Hardware pe seria iPhone 6: Gpu si CPU

Hardware pe seria iPhone 6: Gpu si CPU

Inainte de lansarea iPhone 6, cei de la Apple nu au dat foarte multe detalii despre design-ul panel-ului si nici detalii despre specificatiile GPU-ului (grafical processing unit) acestui device, in afara de a spune ca acest GPU ar fi cu 50% mai rapid decat cel prezent pe iPhone 5s.

Cauti service iPhone pentru smartphone-ul tau? Intra pe ServiceGsm.ro!

Acest Gpu a fost practic o parte a altui announcement de la Apple si anume A8 SoC. Cand Apple a lansat iPhone 5s, compania a socat pe toata lumea cu al lor A7, primul procesor (inca este) de tip SoC, pe 64 de biti, de tip ARMV8 ISA, cu Cyclone Cpu Core, ruland la o viteza reala de 1.3 ghz (1300 megahertzi).

A8 este construit folosindu-se un proces pe 20 de nanometri asa cum ne-am asteptat si noi, iar Apple declara ca este cu aproximativ 25% mai rapid decat procesorul de pe iPhone 5s.

Nu suntem siguri daca aceasta se datoreaza in principal sporului de viteza, cat mai degraba unei schimbari in arhitectura procesorului, Apple refuzand sa dea detalii mai amanuntite despre acest lucru.

Ne-am intrebat daca acest cpu A8 foloseste noul Gpu PowerVr Gx 6650, pentru a putea fi competitiv cu Kepler-ul celor de la Nvidia dar si cu Qualcomm Adreno 420 sau Arm Mali T6xx. Seria Power VR 6 este deja prezenta si pe A7.

De obicei Apple dubleaza performantele gpu in fiecare an si de vreme ce aceasta performanta este cu 50% mai buna decat era cea a gpu-ului de pe 5s, fie ca aceasta se datoreaza unui numar mai mare de core-uri sau unei frecvente mai mari a procesorului.

iPhone 6 este cu 50% mai eficient din punct de vedere energetic dupa cum declara Apple si in acelasi timp procesorul Arm V8 nu intra in throttle ca pe alte modele, permitand astfel o performanta sustinuta si constanta in toata plaja de aplicatii si moduri de folosire.

Compania a vorbit de asemenea si despre noua librarie grafica numita “Metal”, creata pentru aplicatiile de tip 3D si pentru jocuri, ideea principala fiind aceea ca developerii pot folosi Metal fara penalitatile de performanta ale altor API-uri high level, asa cum ar fi OpenGL. Disney, Unity, EA si Gameloft sunt companii producatoare de jocuri video care folosesc si ele Metal, iar dezvoltarea acestui API, se poate dovedi deja una de succes.

Co-processor-ul Apple M7 – care este de fapt un hub pentru managementul activitatilor senzorilor – a primit si el un upgrade, la versiunea M8.

Printre alte imbunatatiri, M8 permite utilizatorilor de iPhone 6 sa estimeze distantele si sa foloseasca un nou barometru construit in telefon, dar si sa detecteze gradul de elevatie folosind presiunea atmosferica (informatiile despre presiunea atmosferica).

O dezamagire inainte de lansare  a fost totusi faptul ca Apple nu a vrut sa dezvaluie daca noul device va ramane cu acei 1GB LPDDR3 de memorie, prezenti si pe iPhone 5s sau daca vor mari capacitatea de memorie, pana la 2GB sau de ce nu, chiar mai mult.

Leave a reply:

Site Footer