Popularitatea hidroterapiei este în creștere și pe bună dreptate, beneficiile fiind considerabile. Hidroterapia (sau exercițiile acvatice) oferă un mediu terapeutic excelent atât pentru exerciții fizice, cât și pentru reabilitare, și are numeroase avantaje față de exercițiile obişnuite.
Hidroterapia poate fi benefică pentru o gamă largă și variată de probleme de sănătate acute și cronice și afecțiuni musculo-scheletale, incluzând artrita, reabilitarea postoperatorie și durerile de spate. Apa este un mediu foarte sigur, provocator și terapeutic pentru afecțiuni neurologice, inclusiv paralizie cerebrală, boala Parkinson și distrofie musculară.
Proprietățile apei fac ca exercițiile pe bază de apă să fie o formă benefică de tratament pentru reabilitare, cât și un mediu terapeutic pentru exerciții fizice. Să analizăm câteva dintre aceste proprietăți și implicațiile lor asupra exercițiului.
Flotabilitatea este opusul gravitației
Flotabilitatea apei reduce stresul provocat de greutatea corpului, ceea ce ajută în reabilitarea după rănire sau operație şi în exercițiile persoanelor supraponderale sau obeze. Permite mișcarea liberă și fluidă fără tensiunea portantă care poate fi un factor limitativ atunci când faceți exerciții obişnuite. Rezistența la greutate poate fi crescută încet, după cum este necesar, deplasându-vă către apă mai puțin adâncă.
Densitate mai mare înseamnă mai multă rezistență
Densitatea crescută a apei în comparație cu aerul crește rezistența corpului atunci când efectuați un exercițiu, creând un mediu care poate întări și tonifia mușchii într-un mod asemănător cu lucrul cu greutățile. Cu cât mișcarea prin apă este mai rapidă, cu atât rezistența este mai mare, ceea ce face ca muşchii să lucreze mai mult.
Consolidați-vă nucleul (și îmbunătățiți-vă echilibrul)
Turbulența creează un mediu instabil, ceea ce face ca mușchii să lucreze din greu pentru a menține echilibrul și stabilitatea în apă. Acest lucru face ca apa să fie un mediu excelent pentru întărirea nucleului, stabilizarea mușchilor și îmbunătățirea echilibrului.
Îmbunătățiți circulația și relaxați mușchii
Bazinele de hidroterapie sunt încălzite la 34 de grade. Această temperatură ridicată, împreună cu presiunea hidrostatică, sunt excelente pentru îmbunătățirea circulației și scăderea inflamaţiei. Temperatura confortabilă a apei contribuie la beneficiile terapeutice ale deplasării în apă, la relaxarea mușchilor și la calmarea durerii.
De unde știu dacă hidroterapia este bună pentru mine?
La fel ca toate formele de exerciții, există o serie de contraindicații și precauții de luat în considerare înainte de a începe un program de hidroterapie. Contraindicațiile includ, însă nu se limitează la: atac de cord recent, afecțiuni cardiace instabile, infecții ale pielii, epilepsie necontrolată, diabet necontrolat, incontinență, febră sau eveniment neurologic recent. Situaţiile care necesită precauție includ: epilepsia controlată, sarcina, boala renală precoce și tensiunea arterială crescută sau scăzută. Ca și în cazul oricărui program de exerciții fizice, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice afecțiuni sau probleme de sănătate, înainte de a începe un program.
Niciodată nu este un moment nepotrivit pentru a lua în considerare hidroterapia ca parte a programului dvs. obișnuit de exerciții sau de reabilitare. Bazinele de hidroterapie sunt adesea (nu întotdeauna) liniștite, private, închise și rezervate scopului lor (hidroterapie și reabilitare). Dacă totuşi nu vă simţiţi confortabil în cadrul unui centru spa, vă recomandăm Brasov Sweet Retreat: apartamente cu jacuzzi, care vă oferă intimitatea şi confortul de care aveţi nevoie pentru câteva zile de relaxare şi hidroterapie.