Din ce sunt realizate diamantele?

Din ce sunt realizate diamantele?

Probabil ati auzit de la diferite cunostinte sau ati vazut pe geamurile caselor de amanet diamante , ca sunt dispuse sa cumpere diamante. Foarte multa lume stie doar ca acestea sunt foarte valoroase, insa fara a detine alte informatii. In cele ce urmeaza, veti descoperi tot ceea ce conteaza despre diamante.

Diamantul este o piatra foarte apreciata, aproape venerata in societatea moderna ca simbol al dragostei, angajamentului si bogatiei. Dar din ce elemente sunt realizate diamantele? Si cum sunt facute?

Similar cu grafitul, diamantele sunt alcatuite exclusiv din carbon. Atomii de carbon din diamante sunt organizati ca o grila rigida, permitand o posibilitate mai mica de contaminare si acordandu-i titlul de material natural cel mai cunoscut.

Originea Culorilor Diamantului

In timp ce diamantele incolore sunt adesea considerate cele mai valoroase, diamantele exista intr-o gama larga de culori din cauza contaminarii minerale sau a deformarii la zabrele. De exemplu, diamantele negre provin din contaminarea cu grafit, diamantele rosii din deformarea plastica, violetul din deformarea plastica si contaminarea cu hidrogen, verde de la deformarea iradierii, roz din deformarea plastica si maro, galben, portocaliu si albastru de azot.

Dar cand va intrebati din ce sunt fabricate diamantele, carbonul nu este singurul ingredient. Diamantele au alte trei ingrediente cruciale: presiunea, caldura si timpul.

Caldura diamantata, presiune si timp

Diamantele sunt formate in mantaua Pamantului, undeva cu intre 1 si 3 miliarde de ani in urma. Formate prin caldura si presiune, diamantele sunt apoi livrate pe suprafata Pamantului prin eruptii vulcanice cu sursa profunda sau miscarea zonelor de subductie care aduc diamantele pe fundul oceanului. Pe langa faptul ca sunt formate adanc pe Pamant, diamantele pot fi formate si din caldura imensa si presiunea atacurilor de asteroizi.

Diamantele necesita medii de cel putin 752 grade Fahrenheit (400 de grade Celsius) si 434.113 lire pe inch (30 kilobarzi). Cele mai favorabile conditii de formare a diamantului pot fi gasite la aproximativ 100 de mile (160 de kilometri) sub pamant.

Originea diamantelor sintetice

Datorita costului ridicat al diamantelor naturale, geologii au dezvoltat metode de creare a diamantelor sintetice. Potrivit Muzeului American de Istorie Naturala, cercetatorii suedezi si americani din anii 1950 au fost primii care au descoperit cum sa se transforme grafitul si fierul topit in diamant.

Dar ce sunt diamantele facute de om? Desi sunt produse intr-un cadru de laborator, diamantele create de om sunt formate printr-un proces similar cu cel al diamantelor formate natural, utilizand aplicarea unei calduri si presiuni intense la carbon pur.

Cu ochiul liber, diamantele sintetice nu se pot vedea vizual fata de diamantele naturale, dar au adesea preturi cu 15% pana la 30% mai mici. Atunci cand achizitionati un diamant format natural, este esential sa cumparati un diamant certificat, deoarece este extrem de dificil sa diferentiati diamantele reale si cele sintetice.

Utilizarea diamantelor sintetice in societatea moderna

Desi diamantele sunt inaltate in societatea moderna ca simbol al iubirii si bogatiei, cea mai grea substanta naturala din lume este populara si in afara lumii modei. Potrivit Muzeului Natural de Istorie, diamantele conduc caldura de cinci ori mai rapid decat cuprul, pot trece sau bloca curentii electrici si pot suporta temperaturi extreme si expunere chimica.

Diamantele ascutite sunt adesea folosite ca burghie specializate utilizate in producerea de microcipuri si semiconductori. Diamantele sintetice sunt excelente pentru satisfacerea unei cereri de diamante, indiferent de originea naturala sau sintetica.

Pe langa faptul ca sunt folosite in tehnologie, diamantele sintetice sunt uneori preferate de catre cautatorii de bijuterii datorita originilor lor etice. Diamantele naturale sunt vazute intr-o istorie intunecata a alimentarii razboaielor si varsarii de sange, in timp ce exploatarea de diamante reprezinta o amenintare pentru mediul inconjurator, lasand pamantul plin de gauri miniere de diamante. Pentru a evita originile adesea neetice ale diamantelor naturale, multi cumparatori cauta in mod intentionat diamante sintetice.

Diferentele dintre diamantele sintetice si cele naturale

Dar care sunt cele mai bune diamante facute de om? Si diamantele facute de om sunt false? Desi diamantele sintetice nu sunt formate natural, ele au aceeasi compozitie chimica si proprietati fizice ca diamantele naturale si, in ciuda originilor lor artificiale, nu sunt „false”.

Cei care eticheteaza diamante sintetice ca fiind false se pot referi la diamante simulate. Diamantele simulate – de exemplu, zirconiul cubic – nu au aceeasi compozitie chimica sau proprietati fizice ca diamante reale (sau sintetice) si astfel ar fi denumite in mod corect „diamante false”.

Desi sunt identice in compozitie cu diamantele naturale, diamantele sintetice au adesea mai putine defecte interne decat diamantele naturale, deoarece sunt fabricate intr-un proces controlat conceput pentru a reduce la minimum defectele.

Deci, din ce sunt realizate diamantele? Pur si simplu puneti: carbon, caldura, presiune si timp.

Leave a reply:

Site Footer