Cum se intretine pianul?

Cum se intretine pianul?

Daca aveti un pian digital sau un pian normal noi va oferim cateva dintre principalele sfaturi pentru intretinerea acestuia si pentru ca el sa poata avea o viata cat mai lunga si cat mai buna.

La o umiditate si la o temperatura corespunzatoare a aerului, instrumentele functioneaza foarte bine si se poate obtine cel mai bun sunet. Este ideal ca umiditatea din aer sa fie de maxim 60 de procente. Pianul va fi facut din lemn, stofa si pasla si din metal, iar cea mai mare parte dintre piese sunt fine si daca nu sunt foarte bine intretinute urmeaza sa se deterioreze.

Pasla, pielea, stofa si metalul dar si piesele de precizie facute din lemn sunt facute cu o toleranta de 1 pe 100 mm si sunt puse in partile delicate ale pianului ca de exemplu controlul pentru cocanele.

Acest lucru face ca piesele sa fie foarte sensibile la umezeaza. In cazul in care cradul de umiditate este foarte ridicat acesta piesele pot sa deteriorerze si implicit se va strica si calitatea sunetului, piesele metalice pot sa rugineasca si se poate afecta touche-ul.

Pianele dar si pianinele au nevoie de o foarte buna aerisire. Este recomandat sa puneti pianul ori pianina in mijlocul incaperii sau pe langa peretele casei care se continua cu o alta camera.

In cazul in care este posibil va recomandam sa evitati sa puneti instrumentul pe langa peretii exteriori unde conditiile din atmosfera afecteaza calitatile tonale si sonorul.

Nu puneti pianina sau pianul la geam. Carcasa pe care o are pianul e din lemn si ar trebui sa fie protejata pentru a nu pica razele soarelui direct pe el si pentru a fi ferit de umezeala si de schimbarile bruste de temperaturaa. In cazul in care nu aveti un alt loc in care sa puneti intrustmentul ar trebui sa evitati sa se formeze curenti de aer.

Puneti pianul ori pianina la o distanta cat mai mare de razele de soare si de sursele de caldura precum aerul conditionat si radiatoarele. Aceste aparate dauneaza si afecteaza sunetul ori mecanismul pianului. Va recomandam sa va asigurati ca razele de soare nu ajung la instrument.

In cazul in care sunt probleme cu umidtatea specifica zonei unde locuiti este recomandat sa cereti si sfaturile unor specialisti legat de intretinerea pianului pentru asemenea conditii. Daca cerul este cu nori ori ploua este bine sa inchideti usile de la camera unde este amplasat pianul.

De asemenea va recomandam sa nu uitati dupa ce cantati sa inchideti pianul. Husa care inveleste instrumentul poate sa absoarba umezeala atunci cand este vremea ploioasa si de aceea ce bine sa o scoateti atunci cand vremea e buna sau cand e soare si sa o puneti la uscat.

Ar trebui sa fiti atenti in cazul in care locuiti intr-una din zonele descrise mai jos: intr-o tara in care ploua frecvent sau in care umidtatea este excesiva sau pe coastele de langa mare, in vai sau la baza unor coline, in case din beton facute de curant, in camere intunecate si umede pozitionate spre nord.

Leave a reply:

Site Footer