa fie amplasate undeva unde vehiculele vor trece peste ele. Greutatea unui vehicul poate deteriora componentele sistemului si compacta solul din jur, ceea ce reduce capacitatea sa de a absorbi efluentii.

Caracteristicile de scurgere a solurilor sunt importante atat la dimensionarea cat si la amplasarea recipientelor de drenaj. In solurile slabe de drenare, cum ar fi argila, sunt necesare recipiente mai mari de drenare pentru a creste suprafata de sol in care efluentul poate fi absorbit.

In schimb, unele nisipuri grosiere pot fi atat de drenate atat de liber, incat ofera o mica capacitate de filtrare a poluantilor. In aceste cazuri, poate fi de dorit sa se inconjoare partile laterale si baza de scurgere cu sol sau alt pamant cu granulatie fina.

In zonele cu ape subterane superficiale si / sau in care doar un strat subtire de sol de drenare liber se suprapune cu soluri mai putin absorbante, este posibil ca recipientele de drenare sa fie instalate complet sau partial deasupra suprafetei naturale. Aceasta este pentru a obtine spatiile de apa subterane necesare si / sau pentru a permite dispersarea efluentilor si sa fie absorbita de solurile din jur.

Intretinerea sistemelor de fosa septica

Functia principala a unei fose septice este de a separa solidele, grasimea si uleiurile din apele uzate inainte de a intra in recipientele de scurgere. Cand un sistem de fose septice este instalat si intretinut corect, acesta ar trebui sa functioneze eficient mai multi ani.

Daca fosa septica acumuleaza prea mult namol si praf, volumul efectiv al rezervorului este redus, ceea ce la randul sau reduce timpul pentru separare. Aceasta inseamna ca nu toate solidele, grasimile si uleiurile se vor separa si vor trece din rezervoarele septice si in recipientele de scurgere.

Acest lucru va infunda solul din jurul recipientului de scurgere si ar trebui evitat acest lucru. Pentru a preveni acest lucru, este necesar ca fosa septica sa fie dezlipita (pompata) in mod regulat, iar in acest caz puteti lua legatura cu expertii in servicii de desfundare Bucuresti de la calypsomono.ro.

Frecventa dorita de evacuare depinde de numarul de persoane care contribuie la incarcarea apelor uzate. In calitate de ghid, se recomanda la fiecare opt ani pentru o gospodarie de doua persoane, la fiecare patru ani pentru o gospodarie cu patru persoane si mai des pentru gospodariile cu un numar mai mare.

Recipientele alternative de drenaj trebuie schimbate in mod regulat (anual). Acest lucru necesita deschiderea cutiei de deviere si manerul debitului de efluenti sa fie intors in pozitia corespunzatoare.

Probleme

Esecul sistemelor de fosa septica inseamna, in general, esecul recipientelor de scurgere. Esecul este cel mai frecvent observat in sistemele mai vechi construite cu un singur recipient de drenaj care nu alterneaza, in special daca sunt utilizate frecvent volume mari de apa sau in sisteme care nu au fost instalate sau intretinute corect.

In sistemele folosite de ceva timp, solul care inconjoara receptacul de drenaj poate incepe sa se infunde. Efluentul este mai putin capabil sa se inmoaie liber in solul din jur si incepe sa se acumuleze in recipientul de scurgere pana cand se umple.

 

Leave a reply:

Site Footer