Cum se pot defecta unitatile hard disk?

Cum se pot defecta unitatile hard disk?

O unitate HDD este compusa din una sau mai multe platane, discuri de rotire care contin piese de informatii magnetice. Aceste platane sunt citite de capete de citire / scriere care se deplaseaza chiar deasupra suprafetei discului pe o perna de aer creata de viteza rotatiei platoului.

Aceste capete sunt atasate unei armaturi care le poate deplasa pe suprafata discului, alimentata de o “bobina” magnetica. Daca mergeti intr-un magazin de componente calculator pentru a cumpara un hard disk va recomandam sa va orientati spre un ssd, viteza va fi mai mare si in acelasi timp si siguranta.

Intregul ansamblu se misca incredibil de rapid si precis. Placile se rotesc in general la 5400 sau 7200 RPM, iar deplasarea capetelor de citire / scriere in zone separate ale discului este aproape instantanee.

Hard disk-urile vor esua in cele din urma deoarece sunt dispozitive mecanice si, ca atare, se uzeaza. Este la fel de simplu ca asta. Motivul cel mai probabil ca unitatea sa se strice inainte de termenul de garantie tine in general de un prejudiciu fizic.

Daca o unitate este lovita sau cade in timp ce este activa (adica capetele de citire si scriere sunt ocupate cu citirea sau scrierea datelor pe suprafata platanelor), exista sansa ca capetele sa intre in contact cu suprafata platoului, care poate provoca tot felul de probleme.

Acest “accident de cap de citire” poate provoca daune atit capului de citire, cit si suprafetei platoului, poate dobori cozi de citire din alinierea corecta si o serie de alte probleme.

Din fericire, drive-urile moderne sunt bine protejate impotriva acestui tip de deteriorare in timp ce capetele sunt in miscare. Toate unitatile hard disk fabricate in ultimul deceniu  se protejeaza automat cand unitatea se roteste prin parcarea capetelor de citire sau scriere sau prin coborarea acestora pe o zona sigura de pe suprafata platanului oprit.

O transmisie oprita este extrem de dificil de deteriorat prin mijloace fizice. Din acest motiv, ar trebui sa evitati deplasarea calculatorului in timp ce acesta este pornit. Evident, cele mai multe hard disk-uri laptop sunt mai bine protejate decat hard-urile standard desktop de 3 ½ inch, dar ele pot fi totusi afectate de forta fizica.

Motorul electric care actioneaza rotatia platanului este, de asemenea, supus unei defectiuni pe o perioada lunga de utilizare. O defectiune a motorului sau a lagarelor motorului poate cauza erori de functionare lenta sau erori de citire / scriere datorita faptului ca platanele se rotesc incet sau se rotesc cu o viteza incorecta.

Unitatile hard disk sunt prevazute cu prize de aer filtrate, pentru a asigura atmosfera interna necesara pentru a tine capetele de citire / scriere sa se deplaseze deasupra suprafetei discului. Un esec in filtrare poate permite intrarea particulelor in mecanismul de antrenare, ceea ce poate provoca rapid deteriorari importante ale datelor.

Orice defectiune mecanica a discului sau deteriorarea fizica cauzata de acesta va produce aproape sigur probleme software insotitoare, in general din cauza sectoarelor necorespunzatoare.

Un sector rau este un sector al discului in care datele nu pot fi scrise. Acest lucru se poate datora unui numar de motive, dar pentru sistemul dvs. de operare, tot ce conteaza este ca nu mai poate utiliza acea portiune a discului.

Daca discul nu a fost inca folosit sau este reformatat, sectoarele rele nu sunt intr-adevar o problema. Toate sistemele de operare recente opereaza sectoarele necorespunzatoare ale unitatii si le evita in timp ce le formateaza pentru utilizare.

Leave a reply:

Site Footer