Pentru ca orice persoana care se ocupa de comert sa fie un antreprenor de succes este bine ca in afara de amplasarea magazinului si de alti factori importanti sa se tina cont si de modul de aranjare a produselor pe rafturi.
Activitatea organizatorica a spatiului de prezentare pentru produse, include si o serie de directii, inclusiv pentru a alege tipul si nivelurile de prezentare pentru produse in rafturi si stabilirea unor suprafete optime care vor fi ocupate de fiecare marca, fiecare produs sau categorie de produse.
Atunci cand aranjati produsele pe rafturi este recomandat sa tineti cont si de alte criterii. De exemplu, se recomanda ca pe rafturile din partea de sus sa fie plasate produse scumpe si pe rafturile de jos acele produse care au preturi mici.
Va recomandam sa aranjati produsele in rafturi dupa criteriul pretului, de la dreapta la stanga, de la cel mai scump la cel mai ieftin produs.
Antreprenorii care vor lansa sau vor dezvolta afaceri in domeniul comertului trebuie sa recurga si la diverse trucuri petru amenajare in functie de tipologia de clienti carora se adreseaza. Expertii in domeniul vanzarilor spun ca in general in magazine, drumul unui client este pe partea dreapta.
In general, cei mai multi clienti cauta produsele necesare precum painea, produsele lactate si altele si de aceea ar trebui ca spatiul in care se face vanzarea sa fie configurat astfel incat consumatorii sa fie determinati sa parcurga toata suprafata magazinului pentru a putea ajunge la produsul pe care si-l doresc, fara sa existe sentimentul ca se plimba inutil in magazine.
Produsele sunt prezentate in general pe gondole. O gondola este un corp de mobilier cu multe niveluri in care vor fi etalate marfuri puse pentru comercializare in diverse unitati comerciale. Un merchandiser dispune de mai multe posibilitati principale de amplasare pentru produsele de pe rafturi: produsele pot fi puse pe verticala sau pot fi ordonate pe orizontala.
In aceste cazuri produsul, categoria de produse sau marcile vor beneficia de amplasarea pe intreaga inaltime a mobilei de expunere, fapt ce presupune ocuparea pe verticala si pe mai multe niveluri a rafturilor. Pentru ca diferite nivele nu vor avea aceeasi atractivitate, prezentarea verticala va asigura si cresterea rentabilitatii unui produs expus.
Un dezavantaj in acest sens sta in faptul ca daca un consumator tinde sa priveasca pe orizontala va avea un singur contact cu produsul pe care il expune.
Avantajele expuenerii pre verticala sunt ca un astfel de tip de prezentare va incetini mersul clientilor si ii va obliga sa parcurga intreaga inaltime a gondolei si astfel vor descoperi produsul cautat si vor putea sa observe produsele pe care initial nu voiau sa le cumpere.
O astfel de amenajare va permite unui produs sa se prezinte pe fiecare nivel de vanzare iar clietul va percepe produsul si il va cumpara.
Amenajarea produselor pe verticala creaza impresia de luminoziate si de ordine.
Amenajarea pe verticala permite o mare rapiditate pentru perceperea articolelor din linear.
Este important sa stiti cum sa va prezentati produsele in asa fel incat clientii sa fie atrasi si determinati sa cumpere.