Ajuns in punctul de a decide necesitatea unui foraj pentru un put de apa, proprietarul de teren are numeroase intrebari. Desigur ca pe masura ce are parte de consiliere din partea celor solicitati intelege mai bine procesul si care sunt etapele. Profesionist este cel care poate demonstra realizarea faptelor, dupa cum le-a si expuns inainte de actiune.
Cand vine vorba de foraje puturi apa oricine are intrebari si nelamuriri sau si-ar dori sa stie exact costurile. Iata si cateva explicatii in acest sens:
Pretul este diferit si influentat de tehnica si nu numai – forajul se realizeaza ca urmare a alegerii unei tehnici corespunzatoare cu tipul de sol. Mai apoi cerintele specifice cu privire la proiectarea unui put inseamna de asemenea o variabila a pretului.
Acestia sunt doar cativa din factorii de amintit. Uneori nu tine de ceea ce echipa in sine ar putea sa faca sau nu pentru ca pretul lucrarii sa fie mai mic, intrucat geologia terenului se impune.
Timpul de executie difera – daca te intrebi in cat timp ai putea avea rezultatul final al unui foraj de put de apa afla ca acesta depinde de adancimea gaurii si de ce tip de material exista in adancimea solului. Forajul in sine, doar saparea in adancime, dureaza cateva zile, insa va urma si instalarea de sistem pentru pomparea apei.
Adancimea de forare – specialistii contactati trebuie sa detina toate cunostintele. Nu este vorba doar de a gasi sursa de apa in adancime, ci si de calitatea ei si de asigurarea unui flux constant, in functie de nevoile fiecarui client in parte. De regula se recomanda mai degraba un foraj de mare adancime.
In fapt, se tine cont de necesitatea de a ajunge la acvifer, adica la acea panza freatica bogata in apa ce poate fi numita de calitate. De aceea, adancimea este variabila, de la caz la caz, iar recomandarea tipului de foraj tine de geologia locului si de ceea ce spun specialistii in executia de foraje.
Durata de viata a unui foraj – datorita tehnicilor moderne si complexe de forare, durata de viata a unei lucrari de genul este una extinsa, putand sa ajunga la ani si ani, generatii dupa generatii. Avantajul echipamentelor de generatie noua este ca permit realizarea corespunzatoare si eficienta a unui foraj, impiedicand prabusirea acestuia.
Per total depinde si de modul de exploatare a zonei, dar mai ales pentru ca mediul se schimba si el, durata medie de viata a unei astfel de lucrari poate fi de ordinul anilor, de 20-30 de ani.
Astfel de preocupari sunt normale in ceea ce priveste o astfel de lucrare. Insa nimeni nu poate lamuri lucrurile mai bine decat o echipa specialista.
Se tine cont de cazul fiecaruia si de particularitatile acestuia pentru ca solul determina si abordarea forajului printr-o anumita tehnica. Cei interesati pot descoperi spre exemplu la ecodrillforaje.ro serviciul de forare pentru puturi de apa, pe baza tehnicii de forare hidraulica rotativa cu circulatie de fluid si forare uscata cu ciocan de fund.