Ce trebuie sa stii cand lucrezi pe calculator?

Ce trebuie sa stii cand lucrezi pe calculator?

Este cat se poate de firesc faptul ca fiecare persoana si-ar dori sa lucreze pe calculator, decat sa lucreze intr-o fabrica, intr-un depozit sau pe santier.

Trebuie precizat insa faptul ca si cei care lucreaza pe calculator pot avea fel si fel de probleme, mai ales in ceea ce priveste vederea.

De multe ori, persoanele care lucreaza pe calculator si care deja petrec multe ore in fata calculatorului, incep sa simta o senzatie de mancarime a ochilor, sau incep sa se confrunte cu dureri puternice de cap, ori cu ochi rosii sau uscati, sau chiar cu o vedere incetosata.

Ei bine, deja cand apar astfel de simptome lucrurile nu mai sunt chiar perfecte, iar persoanele care se confrunta cu aceste probleme ar trebui sa treaca pragul unui cabinet oftalmologic cat mai curand posibil.

Se spune ca pentru fiecare persoana este necesar un control oftalmologic cel putin odata pe an daca lucreaza cel putin 3-4 ore pe zi pe calculator, in timp ce pentru persoanele care lucreaza la calculator, un control oftalmologic este indicat odata la o jumatate de an in cazul in care petrec 7-8 ore in fata monitorului.

Persoanele care lucreaza la calculator si care merg periodic la medicul oftalmolog pentru a fi consultati, pot fi sfatuiti sa opteze pentru o pereche de ochelari protectie calculator, iar ochelarii respectivi le vor fi de mare ajutor.

Cei care deja folosesc ochelarii de protectie pentru calculator, deja nu se mai plang de dureri ale capului sau ale ochilor, si nici nu mai au ochii rosii datorita faptului ca stau la calculator.

Ei bine, in ceea ce priveste ochelarii de protectie petnru calculator, acestia se impart in doua mari cateorii, astfel ca exista ochelari pentru corectarea unui viciu de refactie, iar acestia sunt ochelarii cu dioptii, si ochelari pentru un fals viciu de refractie, acestia fiind ochelarii de protectie fara dioptrii.

De cele mai multe ori, in situatia in care vederea incepe sa fie incetosata, sau atunci cand ochii sunt uscati ori cand lacrimeaza, sau atunci cand apar dureri puternice de cap, se spune ca ochiul are un viciu de refractie necorectat (astigmatism, hopermetropie). De cele mai multe ori, persoanele care ajung la oftalmolog cu aceste probleme, au ajuns in aceasta stare pentru ca au stat prea mult timp in fata calculatorului.

Pentru persoanele care sufera de miopie, de astigmatism sau de hipermetropie, medicul va recomanda lentilele monofacale sferice sau asferice, in timp ce pentru persoanele care sufera de prezbiopie medicul va recimanda lentilele bifocale, sau lentilele progresive.

Pentru persoanele care intampina simptome specifice celor care au un viciu de refractie necorectat doar dupa ce stau foarte mult timp in fata calculatorului, oftalmologul va recomanda o pereche de ochelari de protectie, cu tratamente antireflex.

Asadar, in concluzie trebuie sa mai repetam odata faptul ca statul la calculator foarte mult timp poate ajunge sa dauneze grav vederii, insa din fericire acum se gasesc ochelari de protectie pentru calculator, care protejeaza foarte bine ochii celui care sta mult timp in fata monitorului.

Leave a reply:

Site Footer