In Romania, traditia spune ca pe mesele romanilor, de sarbatori trebuie sa se regaseasca cozonacul, printre alte bucate special alese (carne de miel la Paste sau carne de porc la Craciun, etc.).
In ceea ce priveste cozonacul, acesta este desertul preferat al romanilor, mai ales cu ocazia sarbatorilor. Unele femei nu au timpul liber necesar pentru a face cozonaci. Altora nu le place sa preagateasca cozonacii si nici alte prajituri, iar din acest motiv aleg sa cumpere cei mai buni cozonaci.
Exista insa si gospodine care au suficient timp liber, si care abia asteapta sarbatorile pentru a gati diferite feluri de mancare, si pentru a pregati cei mai deliciosi cozonaci. Daca vrei si tu sa incerci sa faci cozonaci de casa, ti-am pregatit cateva sfaturi foarte utile, care te pot ajuta sa faci cozonacii deliciosi.
- Trebuie sa te asiguri ca temperatura din bucatarie este optima. Trebuie sa fie caldut in bucatarie cand pregatesti aluatul pentru cozonaci, in timp ce toate celelalte ingrediente pe care le folosesti, trebuie sa fie la temperatura camerei.
Nu trebuie ca ouale sa fie abia scoase din frigider, si nici laptele nu trebuie sa fie rece, pentru ca in aceste conditii, aluatul nu va creste pufos, si nu se va coace uniform.
- Este foarte important sa incalzesti putin laptele atunci cand pregatesti maiaua din drojdie, dar trebuie de-asemenea sa te asiguri ca nu este fiebinte. In cazul in care oparesti drojdia, se vor pierde multe dintre proprietatile acesteia.
- Este important sa folosesti lapte proaspat si gras, iar eventual, poti sa adaugi cateva linguri de lapte condensat. Este important sa stii ca grasimea este eficienta pentru ca ajuta drojdia si zaharul sa dospeasca.
- Pentru a spori cantitatea de grasime din compozitia aluatului, poti alege sa adaugi si o lingura de untura curata, sau chiar si o lingura de smantana. O singura lingura este mai mult decat suficienta.
- Faina trebuie sa fie cernuta, iar apoi sa adaugi cantitati mici compozitiei. De fiecare data cand adaugi faina, trebuie sa framanti bine aluatul, pana cand toata faina este amestecata, iar aluatul framantat devine elastic.
- In ceea ce priveste nuca pe care ai de gand sa o adaugi, este important ca aceasta sa fie oparita cu putin lapte fierbinte. Daca vei opari nuca, aceasta nu va mai avea gustul amarui.
- Este important ca ouale sa fie frecate cu putina sare inainte de a le adauga in aluat. Sarea sporeste compozitia galbenusului, iar cozonacii vor fi mai frumosi.
- In ceea ce priveste ouale pe care le folosesti, acestea trebuie sa fie doar de gaina. Cele de rata si cele de gasca, sunt prea dense, iar din acest motiv, nu vor permite ca aluatul sa creasca pufos.
- Pentru a preveni arderea cozonacilor, asigura-te ca pui hartie de copt unsa cu ulei, in tava de copt.
- Este foarte important sa nu deschizi usa cuptorului in urmatoarele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii la foc.
Acestea sunt asadar, 10 sfaturi utile care iti pot fi de mare folos atunci cand vrei sa faci cozonaci acasa. Daca nu iti permite timpul sa faci cozonaci, sau daca ti se pare greu de facut dar ti-e pofta de cozonaci, poti comanda un cozonac Boromir Royal.
In functie de preferinte, poti alege un cozonac royal chocolate sau un cozonac royal caramel. Ambele tipuri de cozonac royal de la Boromir sunt delicioase, si cu siguranta nu trebuie sa iti lipseasca de pe masa in zilele de sarbatoare, atunci cand ai musafiri, sau pur si simplu cand ti-e pofta sa mananci o felie de cozonac delicios.