S-a observat că oamenii care au relații bune cu colegii lor sunt mai implicați în misiunile încredințate lor și mai îndepliniți la locul de muncă. Ce caracterizează o relație profesională puternică? Cum să creezi legături solide cu colegii?
De ce sunt importante relatiile bune?
Într-adevăr, relațiile profesionale bune imbunatatesc cooperarea, garantează o anumită bunăstare la locul de muncă, reprezintă o pârghie de motivație semnificativă și pot influența o carieră.
Astfel, este interesant să știi cum să profiti de oportunități profesionale pentru a crea legături cu diferite tipuri de oameni.
Deși poate fi delicat sau dificil pentru unii să facă primul pas, rămâne faptul că există câteva sfaturi simple, accesibile tuturor, care permit stabilirea unor relații profesionale solide. Si pana la urma poate fi vorba si cum sa ai iti faci prieteni si sa devii influent.
Aceste aspecte le poti invata si din cartea lui Dale Carnegie – How to Win Friends and Influence People din care milioane de persoane din toată lumea și-au îmbunătățit și continuă să-și îmbunătățească viața cu ajutorul ideilor și tehnicilor sale.
Ce caracterizează o relație de calitate?
Indiferent dacă este vorba de relații personale sau profesionale, unele relații sunt fluide și naturale, altele necesită un efort pentru a fi satisfăcătoare, dacă nu plăcute.
Printre elementele care caracterizează o relație de lungă durată și satisfăcătoare se numără următoarele:
- încredere: este ceea ce cimenteaza orice relație demnă de acest nume. Având încredere în angajații tai și inspirând încredere reciprocă în aceștia, creați un climat propice dialogului în care toată lumea se va simți liberă să își exprime ideile, să propună soluții inovatoare etc. De asemenea, iti permite să oferi și să primesti feedback în mod constructiv, să evoluezi în postura ta managerială și să transmiti mesajele în mod eficient.
- respectul: ia în considerare de altă parte, diferențele lor, abilitățile lor este la fel de important ca încrederea într-o relație de orice fel. În calitate de manager, respectul reciproc între tine și angajații tai este o sursă de inteligență colectivă, eficiență și inovație.
- reciprocitatea: este puțin probabil ca relațiile unilaterale să dureze în timp. Fie că este cu superiorul tau ierarhic, cu un angajat, cu un coleg sau chiar cu un client sau cu un furnizor, atunci când relația merge întotdeauna în direcția unuia dintre cei 2 protagoniști, pe termen lung lucrurile ajung să se înrăutățească. Pentru ca o relație să continue senin, este esențial ca fiecare dintre cele două părți să știe cum să facă concesii uneori.
- mintea deschisă: este un semn al bogăției în termeni de relație. Fiind deschis față de ceilalți în toată unicitatea lor, managerii oferă oportunități mari pentru inovație în cadrul echipei lor.
- loialitatea: un element care participă la temelia încrederii. Dacă ești loial echipei tale, oamenii tăi te vor rambursa. Loialitatea este o pârghie formidabilă pentru coeziunea grupului și inteligența colectivă.
- inteligența emoțională: prin a asculta si a empatiza cu angajații se stabileste un climat de seninătate și încredere, fundație a unei relații profesionale sănătoase și de durată.
- abilități interpersonale: adaptarea comunicării cu publicul, interesul manifestat față de nevoile lor, idei, eficientizează schimburile și facilitează dialogul.