Educatia sexuala este procesul prin care o persoana asimileaza informatii, isi dezvolta atitudini si convingeri despre sex, identitate sexuala, relatii si intimitate.
Aceasta implica evolutia abilitatilor tinerilor si are un rol important in comportamentele lor, increderea in sine si competentele care influenteaza aceste alegeri.
Pe sexedu.ro este sustinut faptul ca furnizarea de educatie sexuala ajuta la indeplinirea dreptului tinerilor la informatii despre problemele care ii afecteaza, dreptul de a isi indeplini nevoile si in a-i ajuta sa se bucure de sexualitate si de relatiile pe care le formeaza.
De ce este necesara educatia sexuala?
Desi parintii si educatorii sunt principalii dascali de sexologie pentru copii, acestia primesc mesaje despre sexualitate din numeroase surse. Unele dintre ele pot avea mai degraba impact negativ decat pozitiv.
Scoala si alte organizatii pot fi parteneri importanti pentru parintii care trebuie sa le dezvolte tinerilor o educatie sexuala corespunzatoare.
Principalele obiective ale educatiei sexuale isi propun sa ajute tinerii sa aiba o atitudine pozitiva fata de sexualitate si sa le ofere cunostintele si competentele necesare, astfel incat acestia sa poata lua decizii sanatoase legate de viata lor sexuala in prezent si viitor.
Educatia sexuala medicala este o investitie in sanatatea si viitorul copiilor nostri.
Rezultatul investitiei ar putea fi o generatie de tineri care a asimilat mai multe informatii utile despre sexualitate si pot face diferenta intre acestea si mesajele sau imaginile provocatoare din mass-media, dar si o generatie de barbati si femei care se simt confortabil in pielea lor, bine informati, care pot lua decizii responsabile, care pot forma relatii sanatoase si pot avea grija de corpul lor.
Suntem fiinte sexuale. Sexualitatea este o parte integranta a indentitatii fiecarei persoane.
Pe masura ce oamenii invata mai multe lucruri despre sexualitatea lor si acumuleaza mai multe cunostinte legate de pastrarea sanatatii sexuale, calitatea vietii lor se va imbunatati, incepand de la nastere pana la sfarsitul vietii.
Care sunt obiectivele educatiei sexuale?
Educatia sexuala are ca scop reducerea riscurilor potentialelor rezultate negative ale comportamentelor sexuale, cum ar fi sarcinile nedorite sau neplanificate si infectarea cu boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV.
Aceasta isi propune sa contribuie la experienta pozitiva a tinerilor legata de sexualitatea lor, prin imbunatatirea calitatii relatiilor lor si a capacitatii lor de a lua decizii asupra vietii in cunostinta de cauza.Educatia sexuala isi atinge scopul, atunci cand ajuta tinerii sa fie in siguranta si sa se bucure de sexualitatea lor.
Ce informatii ar trebui sa li se ofere tinerilor?
Tinerii au acces la informatii legate de sex si sexualitate dintr-o diversitate de surse: mass-media, televiziune, reviste, carti, siteuri web, etc. Unele dintre acestea sunt corecte altele nu.
Furnizarea de informatii cu ajutorul educatiei sexuale va avea rolul consolidarii informatiilor corecte. De exemplu, tinerii ar putea sa fii auzit ca prezervativele nu sunt eficiente impotriva HIV sau ca exista remedii pentru SIDA.
Este important sa se ofere informatii care sa corecteze convingerile gresite. Informatia este cea care sta la baza dezvoltarii atitudinilor despre sex si sexualitate. Tinerii au nevoie de informatii corecte legate de urmatoarele subiecte:
- dezvoltare sexuala si reproducere – schimbarile fizice si emotionale din timpul pubertatii, ce inseamna reproducerea sexuala, inclusiv fertilizare si conceptie precum si care sunt bolile cu transmitere sexuala si ce inseamna HIV.
- contraceptie si controlul nasterii, care sunt modalitatile disponibile de contraceptie, cum functioneaza acestea, cum pot fi folosite si cum pot fi obtinute.
- relatii – ce fel de relatii exista, dragoste si angajament, casatorie si parteneriat si comportamentul sexual legal, variate opinii religioase si culturale despre viata sexuala, sexualitate si diversitate sexuala.
Tinerilor ar trebui sa le fie furnizate informatii legate de avort, sexualitate si confidentialitate si sa cunoasca sursele de consiliere si sprijin disponibile in comunitatea in care traiesc, dar si cele de la nivel national.
Cand ar trebui sa inceapa educatia sexuala?
Educatia sexuala ar trebui sa aiba loc inainte ca tinerii sa ajunga la pubertate si inainte ca acestia sa-si fi dezvoltat modele prestabilite de comportament.
Varsta exacta la care ar trebui sa fie furnizate informatiile depinde de dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala a tinerilor, dar si in functie de nivelul lor de intelegere.
Sunt importante si subiectele care se vor transmite prin intermediul educatiei sexuale, modul in care acestea sunt impartasite, cine este persoana care sustine educatia sexuala, contextul in care se face acest lucru, dar si asteptarile tinerilor carora li se face educatie sexuala.
Este important ca educatia sexuala sa debuteze de la o varsta frageda si sa se faca in mod sustinut.
Atunci cand li se ofera tinerilor informatii de baza inca de la o varsta frageda, se va construi un fundament de cunoastere mai complex, care va fi consolidat de-a lungul timpului.