Cum se face corect depozitarea si pastrarea marfurilor ?

Depozitarea si pastrarea marfurilor are loc in general in rafturi metalice. Pastrarea este considerata temporara in cazul in care se face pentru aproximativ 20 de zile si este specifica pentru produsele alimentare perisabile ori de lunga durata atunci cand este depasita aceasta perioada limita.

De asemenea poate fi specifica si pentru produsele industriale si pentru electrocasnice, imbracaminte ri incaltaminte.

Este foarte important sa pastram marfa in conditii bune si aceasta importanta este subliniata si de obligativitatea de a supune anumite produse la incercari de depozitare pentru a verifica si capacitatea de a rezista la transport sau de a depozita in conditii climatice sau mecanice favorabile marfa.

Unele produse pot sa fie sensibile la modificarile din timpul pastrarii si apare si posibilitatea de a se deprecia din punct de vedere calitativ in mod inevitabil, fapt ce poate duce si la aparitia litigiilor.

Efectuarea unor expertize merceologice presupune si cunoasterea amanuntita a caracteristicilor pe care le au produsele si reconstituirea conditiilor din mediul ambiant.

In timp ce sunt pastrate, produsele pot sa sufere modificari insemna sub actiunea unor factori interni ori externi. Printre factorii interni vom enumera structura si compozitia chimica a produselor, proprietatile lor fizice si chimice si alti factori externi.

Printre factorii externi putem sa enumeram factorii mecanici precum comprimarea stivelor, solicitarile din timpul transportului si din timpul manipularii, factorii fizici si chimici precum temperatura, lumina solara, umiditatea, circulatia aerului si compozitia acestuia.

Factorii biologici sunt reprezentati de prezenta anumitor microorganisme si bacterii, de existenta rozatoarelor si insectelor.

Sunt si alti factori care fac referire la regimul in care se face depozitarea si care tin de igienta din spatiul de depozitare, existenta mirosurilor, respectarea vecinatatii produselor, ambalajul care poate sau nu sa declanseze interactiuni cu produsele.

Variatiile factorilor fizici, chimici si biochimici produc anumite modificari calitative majore ale produselor si din aceasta cauza este implicata mentinerea lor la nivelul solicitat de catre standardele in vigoare pentru fiecare produs in parte.

Pentru ca produsele se depreciaza in timp ce sunt pastrate pentru a efectua o expertiza merceologica relevanta este necesar sa se stie in amanunt toate caracteristicile produselor din depozit si care sunt implicatiile lor asupra calitatii sau a integritatii produselor.

Un spatiu pentru depozitare ar trebui sa satisfaca unele conditii de microclimat pentru a pastra in mod corespunzator marfurile.

Microclimatul este foarte mult influentat de puritatea pe care o are aerul, de concentratia de particule de praf, de gazele toxice, de umiditate si de temperatura sau de prezenta unor microorganisme ce pot sa influenteze proprietatile pe care le au marfurile.

Atunci cand sunt pastrate marfurile e necesar sa asigurati un regim optim in ceea ce priveste temperatura. Oscilatiile temperaturii din depozit sunt in general influentate de anotimp si de perioada din zi, sina nu este o identitate intre temperatura interioara si cea exterioara pentru ca iarna in general depozitele sunt incalzite iar vara se iau masuri pentru a se raci aerul din interior.

Temperatura de condens numita si punct de roua este o temperatura la care vaporii de apa din aer depasesc umiditatea absoluta. Pot sa apara si mici picaturi de apa care sa ude produsele ori ambalajele.

Leave a reply:

Site Footer