Exista persoane care in momentul in care intentioneaza sa isi schimbe vechiul smartphone cu un nou dispozitiv, mai performant, tin cont de mai multe piese telefoane originale, printre care si tipul ecranului.
Probabil cand auziti pentru prima data ca anumiti utilizatori pun mare pret pe tipul ecranului, veti spune ca toate ecranele sunt la fel, ca toate au culorile vii si frumoase, insa lucrurile nu stau tocmai astfel.
Poate ca cele mai evidente componente ale unui smartphone modern sunt afisajul sau, iar in timp ce fiecare detaliu pe care il vedeti este in exterior, este de fapt o componenta interna a dispozitivului. Tehnologiile de afisare din smartphone-urile de astazi au doua tipuri principale:
- Cele bazate pe LCD-uri (tehnologia IPS si variatiile acesteia);
- Cele bazate pe LED-uri (AMOLED sau Super AMOLED si variatiile sale).
LCD vs LED
Pe un ecran LCD, exista o lumina de fundal care straluceste prin unele polarizatoare si straluceste prin anumite filtre. Si manipuland ecranul cu cristale, puteti vedea o nava de diferite culori pe cealalta parte. Ce inseamna acest lucru in termeni simpli este ca lumina nu este generata de afisarea insasi; acesta este generata de lumina aflata in spatele afisajului, iar numai o parte din ea vine de cealalta parte.
Acum, pe un display bazat pe LED-uri, diodele emitatoare de lumina fac toata magia. Toti pixelii pe care ii puteti vedea sau nu ii puteti vedea sunt emisi de aceste diode minuscule de emisie de lumina (cunoscute si ca LED-uri si produc culori rosii, verzi si albastre).
Aici, afisajul in sine genereaza culori diferite si vibrante. Avantajul afisarilor AMOLED sau Super AMOLED in fata ecranelor LCD IPS este ca, atunci cand un pixel este oprit si puteti vedea o culoare neagra, nu utilizeaza nici o resursa a bateriei, motiv pentru care smartphone-urile cu afisaje AMOLED sunt mai eficiente ceea ce priveste perioada de viata a bateriei.
Cu un ecran LCD, cu toate acestea, daca vedeti negru, ecranul cu cristale este manipulat astfel incat sa nu se poata trece prin nici o lumina. Cu toate acestea, lumina din spatele afisajului este inca generata, ceea ce inseamna ca smartphone-ul va folosi biti mici ai bateriei.
Cu toate acestea, un dezavantaj pe care simtim nevoia sa il mentionam este ca panourile AMOLED sunt mai scumpe decat cele IPS, deci daca vedeti un telefon cu un astfel de afisaj si acesta are un pret usor mai mare, veti sti ca afisajul este unul dintre factorii care contribuie la acest pret.
Asadar, dupa cum se poate vedea, atunci cand vine vorba despre smartphone-uri, acestea au doua tipuri de ecrane, si anume ecrane bazate pe lcd-uri si ecrane bazate pe led. In functie de preferinte, fiecare utilizator isi va putea alege ecranul si dispozitivul.
Reamintim insa inca odata faptul ca dispozitivele care au ecranul AMOLED sau SuperAMOLED au preturi mai mari decat dispozitivele care au ecranul construit dupa tehnologia IPS. Conteaza foarte mult tipul ecranului in zilele noastre, insa si ecranele AMOLED sau SuperAMOLED cat si ecranele IPS ofera imagini de o claritate iesita din comun.