Despre materiale biodegradabile si compostabile

Despre materiale biodegradabile si compostabile

Astazi, cu greu poti sa te uiti in jurul tau si sa nu poti observa ceva care este fabricat integral din plastic sau care are un ingredient plastic. Acest lucru dovedeste doar ca de la inceputurile sale si pana in prezent plasticul a reusit sa devina material de constructie popular pentru milioane de articole utile, dar nu este perfect.

Plasticul are mai multe dezavantaje, motiv pentru care se doreste gasirea celor mai bune alternative pentru plastic, indiferent ca discutam despre ambalaje de unica folosinta, vesela de unica folosinta biodegradabila, si nu numai.

Iata mai intai de toate, cateva dintre cele mai mari dezavantaje ale plasticului:

Durabilitatea

Plasticul este usor, modelabil, robust si poate avea nenumarate forme, dar una dintre cele mai cunoscute caracteristici este durabilitatea sa. Plasticul este un compus polimeric care este creat in mod artificial, si care poate supravietui multe secole inainte ca natura sa poata sa-l degradeze (unele se degradeaza in ingrediente de baza, iar unele se impart doar in bucati foarte mici).

Aceasta abilitate suparatoare a plasticului nu are un impact imediat mare asupra mediului nostru, dar dat fiind faptul ca substantele rezultate in urma descompunerii ajung continuu in mari si in sol, va crea in cele din urma probleme pentru generatiile viitoare.

Chiar si cu toata aceasta durabilitate, produsele din plastic nu sunt indestructibile si nu pot fi utilizate ca un element de constructie de baza pentru tot ceea ce avem nevoie.

Pericol de sufocare

Plasticul este unul dintre cele mai populare materiale de constructie pentru articole mici. Acest lucru este cel mai evident in industria jucariilor, unde marea majoritate a jucariilor pentru copii sunt fabricate cu plastic. Aceste jucarii si mici obiecte de plastic pot intra cu usurinta in mainile copiilor (in special in mainile bebelusilor si copiiilor mici) care le pun in gura.

Pentru a preveni aceste accidente grave, guvernele au implementat un set detaliat de reguli care obliga producatorii sa eticheteze clar produsele lor care sunt confectionate din materiale plastice, si sa avertizeze utilizatorii cu privire la potentialul de pericol.

Un alt produs din plastic problematic care poate provoca rani grave sau moarte sunt pungile de plastic (pungi alimentare sau cos de gunoi) care pot ajunge uneori infasurate in jurul fetelor copiilor, perturbandu-si respiratia.

Risc chimic

Nu numai ca crearea si reciclarea plasticului pot provoca riscuri serioase pentru mediu, dar unii dintre aditivii care se infuzeaza in plastic pot provoca daune permanente metabolismului nostru. Produsele chimice, cum ar fi de exemplu ftalatii si BPA, se folosesc pe scara larga ca aditiv care impiedica degradarea structurii plastice, dar, de asemenea, interfereaza cu nivelul nostru natural de hormoni, care poate provoca probleme serioase atat la barbati, cat si la femei.

Nociv pentru mediu

Productia de plastic din ce in ce mai mare din 1950 a reusit sa satureze lumea cu deseuri plastice care pot avea efecte mari asupra mediului nostru.

Descompunerea produsului plastic poate dura de la chiar si pana la 1000, dar inainte de aceasta degradare, deseurile de plastic vor continua sa infunde caile noastre navigabile, oceanele, vor afecta de-asemenea si padurile si alte habitate naturale care sunt pline de diferite animale salbatice, care mananca plasticul periculos crezand ca este hrana.

Pericolele chimice sunt de asemenea, mari, deoarece atat crearea, cat si reciclarea plasticului produc materiale toxice de mai multe feluri. In aceste conditii, este cat se poate de firesc ca solutia cea mai potrivita consta in utilizarea plasticului din ce in ce mai putin.

Exista alternative pentru materialele plastice traditionale, iar plasticul biodegradabil poate fi cea mai buna solutie. Fireste, o alta alternativa poate fi si plasticul compostabil.

Ce este plasticul biodegradabil?

Plasticul biodegradabil este plastic care se va descompune prin actiunea organismelor vii, de obicei microbii sunt cei care contribuie la acest lucru. Pentru descompunerea completa a materialelor plastice biodegradabile, este nevoie de un mediu adecvat, ceea ce inseamna de obicei, prelucrare comerciala.

Daca plasticul biodegradabil este lasat sa se descompuna intr-un mediu natural cum ar fi in depozitele de deseuri sau in mare, acesta se descompune adesea doar in micro-plastice.

Ce este plasticul compostabil?

Plasticul compostabil este plasticul care se va descompune in intregime in substantele sale nutritive si substantele naturale (adica, va reveni la natura). Compostabilul este un subset de biodegradabile.

Va recomandam sa cititi eticheta pentru a stabili daca un element compostabil este proiectat sa se descompuna intr-o cos de compost tipic. Exista putine standarde referitoare la mediile de compostare la domiciliu.

Majoritatea materialelor plastice compostabile sunt concepute pentru a se descompune intr-un compost comercial si poate nu se descompun intr-un mediu natural. Daca este etichetat drept compostabil comercial, este recomandat sa cumparati produsul numai daca aveti acces la un serviciu local de colectare a compostului comercial.

Materialele plastice traditionale asadar, sunt eficiente dar prezinta foarte multe riscuri, asa ca nu mai este de mirare faptul ca se doreste inlocuirea lor cu alte solutii mai eficiente, iar dupa cum se poate vedea, materialele plastice biodegradabile si compostabile pot fi eficiente in acest caz.

Leave a reply:

Site Footer