Cum se aleg cele mai bune servicii contabile?

Ce este contabilitatea?

Daca incepeti o afacere, atunci va trebui sa va familiarizati cu cel putin cateva informatii de baza privind contabilitatea, iar in cele ce urmeaza vom discuta despre acest aspect, astel incat atunci cand optati pentru servicii contabile RealCont.ro, sa cunoasteti totusi informatii de baza despre contabilitate.

Contabilitatea este preocupata de urmarirea banilor unei afaceri. Unele informatii colectate sunt raportate guvernului in scopuri fiscale, dar cea mai mare parte este utilizata pentru a ajuta proprietarul sa gestioneze afacerea.

Cele trei baze de date contabile de afaceri

Contabilitatea este un subiect masiv, dar pentru majoritatea intreprinderilor mici se reduce la:

  • Mentinerea evidentei operatiunilor de afaceri (evidenta de baza);
  • Crearea de rapoarte contabile pentru a ajuta la gestionarea afacerii;
  • Depunerea declaratiilor fiscale de afaceri.

Evidenta operatiunilor de afaceri (contabilitate)

Un obiectiv major atunci cand incepeti o afacere noua este de a face niste bani. Si nu veti sti daca acest lucru se intampla daca nu aveti o imagine fiabila a veniturilor fata de costuri. O pastrare buna a inregistrarilor pentru ca:

  • sa va spuna daca sunteti profitabili sau cel putin daca va aflati in aceasta directie;
  • sa va spuna daca este posibil sa pierdeti bani;
  • face sezonul fiscal mult mai usor deoarece veti avea toate informatiile necesare pentru a va depune declaratiile fiscale.

Aceasta evidenta este in mod obisnuit denumita contabilitate. Este esentiala pentru contabilitatea intreprinderilor mici si exista o stiinta reala in acest sens.

Cum se face contabilitate pentru o afacere mica

Aveti nevoie de o modalitate de a inregistra tranzactiile cu exactitate si, de preferinta, rapid. Unele companii tin un jurnal de bord (o casa de bani) pentru astfel de lucruri. In ea, scriu fiecare vanzare si fiecare cheltuiala. Dar exista mai putine optiuni manuale.

Inregistrarea veniturilor din facturi

Retineti tot ce trimiteti si verificati depozitele bancare pentru a va vedea ca primiti banii. Sau  utilizati software-ul contabil pentru a trimite facturi,  iar restul se va intampla automat.

Inregistrarea veniturilor la punctul de vanzare

Descarcati datele de vanzari si transferati-le in conturi. Sau obtineti un sistem POS care poate trimite datele direct la software-ul dvs. contabil.

Cheltuieli de inregistrare

Utilizati un cont bancar dedicat achizitiilor de afaceri si transferati datele bancare in conturile dvs. Sau trimiteti bancii dvs. sa trimita informatiile direct la software-ul dvs. contabil.

Mentinerea dovezii de cumparare

Pastrati chitantele (fotografiati-le pe telefon inainte de a fi pierdute) si introduceti si detaliile suplimentare in conturile dvs. Sau obtineti o aplicatie care poate citi imagini ale chitantelor si introduce datele pentru dvs.

Puteti sa va bazati contabilitatea de afaceri mici pe banii primiti si cheltuiti, ceea ce reprezinta contabilitatea in numerar. Sau, pentru o imagine mai corecta a finantelor, puteti sa luati in considerare si banii pe care ii asteptati sau pe care intentionati sa le cheltuiti. Aceasta se numeste contabilitate de angajamente.

Verificati-vacifrele

Aici faceti referire la cartile dvs. de afaceri impotriva declaratiilor bancii de afaceri pentru a va asigura ca sunt de acord reciproc. Se poate sa dureze mult timp, dar exista modalitati inteligente de a accelera procesul.

Pastrarea cartilor: primele zile

De indata ce incepeti sa suportati cheltuieli in timpul infiintarii afacerii dvs., va trebui sa pastrati chitantele. Este mai simplu sa configurati un cont bancar care este doar pentru afacerea dvs. si sa il utilizati pentru toate tranzactiile de afaceri, pe cat posibil. In acest fel, costurile de afaceri si veniturile sunt pastrate separat de finantele dumneavoastra personale.

Asigurati-va ca pastrati chitante si urmariti ce a fost pentru fiecare cheltuiala. O modalitate este de a tipari extrasele bancare si de a face o nota in dreptul fiecarui element. Apoi, atunci cand aveti software-ul contabil infiintat, toate detaliile vor fi intr-un singur loc.

Crearea de rapoarte contabile pentru a ajuta la gestionarea afacerii

Odata ce afacerea dvs. este in plina desfasurare, veti simti cum se intampla lucrurile. Veti sti daca sunteti ocupat sau nu. Si veti avea o idee daca costurile sunt mai mari sau mai mici decat ati crezut. Dar veti avea nevoie de cateva rapoarte oficiale pentru a confirma ceea ce credeti.

Ce sunt rapoartele contabile?

Exista zeci de rapoarte contabile si de gestiune pe care le puteti utiliza pentru a evalua performanta afacerii dvs. Dar cele mai frecvente sunt:

Raportul P & L (profit si pierdere)

O comparatie a cheltuielilor si veniturilor, astfel incat sa puteti vedea daca castigati bani.

Bilant

Identifica ce are afacerea (inclusiv numerarul) in raport cu ceea ce datoreaza.

Raportul privind fluxul de numerar

Afiseaza daca aveti mai mult sau mai putin bani dupa ce toate vanzarile, cheltuielile si activitatea de imprumut au fost eliminate.

Panoul de afaceri

Un raport online live care urmareste alegerea valorilor de performanta ale afacerii dvs.

Aceste informatii va vor ajuta sa luati numeroase decizii, cum ar fi sa imprumuti sau nu mai multi bani, sa angajati sau nu sa angajezi personal, aflati pe ce produse sau servicii sa va concentrati si la care sa renuntati. Software-ul contabil online, cum ar fi Xero, va face simplu sa creati aceste tipuri de rapoarte ori de cate ori doriti. Intotdeauna contribuie la implicarea unui contabil in deliberarile care urmeaza.

Am nevoie de un contabil?

Contabili sunt adesea ganditi ca oameni de impozitare si, da, cu siguranta va pot ajuta cu taxele. Dar fac mult mai mult. Acestia pot crea si interpreta rapoarte contabile pentru dvs., va pot arata care sunt numerele importante si sugerati pasii urmatori pentru afacerea dvs.

Depunerea declaratiilor fiscale de afaceri

Taxele sunt banii pe care sunteti obligati din punct de vedere legal sa ii platiti guvernului. Se aplica la multe dintre lucrurile pe care le cumparam, sunt scoase din salariile regulate ale oamenilor in fiecare zi de plata, iar afacerea dvs. va trebui sa plateasca si taxa.

Impozitul pe venit vine in mai multe forme, dar dou dintre cele mai frecvente sunt:

  • Impozit pe venit, in cazul in care platiti o parte din profit guvernului.
  • Impozite legate de angajati, in cazul in care colectati impozitul de la salariul angajatului si il trimiteti guvernului.

Reducerea taxelor de afaceri

Costurile de afaceri reduc venitul dvs. impozabil si, prin urmare, factura fiscala, deci asigurati-va ca toate acestea sunt contabilizate. Contabilitatea de calitate este vitala aici.

Aveti nevoie de cunostinte contabile pentru a va calcula toate costurile. De exemplu, puteti solicita uzura asupra activelor si diminuarea valorii activelor necorporale – insa trebuie sa respectati reguli specifice.

Leave a reply:

Site Footer