Despre performanta noii tehnologii de afisare Retina Display

Cand auzi termenul Retina Display, te gandesti instantaneu la noile modele de iPhone. Fabricate de Apple, aceste dispozitive incredibile au reusit sa revolutioneze intr-un mod neasteptat intreaga piata de IT&C in intreaga lume.

Ce este mai exact aceasta tehnologie? Care este scopul sau misiunea ei? Cand a fost implementata? Care ii sunt beneficiile? Vom incerca sa raspundem acestor catorva intrebari in randurile de mai jos ale acestui scurt articol.

Sa ne pregatim asadar pentru a afla mai multe informatii despre ecranul HD produs de catre gigantul american Apple.

Retina Display (intalnita si sub denumirea Retina display), este un nume folosit de catre Apple pentru a denumi noile sale display-uri. Acestea se remarca printr-o densitate mai mare a pixelilor (decat a modelelor lansate anterior).

Inginerii americani au dezvoltat aceasta tehnologie aparte pentru a face ca textul si imaginile afisate de catre iPhone-uri (dar si de alte dispozitive produse de acest brand) sa sa fie afisate mult mai curat, cu un contrast mai bun, incat pixelii sa nu mai fie vizibili pentru ochii oamenilor.

La fel cum ne simtim cand citim o revista de calitate sau o carte moderna (atat text cat si imagini) – totul pare fluent, continuu, fara niciun defect.

Dupa cum am spus mai sus, de aceasta imbunatatire se numara numeroase produse Apple – precum cele din gama Watch, iPod, iPad, Macbook si Mac. Desigur, in functie de marimi si rezolutie exista anumite diferentieri. De exemplu, un display iPhone 6 poarta denumirea Retina HD Display; exista insa si Retina 5K Display, Retina 4k Display (la iMac, de pilda).

La fel cum se intampla cu majoritatea componentelor iPhone, si display-urile sunt produse de catre alte companii, din intreaga lume. La ora actuala (conform informatiilor online), ecranele iPad sunt fabricate de catre Samsung; display-urile pentru MacBook, iPhone si iPod Touch sunt produse de catre LG si Japan Display Inc.

Cum au fost primite aceste noi implementari, de catre public? In general, raspunsurile au fost pozitive. Publicul a observat imbunatatirea tehnica, comparativ cu modelele mai vechi (cum ar fi iPhone 4). Totusi, au existat si critici legate de preturile foarte mari intalnite la toate produsele Apple sau la profitul obtinut.

Utilizatorii si specialistii din domeniul IT&C au observat cum ecranul ce incorpora Retina Display devenea mult mai detaliat, mai clar si mai usor de privit cu ochii. Culorile devin mai adanci, mai bogate (la fel se intampla si cu nuantele de gri sau negru) iar pixelii nu se pot deosebi unii de ceilalti, pe display-urile acestea. Chiar si facand zoom, imaginea este impecabila.

Din punct de vedere tehnic, exista o serie de formule si calcule care arata progresul acestei treceri. In practica, Apple a reusit sa converteasca display-ul la Retina, dubland numarul de pixeli in fiecare din directii, astfel marind de patru ori rezolutia totala. Singura exceptie este reprezentata de modelul iPhone 6 Plus, care reuseste o triplare a numarului de pixeli din fiecare directie.

Cu siguranta, viitorul ne va rezerva lucruri chiar si mai uimitoare – zvonurile spun ca in 2018 iPhone-urile vor trece la un nou tip de display, pe tehnologia OLED.

Leave a reply:

Site Footer