Global System for Mobile Communications sau GSM reprezinta o colectie standard de aplicatii si facilitati definite de protocolul 3GPP si implementate in hardware si software de catre producatorii de echipamente mobile si operatorii de telefonie mobila.
Standardul comun face posibila folosirea acelorasi telefoane sau tipuri de telefoane pentru servicii diferite ale companiei de telefonie mobila, pentru alte companii sau chiar in roaming, in tari diferite. GSM reprezinta astazi standardul dominant, la nivel global.
Designul acestui serviciu este de o complexitate moderata, deoarece acesta trebuie sa localizeze un device mobil, oriunde in lume si sa tina cont de capacitatile in general limitate ale acestuia, de input/output.
Accesarea unei retele GSM.
Pentru a putea accesa o retea de tip gsm, un user are nevoie de urmatoarele lucruri:
• Un contract platit cu o companie de telefonie mobila. Aici de obicei, serviciile sunt platite in avans, inainte de a fi consumate(prepaid) sau facturile pentru serviciile consumate sunt emise la o data ulterioara(postpaid).
• Un telefon mobil ce respecta standardul GSM si care poate opera pe aceleasi frecvente ca ale operatorului de telefonie mobila.
• Un “subscriber identity module” sau SIM card, care este de obicei activat de catre operator, o data ce plata s-a efectuat sau inainte de aceasta, daca vorbim despre o plata tip postpaid. Dupa activare, cardul este programat cu network number-ul subscriberului, asa numitul Mobile Subscriber Integrated Services Digital Network Number.
Informatii personale, asa cum ar fi numele si numerele de telefon ale prietenilor sau familiei, pot fi adaugate de catre subscriber pe acest card sim, dupa activare.
Dupa ce subscriberul s-a inregistrat, informatii despre identitatea acestuia (numarul de telefon) si ce fel de servicii poate accesa, sunt depozitate pe “sim record” in Home Location Register sau HLR.
O data ce cardul sim este incarcat in telefon, iar telefonul este pornit, acesta va cauta cea mai apropiata retea de telefonie sau Base Transceiver Station, cu cel mai bun semnal in banda de frecvente a operatorului. Dupa acest pas, telefonul se identifica pe el insusi in retea, printr-un canal de control si se “ataseaza” retelei respective.
Optiunea de baza a unui device mobil de acest tip, este abilitatea de a primi si a trimite apeluri in orice zona, acolo unde reteaua de telefonie mobila are semnal sau “coverage”.
Aceasta, mai este numita la modul general si “roaming” din perspectiva consumatorului sau “vizitare”, atunci cand descriem procesul tehnologic care face de fapt posibil, acest lucru. Fiecare zona geografica are o baza de date numita Visitor Location Register (VLR), ce contine detalii despre toate device-urile mobile aflate in acea zona.
De fiecare data cand un nou device mobil se ataseaza sau viziteaza zona, VLR trebuie sa contacteze Home Location Register pentru a obtine detalii despre acel tip de telefon sau device.
Locatia celulara curenta a acestui device, este mai departe introdusa in VLR record si va fi folosita in procesul numit “paging”, atunci cand reteaua de telefonie mobila doreste sa localizeze telefonul sau device-ul mobil in cauza.
Fiecare sim contine o cheie secreta, numita KI, aceasta fiind folosita pentru autentificarea device-ului mobil si pentru serviciile de encriptare.
La noi in tara cele mai bune servicii de reparatii pentru device-urile mobile, pot fi accesate pe Service Gsm Bucuresti.