Cum trebuie utilizat corect textmarkerul?

Cum trebuie utilizat corect textmarkerul?

Care elev nu a subliniat sau evidentiat niciodata un material de lectie cu un textmarker STABILO cool pastel 18 culori? Este unul dintre cele mai tipice accesorii si una dintre cele mai des intalnite practici ale panopliei elevului.

Utilizarea lui pare sa fie o necesitate pentru majoritatea studentilor. Acest lucru ii ajuta sa evidentieze si sa marcheze un material de studiu. Elevii evidentiaza ceea ce vor trebui sa cunoasca, sa memoreze si sa retina in pregatirea unei evaluari.

Doua caracteristici populare de evidentiere

In primul rand, evidentierea si sublinierea sunt practici simple de utilizat. Sunt intuitive si nu implica antrenament. De asemenea, nu solicita studentilor sa investeasca mult mai mult timp sau concentrare dincolo de ceea ce este deja necesar pentru a-si citi materialele de curs.

In al doilea rand, sublinierea si evidentierea lasa o urma fizica vizibila a actului de studiu. Ele constituie dovada atat in ​​ochii celor din jur, cat si in propria ta experienta, o forma de insusire a obiectului, anterioara invatarii continutului acestuia.

Legaturi intre evidentiere, intelegere si invatare

Fara a intra in detalii, rezultatele cercetarilor in psihologia cognitiva pe tema evidentierii sunt destul de clare. Arata destul de necrutator ca nu pare sa existe niciun beneficiu special sau valoare adaugata neta la utilizarea acestor tehnici atunci cand vine vorba de invatare.

Indiferent daca studiezi materiale de curs care nu sunt evidentiate, pe care le-ai subliniat tu insuti sau care a fost subliniata de altcineva, nu pare sa conduca la rezultate diferite ale invatarii.

Daca un student pur si simplu reciteste manualul sau si subliniaza partile din acesta pe care le considera esentiale atunci cand studiaza, el poate fi capabil sa-si intareasca usor intelegerea intr-un mod superficial. Cu toate acestea, nu va dezvolta cu adevarat o invatare durabila sau aprofundata.

Prin trecerea peste continut prin recitirea acestuia, un elev isi mareste gradul de familiarizare cu continutul, ceea ce corespunde unei intelegeri superficiale fara garantie de invatare. Evidentierea tinde sa genereze o iluzie de indemanare sau cunoastere. Aceasta partinire cognitiva va duce la o incredere excesiva a persoanelor in cauza, care vor simti ca au studiat suficient. O intelegere superficiala, infrumusetata cu iluzii de cunoastere, poate duce la un rezultat brusc in timpul unei evaluari sumative si la impresia de lipsuri de memorie.

Totusi, din perspectiva unei tipologii a strategiilor de invatare autonoma, acest lucru ar fi gresit:

In primul rand si pur si simplu, ar fi dificil sa-i convingi pe elevi sa renunte la asta. Elevii isi citesc cursul si este absolut sanatos sa adnoteze sau sa sublinieze pasajele cheie.

In al doilea rand, evidentierea poate fi clasificata in strategii organizationale. Poate juca un rol in procesarea informatiilor facilitandu-i accesul la alte tehnici de invatare de nivel superior si mai eficiente. De exemplu, pentru a produce flashcard-uri, trebuie mai intai prelucrate informatiile si evidentiate elementele de cunostinte de memorat. Evidentierea poate ajuta in acest sens.

Elevii pot fi instruiti in tehnici de evidentiere. Aceste tehnici includ citirea unui paragraf si deciderea a ceea ce este important din punct de vedere conceptual inainte de a evidentia acele informatii.

Leave a reply:

Site Footer