Cum sa va tundeti gazonul?

Cum sa va tundeti gazonul?

Taierea este o modalitate eficienta de a promova cresterea si de a mentine gazonul cu aspect minunat. Este important, totusi, sa va asigurati ca cositi corect, deoarece poate ajuta sau rani gazonul dvs. in functie de modul in care este facut.

Multe probleme cu peluza sunt cauzate, pur si simplu, de practicile proaste de cosit – cosirea prea scurta, cosirea cu lame plictisitoare, cosirea rar sau taierea prea mult dintr-o data. In cazul in care doriti sa va tundeti perfect gazonul, veti afla mai multe detalii in cele ce urmeaza, iar astfel misiunea dvs. va fi una de succes.

Setati-va ridicatorul

Setati-va masina de taiat la cea mai inalta setare preferata pentru tipul dvs. de iarba si taiati doar 1/3 din lama de iarba la un moment dat, chiar daca acest lucru inseamna ca trebuie sa cositi din nou dupa cateva zile.

Acest lucru se datoreaza faptului ca lamele de iarba mai lungi pot creste si sustine mai multe radacini si dezvolta un sistem de radacini mai profund, care este mai capabil sa gaseasca apa si nutrienti in sol. Taierea prea agresiva, denumita si „scalparea gazonului”, forteaza plantele cu iarba sa-si concentreze energia asupra regasirii lamelor, nu adancindu-si radacinile.

Cresterea gazonului face, de asemenea, gazonul tau mai predispus la buruieni. Lamele de iarba mai inalte umbresc solul si il pastreaza mai rece, contribuind la prevenirea cresterii semintelor de buruieni.

Este demn de remarcat insa ca, in timp ce majoritatea tipurilor de iarba raspund cel mai bine la faptul ca cositorul este setat la una dintre cele mai inalte setari, Zoysiagrass si Centipedegrass prefera o tundere de tuns mijlocie, in timp ce Bermudagrass prospera una dintre cele mai scazute setari.

Taiati un gazon uscat

Cel mai bun moment al zilei pentru a folosi masini de tuns iarba si motsape de inchiriat pentru cosirea unei peluze este seara devreme. Taierea in varful zilei, cand temperaturile sunt cele mai ridicate, solicita atat gazonul, cat si cositorul.

Daca asteptati pana seara devreme, gazonul este de obicei uscat (cu exceptia cazului in care a plouat in timpul zilei), soarele nu este la fel de intens, iar gazonul va avea timp suficient pentru a se recupera inainte de venirea caldurii urmatoare. Chiar daca nu a plouat, gazonele sunt umede de obicei dimineata din cauza umiditatii din roua sau ceata.

Daca ploua, asteptati ca gazonul dvs. sa se usuce inainte de cosire, deoarece taierea ierbii umede poate duce la o tundere neuniforma. Taierile umede pot, de asemenea, sa infunde masina de tuns iarasi si sa o determine sa arunce aglomeratii de iarba pe gazon; daca nu sunt ingrijorate, pot inghiti iarba in crestere si pot rezulta in pete maronii.

Diferati-va modelul de cosit

De fiecare data cand cositi, faceti-o intr-o directie diferita. Daca taiati intotdeauna gazonul folosind acelasi model, iarba dvs. afla ce directie este taiata si incepe sa se aplece in directia de cosit. Modificand modelul de cosit, va ajutati sa evitati formarea rufelor in gazon. In plus, iarba se va ridica frumos si inalta, deoarece va fi cosita din toate directiile diferite.

Nu cositi pe o programare

Taiati de cate ori este nevoie pentru tipul dvs. de iarba, conditiile de crestere, modelul de crestere si sezonul in care va aflati. Respectarea unui program, ca in fiecare sambata, nu permite taierea gazonului dvs. atunci cand are nevoie de el.

Atunci cand iarba creste activ primavara, de exemplu, trebuie cosita mai frecvent (poate de doua ori pe saptamana), dar cand cresterea incetineste in timpul caldurii verii sau la sfarsitul sezonului de crestere, gazonul dvs. poate trebuie doar cosit o data in fiecare saptamana sau doua.

Desigur, atata timp cat iarba nu este prea inalta sau lama de cosit nu este prea mica, gazonul dvs. poate fi cosit de cate ori doriti – gazonul pur si simplu nu are nevoie de el.

Asteptati inainte de a cosi un gazon nou

Dupa raspandirea semintelor de iarba, cel mai bine este sa astepti ca iarba ta noua sa inceapa la un inceput excelent inainte de cosire. Puietii noi de iarba pot fi taiati pentru prima data cand au atins inaltimea de cosit, care variaza in functie de tipul de iarba.

Indiferent de tipul de iarba pe care il aveti, nu taiati mai mult decat partea superioara ⅓ a lamelor de iarba. O taiere dramatica poate soca si stresa noile plante de iarba, incetinind cresterea noului tau gazon.

Aveti in vedere aceste mementouri utile pentru ingrijirea gazonului

  • Cand utilizati o masina de tuns, impingeti intotdeauna in directie inainte.
  • Asigurati-va ca purtati pantofi cu degetul inchis, nu sandale sau slapi.
  • Fiti atent la animalele de companie si copiii, mai ales daca aveti o masina de tuns sau o motocoasa puternica.
  • Purtati ochelari de soare sau alte acoperiri pentru a va proteja ochii de orice resturi care ar putea patrunde in ochi in timp ce cositi.
  • Cand cositi pe o panta, deplasati-va lateral in loc de in sus si in jos pentru a reduce riscul de ranire din alunecare.

Leave a reply:

Site Footer