Dupa cum bine stim cu totii, Nasterea Domnului, aduce cu sine una dintre cele mai importante, mai frumoase si mai pline de fericire perioade din an, si anume perioada sarbatorilor de iarna, Craciunul.
Fiind o sarbatoare atat de speciala si atat de plina de ,, magie”, este mai mult decat evident faptul ca de-a lungul anilor, legandu-se de aceasta perioada au aparut nenumarate traditii, obiceiuri si superstitii.
Insusi bradul de Craciun, cel vesnic bogat in instalatii de Craciun, in decoratiuni si ornamente care mai de care mai falnice si mai frumoase, pentru cei din popor, in vechile timpuri, avand forma triunghiulara era o reprezentare a Sfintei Treimi, fiind si un simbol pentru viata, pomul vietii vesnic verde, intalnit peste tot in piesele artei populare.
Vascul este un alt element nelipsit din aceasta perioada, fiind si el, bineinteles, legat de anumite superstitii sau traditii de Craciun. Se spune ca ar fi simbolul norocului, o planta tamaduitoare ce reprezinta pacea si aduce iubirea.
Probabil cea mai cunoscuta traditie legata de vasc, este cea in care tinerii indragostiti se saruta patimas sub vascul care, in urma acestui gest, le va intarii iubirea si relatia, pentru totodeauna.
Cu siguranta, toti stim si iubim minunata traditie de Craciun, care aduce un pic de magie acestei sarbatori, venirea si asteptarea batranului Craciun. Inca din cele mai indepartate timpuri, copii incep ziua de Ajun cu entuziasm, urmand impodobirea bradului, obicei pe care il impart cu toti cei dragi, iar odata cu sosirea serii apar si emotiile.
Se spune ca in noaptea de ajun, simpaticul Mos Craciun vine cu sacul plin de cadouri, pe la casele copiilor, pentru a le lasa sub bradutul incununat cu podoabe, diverse cadouri, drept rasplata pentru faptul ca au fost cumiti peste an.
Bineinteles, toti copilasii incearca sa se furiseze noaptea si sa nu adoarma, pentru a il prinde in fapt pe dragul batranel, insa, din pacate, niciodata nu izbutesc, iar domnul cu barba alba si lunga, reuseste intotdeauna sa se furiseze afara, nu inainte de a le lasa cele mai frumoase si mult dorite cadouri, spre bucuria celor mici, bineinteles.
Sa nu uitam nici de mersul la colindat, in vremuri in care aerul miroase a ger, iar gradele cu minus domnesc in termometre, insa copii merg veseli din casa in casa, respectand un alt obicei extrem de vechi, iubit si apreciat de oameni.
Sunt inca zone in tara, in care, indiferent de varsta, oamenii ies la colindat, de la cei mici la cei intelepti si imbatraniti de trecerea anlior, colinda strazile voiosi, vestind din poarta in poarta, Nasterea lui Iisus.
Daca pe vremuri colindatorii erau rasplatiti cu mere, nuci, dulciuri si covrigi, astazi se obisnuieste ca oamenii sa dea colindatorilor bani, insa, bineinteles, ca acest lucru nu este neaparat, vechile ,, recompense” fiind oricum apreciate. Colindele erau vazut ca lucruri magice, care pe langa vestea nasterii pruncului, reprezentau simboluri ale inceputului de an nou, simbolizand moartea celui vechi si inflorirea celui nou.
Legat de colinde este si obiceiul cu vasul plin de grau, din ce in ce mai rar intalnit insa, vas peste care este necesar sa treaca colindatorii, pentru a da din magia colindului si cerealelor cu care se vor hranii animalele gospodariilor, urmand ca acestea sa fie prospere si sanatoase in tot anul viitor.
Craciun Fericit!