Ajutorul de bucatar este un lucrator in domeniul de productie a alimentelor care are rolul de a asista bucatarul chef in pregatirea meselor prin indeplinirea unor sarcini care variaza ca dificultate, insa in principal activitatile acestuia sunt unele simple.
Derularea lor are ca scop principal rapiditatea in pregatirea produselor alimentare si obtinerea celor mai bune preparate culinare intr-un timp mai scurt.
Aceasta functie de lucru este una care se gaseste in restaurante, insa nu numai. Companiile cele mai susceptibile de a angaja lucratori pentru functia de ajutor de bucatar sunt reprezentate de: restaurante, sali de mese hoteliere, magazine de fast-food, cafenele, cluburi private, baruri, servicii de banchet, catering, statiuni, cluburi de golf si alte unitati de luat masa.
O fisa post ajutor bucatar cuprinde sarcini care sunt destul de variate si includ aproape tot ceea ce il ajuta pe bucatarul chef sa isi realizeze activitatea. Principalele sarcini ale unei persoane care detine o astfel de functie sunt:
– realizarea preparatelor de baza pentru anumite feluri de mancare;
– spalarea, decojirea si taierea fructelor si legumelor utilizate la prepararea felurilor de mancare;
– curatarea si taierea carnii si a pestelui;
-cantarirea si pregatirea ingredientelor care vor fi folosite in felurile de mancare;
– monitorizarea vaselor de gatit;
– asistarea in montarea felurilor de mancare in farfurii;
– distribuirea consumabilelor si a tavilor, acolo unde este cazul;
– punerea resturilor in recipiente si depozitarea alimentelor pentru pastrare;
– asigurarea unui mediu de lucru curat, de la bancul de lucru la dulapuri si accesorii;
– primirea si depozitarea produselor de bucatarie etc.
Programul de lucru al ajutoarelor de bucatar variaza in functie de conditiile de realizare a meselor cerute, uneori orele de lucru fiind mai putine, alteori fiind nevoie de lucru suplimentar peste programul stabilit prin contract, mai ales in week-enduri si de sarbatori, atunci cand cererea in localuri este mai mare.
Functia de ajutor de bucatar este una care cere lucrul in picioare pentru perioade de timp semnificative sau transportarea unor tavi sau vase pentru gatit grele. De asemenea, de multe ori este nevoie de lucru sub presiune, iar organizarea muncii poate varia in functie de sezonul turistic.
Ca in orice alta functie de lucru din industria turismului, compensatia ajutoarelor de bucatar variaza in functie de mai multi factori: experienta anterioara in munca, educatie si formare etc., marimea companiei, locatie, nivel de calitate, apartenenta locatiei de munca la un lant, prezenta unei uniuni, sezonalitatea operatiunilor etc., factori care se refera la postul ca atare, precum ore de lucru, alte beneficii nemonetare etc.
In ceea ce priveste aptitudinile si calificarile necesare, este nevoie de o serie de caracteristici pe care trebuie sa le aiba ajutorul de bucatar. In ceea ce priveste atitudinile si comportamentele: abilitati de lucru in echipa, autonomie, dinamism, abilitati interpersonale, onestitate, flexibilitate, spirit de initiativa, aptitudini organizatorice, competenta profesionala etc.; alte caracteristici cerute: forma fizica buna, viteza executiei, toleranta la stres. In ceea ce priveste experienta, de regula nu este necesara nicio experienta specifica, dar multi angajatori favorizeaza solicitantii cu pregatire in domeniul gatitului, iar multi solicita o diploma de liceu.