Fiecare camera – indiferent daca este un aparat de fotografiat digital dedicat sau aplicatia Camera foto pe Android sau iPhone – stocheaza fotografiile pe care le faci într-un dosar DCIM. DCIM vine de la “Digital Camera Images”.
Directorul DCIM si sau provine de la DCF, un standard creat în 2003. DCF este atat de valoros, deoarece ofera un aspect standard. Fa cunostinta cu DCF, sau “Design rule for Camera File system”.
DCF este o specificatie creata de JEITA, Japan Electronics and Information Technology Industries Association. Este tehnic CP-3461 standard, și poti cauta si citi documentul standardelor arcane online. Prima versiune a acestui standard a fost emisa in anul 2003, si ultima data a fost actualizata in 2010.
Specificatia DCF listeaza mai multe cerinte diferite, cu scopul de a garanta interoperabilitatea. Sistemul de fisiere al unui dispozitiv formatat corespunzator – de exemplu, un card SD conectat la un aparat foto digital – trebuie sa fie FAT12, FAT16, FAT32 sau exFAT. Cele cu spatiu de 2.GB sau mai mare trebuie formatate cu FAT32 sau exFAT. Scopul este ca, camerele digitale si cardurile de memorie sa fie compatibile intre ele.
Directorul DCIM si Subfolderele sale
Printre altele, Specificatia DCF garanteaza ca o camera foto digitala trebuie sa stocheze fotografiile intr-un directoriu “DCIM”. DCIM vine de la “Digital Camera Images”.
Directorul DCIM poate – și, de obicei o face – contine mai multe subdirectoare. Subdirectoarele constau fiecare dintr-un numar unic de trei cifre – de la 100 la 999 – si cinci caractere alfanumerice. Caracterele alfanumerice nu sunt importante, iar fiecare producator este liber sa aleaga. De exemplu, Apple este suficient de norocos pentru a avea un nume din cinci cifre, astfel încat codul lor este Apple. Pe un iPhone, directorul DCIM contine foldere ca “100APPLE”, “101APPLE” si asa mai departe.
In interiorul fiecarui subdirector sunt fisierele de imagine, care reprezinta fotografiile pe care le faci. Numele fiecarui fisier de imagine incepe cu un cod alfanumeric din patru cifre – care poate fi orice vrea producatorul – urmat de un numar din patru cifre. De exemplu, vei vedea de multe ori fisiere denumite DSC_0001.jpg, DSC_0002.jpg si asa mai departe. Codul nu prea conteaza, dar este facut pentru a asigura ca fotografiile pe care le faci sunt afisate in ordinea in care le-ai facut.
De exemplu, structura va arata ceva de genul:
DCIM
• 100ANDRO
DCF_0001.JPG
DCF_0002.JPG
DCF_0003.WAV
• 101ANDRO
• 102ANDRO
Vei mai vedea si fisierele .THM care reprezinta metadatele pentru alte fisiere decat imaginile JPG. De exemplu, sa spunem ca ai filmat un filmulet cu aparatul de fotografiat digital si a fost stocat ca un fisier .mp4. Vei vedea un fisier DSC_0001.MP4 si un fisier DSC_0001.THM. Fisierul MP4 este filmuletul, in timp ce fisierul .THM contine o poza si alte metadate. Acesta este folosit de aparatul foto pentru a afisa informatii despre filmulet fara sa il incarce.
Exista mai multe detalii arcane aici pe care specificatiile DCF le impune, dar nu sunt cu adevarat importante.
Deci, De Ce Toata Lumea Urmareste Aceste Specificatii?
DCF este un standard “de facto”, ceea ce inseamna ca suficienti producatori de aparate de fotografiat digitale si de smartphone-uri l-au a adoptat si a devenit un standard consecvent in lumea reala. Formatul standardizat DCIM inseamna ca software-ul de transferat fotografii din camera foto digitala poate identifica automat fotografiile de pe un aparat foto digital sau card SD cand cand e conectat la un computer, transferandu-le.
Folderele DCIM de pe smartphone-uri servesc aceluiasi scop. Cand conectezi un iPhone sau telefon cu Android la computer, computer-ul sau software-ul de librarie-foto poate observa directorul DCIM, sa vada ca exista acolo fotografii care pot fi transferate, si se ofera sa faca acest lucru automat.
DCIM poate ca nu este numele cel mai bun – ce spui de “Fotografii”? – Dar este mult mai important ca acesta este un standard. Daca fiecare producator de aparate de fotografiat digitale sau sisteme de operare smartphone aveau propriul folder unic pentru poze, programele software nu ar mai putea sa gaseasca intotdeauna automat fotografiile de pe un dispozitiv conectat.
Tu nu ai mai putea sa lua un card SD de la o camera foto si sa-l conectezi direct intr-un alt aparat de fotografiat digital, accesand fotografiile fara reformatarea dispozitivului sau rearanjarea sistemului de fisiere.
In cele din urma, avand un standard este important – indiferent care este standardul. De aceea, directorul DCIM ne-a urmarit de la camerele ”tinteste si apasa” pana la smartphone-uri si chiar camera tabletelor.Picture Transfer Protocol, sau PTP, nu este la fel ca standardul DCF, dar serveste unui scop similar. A fost înlocuita cu MTP si alt standard, dar PTP este sustinut de dispozitivele Android si iPhone pentru comunicarea cu aplicatiile de gestionare a fotografiei care acceptăa acest standard.
Ca de obicei, cu totii transportam un standard-arcan vechi, pentru ca e mai bine sa fie compatibil cu orice decat sa proiectezi ceva nou de la zero. E acelasi motiv pentru care e-mailul este inca atat de popular!