Evolutia touchscreen-ului pana in prezent

Evolutia touchscreen-ului pana in prezent

In prezent, cu toata tehnologia care ne inconjoara nu mai este un secret pentru nimeni ce inseamna touchscreen tableta. Tocmai de aceea in acest articol nu vom marsa foarte mult pe aceasta idee ci ne vom concentra pe evolutia pe care au avut-o de-a lungul timpului ecranele tactile.

De asemenea recomandarea noastra este sa incercati pe cat posibil ca atunci cand aveti probleme cu ecranele voastre tactile din diverse motive sa apelati la profesionisti pentru a le schimba. Aceste ecrane sunt destul de sensibil si oricat de mult va doriti sa le protejati este posibil sa apara acidente.

Dupa mai multe incercari de a aduce ecranul tactil pe piata,  o noua strategie numita “strategie de ridicare”  a fost introdusa de cercetatorii de la Laboratorul pentru Interactiune Omului – Masina al Universitatii din Maryland si este inca folosita astazi.

Pe masura ce utilizatorii ating ecranul, sunt oferite feedback cu privire la ceea ce va fi selectat, utilizatorii pot ajusta pozitia degetului si actiunea are loc numai cand degetul este ridicat de pe ecran. Acest lucru a permis selectarea tintelor mici, pana la un singur pixel pe un ecran VGA (cel mai bun standard din timp).

Sears si partenerii sai (1990) a prezentat o revizuire a cercetarii stiintifice privind interactiunea om-calculator cu o singura atingere si multi-touch a dispozitivelor, descriind gesturi cum ar fi butoanele rotative, ajustarea glisoarelor si impingerea ecranului pentru a activa un comutator  de pozitie).

Echipa de la Universitatea din Maryland  a dezvoltat si a studiat mici tastaturi touchscreen (inclusiv au facut un studiu care a aratat ca utilizatorii ar putea tasta la 25 wpm pe o tastatura touchscreen comparativ cu 58 wpm pe o tastatura standard), deschizand astfel calea pentru ecranul tactil pe dispozitive mobile.

De asemenea, au proiectat si implementat gesturi multitouch si traiectorii predefinite, cum ar fi selectarea unei game de linii, conectarea obiectelor si un gest “clic-clic” pentru a selecta in timp ce mentineti locatia cu un alt deget.

In 1990, laboratorul Human-Computer Interaction al Universitatii din Maryland a inventat un cursor de touchscreen, care a fost vazut mai tarziu ca fiind o tehnica anterioara fata de litigiul privind brevetul de patent intre Apple si alti furnizori de telefoane mobile cu touchscreen (in legatura cu brevetul US 7,657,849).

In anii 1991-92, prototipul Sun Star7 PDA a avut implementat un touchscreen cu scroll inertial. In 1993 primul telefon touchscreen – a fost lansat.

O incercare timpurie de a face o consola de jocuri handheld cu control tactil a fost succesorul intentionat al lui Sega produs Game Gear, si desi dispozitivul a fost in cele din urma oprit si nu a fost eliberat din cauza costului scump al tehnologiei touchscreen la inceputul anilor ’90 el a fost totusi primul.

Ecrane tactile nu au fost utilizate in mod popular pentru jocuri video pana la lansarea Nintendo DS in 2004. Pana de curand, majoritatea touchscreen-urilor de consum nu puteau decat sa simta un punct de contact la un moment dat si putine au avut capacitatea de a simti cat de tare se atinge ecranul. Acest lucru sa schimbat odata cu comercializarea tehnologiei multi-touch.

Leave a reply:

Site Footer