Ce este si cum se poate atinge succesul profesional sau antreprenorial? Este o competenta? O abilitate? O stare? Esenta succesului sta in fiecare, insa nu toti stim sa-l provocam, sa-l fructificam si, mai ales, sa il mentinem.
Ce este succesul?
Sa ai succes nu presupune sa respecti o anumita reteta, nu inseamna sa detii anumite trasaturi speciale, calitati, competente, atuuri, abilitati sau atitudinea corespunzatoare, ci sa ai pachetul optim cu toate acestea imbinate, personalizat nevoii tale in atingerea telului dorit.
Amintesc exemplificativ de calitati precum: sa comunici cu influenta, sa vorbesti clar si captivant in public, sa ai o prezenta de impact, sa fii increzator in tine si in ceea ce reprezinti, sa gandesti in perspectiva, sa stii sa te vinzi si sa promovezi, sa te adaptezi usor si rapid la orice mediu social, sa ai o gandire concentrata pe rezultate si strategii, sa fii un negociator rafinat dar perseverent.
Nimeni nu se naste cu toate aceste atuuri, acestea se cultiva in timp, prin dezvoltare personala, profesionala si/sau coaching, tinand seama mai intai de obiectivele, valorile, vocatia si personalitatea fiecaruia.
Succesul este garantat daca lupti pentru noi?
Trebuie stiut ca prin procesul de dezvoltare profesionala, oamenii pot trece de la autocunoastere si constientizare a punctelor lor forte la antrenarea atuurilor si slefuirea competentelor, educarea constienta si fundamentala a calitatilor pe care unii dintre noi le avem mai mult sau mai putin in mod natural.
Iti cladesti ziduri de ordin social, financiar, te legi de sistemul politic al tarii, de lipsa pilelor, de lipsa timpului, a norocului, s.a.m.d., toate acestea construind iluzia ca esti absolvit de orice vina si efort in calea insuccesului.
Ceea ce nu realizezi este ca pleci la drum in cautarea succesului pierzand din vedere un prim pas esential, si anume ceea ce poti rezuma ca dezvoltare profesionala.
Dezvoltarea personala si profesionala constituie factorul de baza in construirea unei vieti profesionale de succes si aceasta inainte de orice alta investitie de energie, bani sau alte resurse.
Trebuie doar sa iti setezi ca prioritate luarea unui timp, in mod regulat, in care sa inveti o noua competenta, sa iti dezvolti cunostintele, sau pur si simplu sa iti dai seama cine esti tu cu adevarat si ceea ce ti se potriveste.
Paradoxal, statistic vorbind, un om alege plafonarea intr-un job in care nu se regaseste, nu ii place si nici nu exceleaza in interiorul acestuia, in fata curajului de a investi in sine un pic mai mult timp.
Este interpretat gresit ca nu este o prioritate acum sa imi rezerv timp pentru dezvoltarea mea personala si profesionala’ si, deseori, ironic, apare si sentimentul de vina in ruperea acestui timp personal pentru astfel de nevoi.
Bineinteles ca este foarte greu sa evitam sa fim distrasi zilnic de lucrurile urgente, importante sau de ce nu – cele marunte pe care le avem trecute pe lista de to do’.
Cercul vicios astfel creat te intoarce la dezamagirea fata de propriile asteptari si la nemultumirile job-ului anost actual, dand la o parte pasiunile si adevaratul tau potential.
De ce este dezvoltarea profesionala o cale a succesului?
Programele de consultanta pentru orientare profesionala au ca obiectiv atingerea succesului, iar prin frecventarea lor persoanele interesate castiga o viziune mai clara asupra viitoarei cariere profesionale, asupra rolului in comunitatea din care fac parte si a necesitatii educatiei si pregatirii lor pentru viitor.