Cand o persoana de nationalitate romana isi pierde viata in strainatate, durerea lasata in urma ete foarte mare, iar familia indoliata trece prin mai multe etape. Suferinta vine insotita de stresul procesului juridic de repatrieri persoane decedate si organizarea, in acelasi timp a ceremoniei de inmormantare.
Cel mai dureros este in momentul in care vestea decesului ia familia prin surprindere si vine de la mare distanta, acolo unde membrul decedat a plecat pe cont propriu la munca, fara rude sau persoane apropiate care sa il insoteasca. Chiar si intr-o asemenea situatie, procesul de repatriere a persoanei decedate poate sa se desfasoare fara probleme, si nici macar nu este necesar sa se deplaseze in strainatate unul dintre membrii familiei.
Insa, pentru procesul de repatriere a persoanelor de nationalitate romana, decedate in strainatate, este nevoie de fiecare data de ajutorul unei companii de repatrieri persoane decedate, iar familiile indurerate cauta mereu servicii de transport decedati ieftin.
In momentul in care membrii familiilor indurerate contacteaza firmele care presteaza asemenea servicii, trebuie sa ofere informatii cu privire la tara, locul si imprejurimile in care s-a petrecut decesul, pentru ca in acest fel, firmele respective pot oferi detalii despre timpul si costurile implicate.
De-asemenea, este important ca familia sa anunte daca persoana decedata avea asigurare de viata, pentru ca in acest caz, costurile privind serviciul de repatriere vor fi acoperite de compania de catre asigurari.
Timpul este pretios in situatii de acest gen, iar reprezentantii firmelor care se ocupa de repatrierea decedatilor, incep imediat ce sunt contactati, sa pregateasca demersurile pentru a pleca din tara.
Personalul care se va ocupa de procedura de repatriere se va ocupa de pregatirea masinii pentru transport funerar, de montarea sicriului de lemn care va gazdui trupul neinsufletit intr-un sicriu de zinc dar si pregatirea documentelor care sunt necesare repatrierii, in functie de tara de unde va avea loc repatrierea persoanei decedate.
Firmele serioase, in mai putin de 20 de ore de la primirea vestii de la familia indurerata, vor ajunge deja la locul de ridicare a trupului persoanei decedate. In cazul in care decesul a survenit in urma unui accident (casnic, rutier, de munca sau a oricarui tip de accident), in urma unui atentat, a unui dezastru natural sau in imprejurari necunoscute, trupul neinsufletit a fost deja transportat la cea mai apropiata institutie medicala, acolo de unde a fost eliberat un certificat constatator.
Din punctul respectiv, reprezentantii firmei de repatrieri il vor prelua cu grija si, la dorinta familiei, se vor ocupa de efectuarea toaletarii, imbalsamarii si imbracarii. Precizam faptul ca acest proces este deosebit de important pentru a preveni putrefactia si degradarea cadavrului.
Care sunt documentele intocmite pentru acest proces?
Documentele intocmite de catre unitatea medicala din strainatate sunt: certificatul constatator al decesului si certificatul de imbalsamare, insa pe langa aceste documente mai sunt eliberate si urmatoarele:
- Certificatul international de deces, care este eliberat de catre autoritatile straine (sau, daca familia doreste, poate solicita de la ambasada sau consulatul Romaniei din respectivul stat un certificat deces romanesc);
- Pasaportul mortuar, eliberat de autoritatile straine;
- Autorizatie pentru transport funerar, eliberata tot de autoritatile straine.
In ceea ce priveste pasaportul mortuar, sunt necesare urmatoarele documente, pe care firma de repatrieri le va prezenta:
- Certificatul de deces eliberat de Registrul Civil din orasul in care a avut loc nefericitul eveniment;
- Certificat constatator al decesului;
- Documentul de identitate romanesc al persoanei decedate, in original;
- Autorizatia de transport funerar, eliberata de autoritatile locale;
- Itinerariul sicriului, furnizat de firma noastra care detine sicriul;
- Actul de imbalsamare;
- Autorizatie de inmormantare, data de judecatorie (in cazul in care decesul a avut loc in conditii violente sau in spatii publice).
Ei bine, in momentul in care sunt prezentate aceste documente, se va obtine pasaportul mortuar, iar pentru ca deja trupul neinsufletit este pregatit de transport, reprezentantii firmei pot incepe transportul. Trupul neinsufletit va fi transportat pana la locatia mentionata de membrii familiei.
Asadar, acestea sunt cateva detalii importante pe care trebuie sa le cunoasca toti cei care au rude in strainatate, pentru ca in cazul in care se confrunta cu o asemenea situatie dureroasa, sa stie cum trebuie sa procedeze pentru repatrierea persoanei decedate, si pentru ca aceasta sa fie inmormantata acasa in Romania.