De ce este indicat sa le oferiti copiilor un puzzle?

De ce este indicat sa le oferiti copiilor un puzzle?

De la cei mici si pana la cei mari, de la copii la adulti si de la nepoti la bunici, cu totii sunt fascinati de puzzle-uri. Oamenilor le face placere sa rezolve puzzle-uri, iar copiii sunt cei mai rasfatati din acest punct de vedere, pentru ca mereu parintii le ofera cate un nou puzzle si carti cu activitati pentru copii.

Pentru cei mici, un puzzle vine cu o serie de beneficii la pachet, iar in randurile care urmeaza vom discuta putin pe marginea acestui subiect, pentru a afla si dvs. de ce este indicat sa le oferiti copiilor un puzzle. Cititi pana la final, si cu siguranta va vor surprinde beneficiile pe care un puzzle le poate aduce in viata copiilor dvs.

  1. Concentrare

Atentia copilului dvs. este de aproximativ un minut? Nu sunteti singurii parinti care va confruntati cu aceasta problema. Acest lucru este de fapt comun la copiii mici. Expertii in dezvoltarea copilului spun ca va puteti astepta ca micutul dvs. sa se concentreze timp de aproximativ 2-5 minute la un singur lucru, in functie de varsta lor. Aceasta inseamna ca un copil de 3 ani ar putea sa se poata concentra pe o sarcina timp de 6 pana la 15 minute, in timp ce un copil de 4 ani poate sa se concentreze pe un puzzle intre 8-20 de minute.

Si stiti ceva interesant, puzzle-urile sunt astfel de instrumente perfecte pentru a construi acei muschi de concentrare la copii. Acordarea atentiei include posesia capacitatii de a se concentra pe un lucru pentru o perioada de timp sustinuta. A lucra la un puzzle pana la finalizare ofera copiilor sansa de a lucra la o singura sarcina, neintrerupta.

Dar pentru ca copiii sa beneficieze de concentrare completa la realizarea unor puzzle-uri, ar trebui sa alegeti diferite puzzle-uri adecvate varstei. Daca este prea dificil, copiii devin nerabdatori si renunta. Dar, puzzle-urile care sunt prea usoare nu ofera o provocare suficienta pentru a stimula atentia si rabdarea copilului.

Nu stiti exact ce ar trebui sa alegeti? Pentru un copil de un an, puzzle-urile cu cateva piese sunt de obicei cele mai potrivite. Dar, pentru un copil de 3 ani, incercati un puzzle de 16 – 20 de piese cu piese mari. Copiii mai mari se pot descurca cu puzzle-uri si mai dificile. Desigur, acestea sunt doar orientari generale, mai degraba decat reguli stabilite.

De exemplu, ati putea oferi un puzzle de 50 de piese unui copil care are doar 3 ani. Insa asta ar necesita, probabil, sa ajutati copilul la inceput pentru a evita frustrarea acestuia cand vede cat de complicat este de rezolvat puzzle-ul. Puteti incepe prin asamblarea puzzle-ului cu ei sau oferirea unor indrumari verbale. Apoi, pe masura ce copilul tau isi dezvolta abilitatile, incercati sa reduceti treptat interventia.

  1. Recunoasterea formei

Copiii trebuie sa invete sa faca distinctia intre forme precum cercuri, triunghiuri, dreptunghiuri si patrate. La inceput, ei ar putea crede ca patratele si dreptunghiurile sunt aceleasi. Incet, invata sa identifice proprietatile care fac formele unice. Unele puzzle-uri simple (in special cele cu butoane) ii invata pe cei mici diferite forme geometrice sau conturul formelor vehiculelor, animalelor sau oamenilor.

Mai multe puzzle-uri mai complexe, de asemenea, il invata pe copilul dvs. sa recunoasca formele atunci cand acestea se potrivesc impreuna. De exemplu, copiii invata ca piesele de margine prezinta o linie dreapta si nu se incadreaza in mijlocul unui puzzle.

De ce este important acest lucru? Pentru ca ii ajuta pe copii sa invete literele si numerele lor. Inainte ca copilul dvs. sa poata identifica litera „A”, trebuie sa poata recunoaste in general formele.

Il puteti ajuta pe micutul tau sa lucreze la recunoasterea formei achizitionand puzzle-uri care prezinta forme geometrice. Cand le faceti impreuna, spuneti numele fiecarei forme si rugati copilul sa le repete.

  1. Cunostinte specifice subiectelor

Ati vazut vreodata un puzzle cu harta? Sau poate un puzzle dinozaur? De multe ori, puzzle-urile acopera multe subiecte diferite, care va pot ajuta copilul sa invete despre lume. De la geografie la habitate, parti ale corpului si multe altele, aceasta jucarie educativa poate ajuta copiii sa se familiarizeze cu aproape orice.

  1. Aptitudini cognitive

Puzzle-urile vin intr-o gama intreaga de teme si subiecte, precum litere din alfabet, forme, legume, numere, animale de companie, transport si culori. Le creste constientizarea spatiala vizuala si dezvolta o intelegere mai profunda a acestor teme si subiecte. Toti copiii invata diferit, iar puzzle-urile pot fi mijloacele lor pentru a intelege anumite teme precum literele alfabetului.

  1. Dezvotarea abilitatilor motrice

Puzzle-urile sunt o modalitate distractiva pentru copii de a-si dezvolta si perfectiona abilitatile motrice fine. Atunci cand se angajeaza sa se joace cu puzzle-uri, copiii sunt obligati sa ridice, sa pipaie si sa inteleaga bucatile din puzzle, si sa le mute, manipulandu-le in sloturi, sortandu-le si potrivindu-le in locurile corecte.

  1. Socializare

Puzzle-urile sunt un instrument educativ excelent pentru imbunatatirea si promovarea jocului de cooperare. Pe masura ce copiii lucreaza impreuna pentru a completa un puzzle, ei vor discuta unde ar trebui sa mearga o piesa si de ce, sa se transforme si sa se impartaseasca si sa se sprijine reciproc atunci cand manevrezi frustrarea, apoi impartasesc bucuria de a termina puzzle-ul.

Leave a reply:

Site Footer