Marea curatenie de primavara: o zi atit de asteptata, dar si plina de temeri. Incepe maratonul sortarilor, al depozitarilor, al curatarii si spalarii. Este momentul in care vi se pare ca mobilierul nu se mai potriveste, ca gradina este un haos total, ca galetile si maturile sunt soldatii care trebuie sa atace pe campul de lupta.
Curatenia mare rasuna adesea ca un inceput proaspat! Faceti loc pentru o noua decorare, goliti si mutati mobila. Rearanjati astfel incat sa para ca ati facut schimbari majore si dati un alt aer incaperilor. Aceasta este, de asemenea, ocazia perfecta pentru a goli rafturile dulapurilor de accesoriile si lucrurile inutile: aruncati-le sau donati-le ori reinventati-le si realizati alte produse din ele daca este posibil.
Bucurati-va de faptul ca aveti posibilitatea de a dona sau de a revinde hainele si mobilierul pe care nu le mai doriti, de a arunca obiectele uzate sau rupte, de a organiza si de a face un bilant al documentelor administrative. La gramada, acestea pot parea multe si inutile, insa organizate este posibil sa va dati seama ca fiecare dintre ele are utilitatea lui.
Plafoanele raman usor de curatat … atata timp cat acestea pot fi atinse. Urcat pe scaun sau scara, puteti indeparta cu usurinta praful, urmele si insectele care se tarasc in colturile camerelor! Spalati peretii: apa si sapunul elimina semnele negre de pe peretii casei. Dar aveti grija, nu toti peretii accepta acest tratament.
Inainte de a incepe sa faceti acest lucru, asigurati-va ca tapetul este intr-adevar lavabil si ca ati indepartat inainte tot praful. Pe masura ce tocmai ati scos tot mobilierul, sunt dezvaluite colturile ascunse ale casei pana acum inaccesibile. Parchetul il puteti lustrui cu solutiile potrivite, covoarele le puteti curata cu un dispozitiv de curatare cu aburi sau cu un aspirator, podeaua acoperita de linoleum o puteti curata cu un simplu mop, iar gresia o puteti spala cu un sapun lichid care ii poate reda stralucirea.
Cand covoarele nu mai au culorile vii de la inceput este timpul sa il curatati. In functie de tipul de covor, curatarea variaza. Aspiratorul ofera o acoperire esentiala a tuturor covoarelor. Sampoanele cu sau fara apa curata adanc fibrele tesaturilor. Verificati intotdeauna curatarea pe o zona putin vizibila a covoarelor pentru a sti daca solutia folosita nu il deterioreaza.
Mobilierul trebuie curatat cu grija, in functie de materialul din care este facut. Pentru mobilier din lemn brut, petele pot fi scoase cu smirghel, apoi spalati mobilierul cu putin sapun diluat in apa fierbinte. Lemnul vopsit poate fi curatat cu apa si sapun, iar cristalele de sodiu pot elimina petele. Important de stiut ca nu trebuie folosita multa apa.
Pentru ferestre curate, incercati sa utilizati numai apa. Pentru aceasta, utilizati un burete sau o carpa moale ori un dispozitiv de curatare cu aburi. Asigurati-va ca acestea sunt tot timpul curate si alegeti directia de curatare: de jos in sus sau de la stanga la dreapta, dar intotdeauna la fel!
Intretinerea bucatariei necesita timp si energie pentru a reusi sa obtineti aspectul dorit. Pentru o bucatarie curata, sunt cativa pasi care trebuie urmati: goliti frigiderul si curatati grilele cu un detergent slab si interiorul cu bicarbonat de sodiu. Curatati plita, filtrul de cafea si fierbatorul, curatati cuptorul cu microunde cu detergent si porniti sistemul de autocuratare a cuptorului daca acesta este echipat cu aceasta tehnologie.
Un dispozitiv electronic are nevoie de intretinere pentru a rezista anilor. Televizorul, calculatorul si telefonul fix va vor multumi daca le acordati atentia cuvenita. Atentie insa: nu utilizati detergenti, nu folositi apa, luati o carpa moale sau o perie electrostatica, nu dezasamblati dispozitivele.
Impotriva depunerilor de calcar din baie puteti folosi putina sare amestecata cu otet alb, iar impotriva petelor de grasime, frecati petele cu ceapa.
Dezinfectati cosul de gunoi. Mirosurile grele, inchise pot avea ca sursa cosul de gunoi, un cuib de microbi. Pentru a remedia acest lucru, puteti utiliza ingrediente naturale si ieftine. Se amesteca cristale de sifon, cafea si sapun lichid negru. Dezinfectati cu otet alb si folositi uleiuri esentiale pentru a reda mirosul placut.
Grila de ventilatie poate acumula praf si insecte, iar pentru a remedia acest lucru, puteti curata cu apa si sapun o data pe luna sau puteti pulveriza din cand in cand cu apa simpla sau cu solutii de curatare.
Daca ati ajuns in ziua in care curatenia de primavara bate la usa, pregatiti-va sufleteste, dar si fizic: pentru a fi eficient, asigurati-va ca trageti un pui de somn bun inainte pentru a fi motivat si cu forta de munca, echipati-va cu haine care nu se rup usor, faceti lista de cumparaturi si realizati un program precis.
Pentru curatenie utilizati produse sanatoase si naturale, precum otetul alb sau bicarbonatul de sodiu care sunt alternative fiabile si eficiente. Printre produsele de curatat puteti avea nevoie de bureti, carpe moi, saci de gunoi, otet alb, sapun lichid sau alti detergenti de curatare etc.
In timpul unei lucrari casnice traditionale de primavara, mobilierul trebuie golit si mutat pentru a fi curatat temeinic, precum si spatiul pe care il ocupa. In timpul acestei curatiri: mirosurile neplacute pana acum se vor raspandi, iar furnicile si paianjenii vor iesi din ascunzisurile lor de iarna. Apoi este esential sa se utilizeze produse naturale si sa se ventileze bine pentru a se instala aerul proaspat si sanatos in casa. Covoarele batute si aerisite vor schimba mirosul incaperii intr-unul proaspat, saltelele trebuie curatate si aerisite. Vindeti sau donati obiectele care nu va mai sunt de folos si aranjati-le cu atentie pe cele care raman in casa, atat in dulapuri, cat si in diverse colturi ale casei.
Implicati in acest proces toata familia: nu numai parintii sunt responsabili de acest lucru, ci si copiii trebuie sa isi murdareasca mainile. Puneti copiii sa se ocupe de propriile camere: pot incepe prin golirea mobilierului, pot aspira podeaua, pot sorta si arunca obiectele de care nu mai au nevoie, isi pot aranja cu atentie lucrurile. Orice actiune a acestora poate fi de ajutor in marea nebunie a curateniei de primavara.