Sunt numeroase firme care cauta meseriasi constructii dar cand vine vorba despre riscurile pe care le impune o anumita meserie ar trebui sa mentionam ca acestea tind sa fie evitate de fiecare data in discutiile dintre angajat si angajator. De asemenea, persoanele care vor sa se angajeze in domeniul acesta omit complet sa se gandeasca la toate aceste riscuri si in final ajung sa uite ca ar putea fi supusi unor factori de risc si ca totul are repercursiuni asupra sanatatii lor.
In acest articol va prezentam factorii agresivi ce pot sa apara la locul de munca atunci cand acesta este in constructii.
Munca la inaltimi mari determina de foarte multe ori accidente destul de urate prin cadere. Munca in aer liber il expune pe angajat la intemperii ca variatiile bruste de temperatura, expunerea la temperaturi mari, ploaie, vant si radiatii UV sau infrarosii, solare, in special cand aceasta activitate implica statul pe acoperisuri.
Infectiile sezoniere pot sa fie o problema a cailor superioare aeriene destul de des.
Intemperiile la care muncitorii sunt expusi implica afectiuni reumatismale, degenerescenta cutanata elastica, iar radiatiile ultraviolete determina peitelioame bazocelulare sau spinocelulare, melanoame maligne si altele.
De asemenea, efortul fizic mare si miscarile repetitive, ridicarea greutatilor, si ortostatismul prelungit dar si pozitiil fortate tinand cont de gradul de calificar favorizeaza suprasolicitarile si aparitia de lombalgii frecvente, tendinite si artroze care au diverse localizari.
Cei care lucreaza in acest domeniu se expun la noxe fizico chimice, la ciment care determina riscul de aparitie al afectiunilor tegumentare cronice sau acute, arsuri, ulceratii, distrofii, derite, dishidroze si micoze sau afectiuni pulmonare si iritative cauzare de pulberea de ciment.
Azbocimentul creste riscul de azbestoza sau de cancer pulmonar iar fibra de sticla creste riscul de iritatii cutanate ori respiratorii. De asemenea creste riscul de asm bronsic si de aparitie a rinitelr din cauza continutului mare de formaldehide.
Expunerea cronica la zgomot poate sa determine cazuri de hipoacuzie pana la surzire. Expunerea la vibratii cu localizari variate si cu frecvete prin uneltele vibratorii, ciocanul pneumatic si betoniera expun la patologii legate de noxe. Pot sa apara tulburari circulatorii la maini si degere pentru cei care folosesc ciocanul pneumatic, atroze cu localizari variate tinand cont de zona de actiune a vibratiilor in corp.
Pistolul de taiere poate genera accidente mortale.
Pentru a creste randamentul la locul de munca in constructii dar si pentru a utiliza la nivel optim forta de munca, se impun mai multe lucruri. Organizarea rationala a proceselor tehnologice si micsorarea consumului de energie, reducerea efortului fizic prin standardizarea tehnologiilor in unele activitati ce impun transporturi manuale, pregatiri si preparari care au manipulari diverse acestea fiind doar unele dintre ele.
Se impune si proiectarea unor scule si utilaje ergonomice cu un suport de scaun reglabil si deplasabil pentru executia unor lucrari de podele si acoperisuri. De asemenea se impune si reglementarea ritmului de lucru si deĀ odihna si folosirea ritmica si integrala a timpului.
Studierea posibilitatilor practice de rotatie a muncitorilor in mai multe munci de baza alterneaza cu solicitarile energetice si ajuta grupele musculare active.