Despre enficienta energetica

Despre eficienta energetica

Energia este indispensabila vietii pe Pamant. Este pretutindeni si este de asemenea si cazul producerii unor fenomene numeroase cum ar fi lumina, miscarea, sunetul, incalzirea etc.

Sunt mai multe feluri ale energiei dar toata energia de pe Pamant vine direct sau in mod indirect de la soare. Comparativ cu sursele de energie artificiala care este obtinuta de catre om prin transformarea formelor de energie in alte forme de energie cum ar fi motoarele, centralele eoliene, centralele termice, sursele primare de energie sunt cele care exista in natura si care pot sa fie folosite direct.

Pentru a economisi energia si pentru a reduce efectele negative ale consumului de energie electrica in exces au fost inventate becuri economice.

Energia este o marime care reprezinta capacitatea sistemelor de a efectua lucruri mecanic in momentul in care trec dintr-o stare in alta.

In prezent societatea este un consumator mare de energie in mai multe forme. Se utilizeaza energie in industrie, in transporturi, in agricultura si in domeniul  casnic iar lista poate continua. Consumul de energie pe locuitor este indicatorul nivelului de trai.

Nu poate avea loc cresterea nivelului de trai fara cresterea consumului de energie.

In momentul in care dorim sa analizam necesarul de energie va trebui sa trecem in revista si evolutia sa istorica.
Descoperirea noilor surse de energie a permis omului sa treaca in etape superioare in ceea ce priveste dezvoltarea care sunt caracterizate de cresterea nivelului de productivitate si a performantelor tehnice, a gradului lor de confort si de scaderea gradului de poluare.

Ramurile din stiintele tehnice care au ca obiect de studiu producerea, modul de transforamre si distributia precum si utilizarea in conditii optime a energiei in diferite forme incepand de la sursele  de energie  si mergand pana la punctele in care are loc consumul poarta numele de energetica.

O problema princiapala a carei solutie depinde de modul in care se va dezvolta civilizatia noastra, problema care de altfel a revenit pe primul plan in preocuparile oamenilor de stiinta este modul de asigurare cu energie necesara unitatile care dezvolta activitati de baza si care conditioneaza si evolutia nivelului de trai petru populatia planetei.

Autoritatile au incercat la nivelul UE sa diminueze risipa de energie informand populatia si introducand trepatat si sursele alternative care nu sunt deloc poluante.

Si in tara noastra specialistii sunt in cautarea unor solutii dar pana acum s-a constatat ca se impiedica de dificultati ceva mai mari comparativ cu alte state din Europa.

Un program sprijinit de UE face referire la implementarea unor filiere de utilizare a tuturor surselor alternative de energie.

Societatile energetice considera ca energia nucleara sau cea eoliana vor ajunge in viitor o sursa foarte importanta care sa acopere consumul de electricitate si sunt foarte interesate de sporirea eficientei energetice dar si de exploatarea combustibililor care nu sunt poluanti.

Sursele regenerabile, electronicele economice, eficienta energetica sunt baze importante in dezvoltarea durabila deoarece ele contribuie la o mai buna protectie a mediului si a climatului si la crearea unor noi locuri de munca in plan local dar si la o crestere economica si la independenta de fluctuatiile pretului energiei.

Leave a reply:

Site Footer