Procedurile pentru inregistrarea VAT-ului in Romania, a companiilor sau firmelor platitoare de TVA, s-au schimbat din nou, incepand cu luna Februarie 2015.
Cea mai importanta schimbare o reprezinta faptul ca noile firme inregistrate pentru plata tva, nu vor mai trece printr-un control de ordin fizic din partea autoritatilor fiscale, dar trebuie sa indeplineasca criteriile corespunzatoare pentru inregistrare (incepand din Februarie 2015).
Daca doresti infiintare firma asistata de profesionisti, apeleaza oricand la ActeSrl.ro.
Persoana legala (firma) taxabila trebuie sa fie capabila sa-si desfasoare activitatea in oficiul inregistrat sau in locatii secundare. Pentru dobandirea acestui criteriu, persoana legala trebuie sa completeze un “affidavit” si anume o declaratie (criteriu stipulat si in legislatia mai veche si mentinut in cea noua).
Nici un director sau actionar principal reprezentand entitatea legala (firma) sau persoanele ce vor inregistrare VAT, potrivit articolului 153, paragraful 1 din Codul Fiscal precum si orice persoana taxabila ce doreste inregistrarea VAT, nu pot avea cazier cu inregistrari de incalcare a legii (incalcari ale legii dovedite in trecut).
Daca administratorii si actionarii principali nu sunt inregistrati in Romania, acestia trebuie sa prezinte o declaratie oficiala care sa arate ca nu au cazier judiciar.
Pentru inregistrarea numarului VAT, se desfasoara o analiza a autoritatilor fiscale, asupra intentiilor si abilitatilor agentului economic in cauza, de a desfasura activitati economice ce presupun operatiuni taxabile si deductibilitatea TVA, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/aprovizionarii este considerat a fi peste hotare (strain) daca taxa va fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni se vor desfasura in Romania.
Pentru obtinerea criteriilor necesare, platitorii de taxe trebuie sa completeze un affidavit (acesta este un criteriu nou, ce nu exista in legislatia mai veche).
Nota: Acest paragraf descrie practic tipul de analiza ce va fi efectuata de catre autoritatile romane, inainte de garantarea unui numar VAT, o procedura ce este lasata in general, la discretia autoritatilor fiscale. Aceste autoritati vor verifica urmatoarele aspecte:
1. Locatia directorilor si a actionarilor princiapali (EU sau non-EU).
2. Abilitatea de a desfasura o anumita activitate de la oficiul inregistrat sau de la unul secundar. De exemplu, unei anumite companii sau firme nu i se va emite un numar VAT daca are activitate de import-export, dar are inregistrat ca si office principal, un apartament inchiriat.
3. Alte criterii (angajatii, etc.)
Pentru a va putea inregistra cu un numar VAT in Romania, urmatoarele documente vor fi necesare si trebuie completate la oficiul administratiei fiscale (ANAF):
– Forme speciale pentru previziunile legii (legale).
– Extractul de la registrul comertului, ce arata ca respectivul platitor de taxe indeplineste toate conditiile pentru activarea VAT.
– Copia documentului ce demonstreaza locatia legala a companiei si/sau oficiile (birourile) secundare, daca este cazul.
– Copii legalizate al actelor de identitate ale administratorilor si directorilor companiei.
– Copia certificatului de inregistrare.
Autoritatile fiscale romane ce garanteaza numarul VAT, vor cantari in primul rand nivelul de risc al unui business reprezentativ, pe baza unor anumiti factori principali: tipul afacerii, tipul si locatia sediului, posibilitatea acestei entitati de a desfasura activitatile in tara respectiva, “zona” de afaceri (unele zone fiind considerate de risc crescut, fata de altele).